Пожарът в Нотр Дам и конфликтът в Католическата църква

Световни медии за уроците от пожара в парижката катедрала
17 апр 2019 11:05, Елка Василева
34
Пожарът в Нотр Дам и конфликтът в Католическата църква
Снимка: Reuters

Франция е засегната право в сърцето и не само католиците или парижаните се вълнуват от пламъците, които обхванаха парижката катедрала "Нотр Дам", гласи заглавието на редакционна статия на френския в. "Монд". Вълнуващата вечер на скръб в страната и по света няма да бъде забравена скоро.

За християните, в началото на Страстната седмица преди Великден, "Нотр Дам" представляваше от повече от осем века един от центровете на религия, оформила Европа през вековете. За парижаните катедралата винаги се е откроявала на фона на силуета на града. За всички любители на изкуството и цивилизацията тя е готическо бижу, чудо на архитектурата и неоценим музей.

Географията, историята и литературата са я превърнали в епицентър на Франция. Президентът Еманюел Макрон увери още в нощта на катастрофата, че катедралата ще бъде построена отново. Но колкото и да е силен неговият ангажимент, ще има нужда от много време, за да изтрие ужасяващите картини на огромния пожар и спомена за вечерта на скръб, в страната и по цял свят.

Консервативните католици вече се опитват да използват пожара като символ на своята кауза. Те обаче ще се провалят, предсказва британският в. "Гардиън".

Още по темата

Християните трябва да внимават за знаци за действията на Бог в света и това е особено вярно през Страстната седмица и Великден, когато според техните вярвания Исус Христос, чрез смъртта и възкресението си, е разкрил същността на връзката между Бог и човечеството.

Има различни тълкувания за същността на този урок, но реакциите на ужасяващия пожар в "Нотр Дам" не можеха да не обърнат внимание на символизма. Рядко се случва някоя катастрофа да убеди някого, че е грешал - обичайният ефект, особено когато тя засяга други, е да докаже правотата ни. И тенденцията катастрофите да показват, че Бог одобрява нашите позиции, се вижда ясно в някои реакции на пожара. Някои консерватори вече го използват като знак за недоволството на Бог от либералите в църквата и нерелигиозните извън нея. Разпространява се и по-крайна, расистка версия на тази лудост: че катастрофата е свързана с имиграцията на мюсюлмани. Скоростта, с която това се разпространяваше, е притеснителен знак за упадъка на цивилизацията.

Ако величието на катедралата има някакво послание, то е, че чувствата, които тя предизвиква и истините, за които намеква, са по-големи и по-важни от всичко, което може да стане част от някоя политическа борба. В същото време пожарът се случи в момент, когато Католическата църква е обхваната от ожесточен конфликт заради папската институция. Той е може би най-тежкият от Средновековието, когато римските семейства са се борели за папския престол с европейските кралства, а реформиращите папи често не са успявали да наложат волята си на упоритите свещеници.

Същата борба се води и днес, но имперската сила са САЩ, а папата е аржентинец, приел името на един от големите средновековни светци.

Напрежение има по цял свят, но то е най-остро в САЩ, където църквата беше въвлечена в културни войни и влиятелни богати мъже открито заговорничат против папа Франциск. Неговите възгледи за околната среда и миграционната криза са противоположни на тези на президента Доналд Тръмп и неговите последователи. Това са важни спорове, засягащи цялото човечество, а не само вярващите католици.

Но ако католиците си извадят поука от унищожението на "Нотр Дам", тя със сигурност би била, че стените на катедралата още стоят и повечето художествени ценности бяха спасени. Това, което остана от катедралата, не е труп и може да бъде възкресено. Същото важи и за цивилизацията, подчертава в. "Гардиън".

"Във Франция има дълбоко политическо разделение, както показаха протестите на "жълтите жилетки". В понеделник обаче французите бяха единни в болката си, докато гледаха пламъците", коментира днес германският вестник "Вестфалише нахрихтен", цитиран от ДПА. "Може би президентът Макрон ще може да обедини французите и зад предстоящата монументална задача за възстановяването на емблематичната катедрала. Катедралата "Нотр Дам" е част от нашето общо европейско културно наследство, така че и възстановяването й би трябвало да бъде задача на всички европейци", добавя изданието.

"Ако общата болка би могла да доведе до френско и европейско чувство на единство, това би представлявало лъч на надежда", подчертава германският вестник.

Германският всекидневник "Велт" също коментира темата за обединяването чрез тъга в редакционната си статия, цитирана от ДПА. Чувството, докато хората гледаха все още горящата катедрала след овладяването на пожара, беше сравнимо с това "да се стои до смъртния одър на любим човек, който току-що е избегнал смъртта, но все още не смеем да го оставим. Като че ли се страхувахме, че катедралата може да умре, ако обърнем гръб", отбелязва авторът.

"Имаше утешаваща красота в тихата преданост на хората. Тя ни направи част от една общност, единни в скръбта. Отново Париж. Ранен отново, макар и по различен начин в сравнение с терористичните нападения през 2015 г., но този път - право в сърцето", се казва още в статията.

Гледката на пожара в "Нотр Дам" напомни на мнозина едно още по-мрачно събитие: нападението срещу кулите на Световния търговски център на 11 септември 2001 г., при което загинаха 3000 души, пише в. "Ню Йорк таймс". Никой не загина в парижката катедрала, но издигащата се колона от дим предизвика позната комбинация от ужас и смайване. Освен това предизвика в някои части на социалните медии поток от ислямофобия и слухове за тероризъм и заговор. Тези по-мрачни теми - само частично прикрити от сегашната реакция на облекчение, че щетите по катедралата не са по-тежки - отразяват дълъг и тежък дебат за религията, европейската идентичност, светския характер на страната и ролята на исляма в обществото.

Този дебат беше особено силен във Франция, отбелязва Брюно Тертре, заместник-директор на Фондацията за стратегически изследвания. От 2013 г. в страната се появи по-твърд десен религиозен консерватизъм, когато силно оспорвания закон за еднополовите бракове вдъхнови хиляди, включително свещеници, равини и имами, да излязат на улицата, за да протестират срещу промяната. "Искам да се надявам, че този ужасяващ пожар ще ни даде възможност да постигнем общо становище за ролята на християнската религия в нашата история", отбелязва Тертре.

Дори президентът Макрон спомена християните по цял свят в речта си, отбелязва Ендрю Хъси, преподавател от Лондонския университет. Думите му имаха за цел да утешат, но засегнаха продължаващото напрежение във Франция между католицизма и постреволюционния, дълбоко антирелигиозен универсализъм.

Идеята, че католическата религия е изложена на опасност, е обща тема на френската крайна десница, която често цитира Карл Мартел, разгромил мюсюлманите в битката при Поатие и започнал военни кампании, които налагат франките като господари на Галия. "В този смисъл "Нотр Дам" не е реликва, а свещено място, представляващо приемствеността на свещена Франция", подчертава Хъси. Революционна Франция беше построена въз основа на идеята на равенството, но предреволюционна Франция беше изградена въз основа на "свещеното призвание". "Тя все още се запазва в главите на мнозина", подчертава той.

Катедралите изглежда издържат на превратностите и недостатъците на човечеството. Винаги е трудно да разберем тези, живели преди 8 века и повече, които са вярвали в реалността на ада и обещаният рай. Те са работили по огромен проект, сравним с усилията на САЩ да изпратят човек на Луната - и са го направили с вяра и замах. Така че този пожар и грозните факти, които станаха очевидни в социалните медии заради него, са още едно напомняне за нашето несъвършено състояние след Грехопадението, което ни прави склонни да допускаме грешки, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
 


34
Още по темата: нотр дампожар
Още от Водещи мобилна
Мъжът, който подкара първата безплатна линейка в Сомалия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Обичам Франция преди 3 дни
Няма по-велика страна от Франция и по-велика Катедрала от Дамата на Париж! Скоро тя отново ще сияе над Града на Любовта и Светлината!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Някои хора отказват да разберат, че Париж е люлка и център на цивилизацията и като такъв е световен мегаполис. Франция е империя - велика, могъща, развита и просперираща държава! Като такава тя е притегателен център за хора от цял свят и неслучайно е най-посещаваната страна на земното кълбо! Това е културната столица на света! Имат си всичко! Иначе очевидно става въпрос за инцидент. Но така или иначе Нотр Дам ще бъде реставрирана и отново ще блести в сърцето на великата френска цивилизация!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Валят статии за изгорялата катедрала... ...архитектурен, исторически, културен, туристически и т.н. обект.... ...никой, не говори, че това е Християнска църква, Християнски символ, християнска институция !? Ето това е Главният проблем !
Колкото и милиарда да дарят, няма да се справят така с него !!!!!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Силвия
"Към момента за възстановяването на Нотр Дам се знае единствено че ще бъде завършено преди ремонта на Графа."
---
... Въпреки бонификацията от една година, дадена на "Графа". :)
21
2
 
18
 
! Отговори
Силвия преди 5 дни
Към момента за възстановяването на Нотр Дам се знае единствено че ще бъде завършено преди ремонта на Графа.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Удивително е как хипи-либерастите са успели и в този случай да намесят Тръмп, естествено в типично техен стил да го наплюят с набързо съчинена история. Иначе днешната хипи-гей ливщина няма аналог, голямата драма, някаква си катедрала, сега с едно голямо реване ще я издигнем отново. Всъщност на хипи-либерастите не им е важен католическия храм, а че бил цитирам "готическо бижу", разбира се заплахата от лошите консерватори е големия проблем.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Френска измама! На снимката много добре се вижда че само покрива е изгорял, вътрешноста на катедралата не е засегната, дори пейките са невредими!
Палежа е умишлен, запален е от самите французи, които ще прибират освен застраховките и над милиард евро от дарения!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ако имаше бог първо от църквата щеше да почне... Пък може и да е почнал вече.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Алжира,
има такава технология !
Прави се огромно минаре, като стария покрив остава вътре...няма да се вижда..
По този начин минарето става голямо, ще се вижда отдалеч и могат да си
поканят още ислямчета......
16
2
 
12
 
! Отговори
Жан Рено преди 5 дни
Хубава работа, ама ... френска
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Те ислямистите знаеш ли колко почитат да ионализма и просвещението и вашият ред ще дойде .
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Днешната цивилизация е факт благодарение на Рационализма и Просвещението.
Това не бива да се забравя от никого.
Най-вече от фанатиците!
13
2
 
13
 
! Отговори
Владимир Путин преди 5 дни
Аре Фрекзит и без повече глупости!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ЮДИТЕ МРАЗЯТ ХРИСТИЯНСТВОТО, ЮДА ЩЕ РЕЧЕ ПРЕДАТЕЛ
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
През 2017г. във Франция е имало 8 милиона мюсюлмани, като 100 000 от тях са помохамеданчили се французи. Франция е страната с най-голям брой мюсюлмани в Западния свят, съставляващи около 13% от населението. За какво са им църкви и катедрали? Французите вече са избрали своя път, като гласуваха за бaбоеба. Скъсване с останките от католицизма във Франция и прогресивна ислямизация. Процеса е абсолютно необратим. Властите изнемогват да строят джамии за правовернине, които се молят по улиците.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Статията само доказва ,че пожарът е бил абсолютно подготвен предварително с определена от замислилите го неолиберали цел .
9
2
 
16
 
! Отговори
Алжира преди 5 дни
Как да вдигнем минарета, ако не бутнем стария покрив. Няма такава технология
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен

Англичаните мъдро се отделиха от католицизма и си създадоха собствена църква, далеч от лапите на педофилите-еретици. Да се твърди, че Франция е католическа страна е нелепо защото от революцията насам официалната доктрина е атеизма. Истинските католици във Франция, които редовно ходят на църква са под 10%. Преди революцията са били 99.9% Най-практикуваната религия във Францистан е исляма.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Католическите богослужители имат много грехове като най-големия според мен лично е гаврата с деца. Католическите богослужители произвеждат гейове и лесбийки, но на това никой не обръща внимание.
6
4
 
29
 
! Отговори
реалист преди 5 дни
В пожара не само има урок, по скоро предупреждение, защото пожара показа на показ лицемерието на европейските страни. За камъни и рисунки се скърби повече от загубата на един човешки живот. За няколко дни се събраха 700 мил ЕВРА за сградата, а колко пари се събраха от ЕВропа за лечението на болните ни деца е България, за селата удавени от потоп? О лев. Това е европейското ни "семейство", "ценности". Политиците ни използват подобни случки за трупат дивиденти, но не скърбят истински.