Руски издания: Донбас е вече 80% на Русия!

Предстоящият вот: 72,2% за Зеленски, 25,4% за Порошенко
Обновена: 17 апр 2019 09:36 | 17 апр 2019 09:36, Елка Василева
130
Руски издания: Донбас е вече 80% на Русия!
Володимир Зеленски. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко, който се бори за втори мандат, няма да се яви в петък на стадион "Олимпийски" в Киев за дебати с актьора Володимир Зеленски преди балотажа между двамата кандидати в неделя, информират източници на "Известия" в украинската столица.

Първият зам.-председател на Върховната рада Ирина Герашченко потвърждава пред руския вестник, че Порошенко няма да говори на стадиона, а по телевизията. Щабът на сегашния президент се опитва да представи Зеленски, който спечели първия тур, като човек, който се страхува от пряк диалог - но и самият президент също не напира да дискутира, коментират експерти на "Известия".

Междувременно хора от партията "Блок на Петро Порошенко" вече допускат, че той ще изгуби надпреварата. Водачът на парламентарната й група Артур Герасимов заявява пред всекидневника, че в такъв случай властите без провокации ще предадат мирно държавното ръководство на победителя.

Шоуменът Зеленски убедително изпреварва своя съперник в рейтингите из цяла Украйна, отбелязва онлайн изданието "Ридус".

Медиите припомнят огласени вчера данни от анкета на киевски социолози, според които във втория тур Володимир Зеленски ще получи 72,2 на сто от гласовете, а действащият президент - 25,4 процента.

В общественото съзнание Порошенко е човекът, разпалил войната в сепаратистки Донбас, отнела живота на хиляди. Затова жителите на неконтролираните от Киев територии в Луганска и Донецка област гледат на Зеленски почти със симпатия, пише "Ридус".

Войната, проточила се пет години, изтощи Донбас - за мнозина тук е безразлично какви знамена ще се реят утре над административните сгради, само и само да млъкне артилерията и редовно да се плащат заплати и пенсии.

Но днешният украински режим е неприемлив дори за аполитичните местни жители, които "си траят" - прекалено много хора са убити от украинската армия, действала под командването на Порошенко. При все че Зеленски по никой начин не е проруски кандидат, в съзнанието на мнозина жители на Донбас той е кандидат на мира, добавя електронният вестник.

Още по темата

Още преди първия тур от украинските избори някой подхвърли сензацията "Ще дават руски паспорти на Донбас" и лавината от слухове стремително се понесе нататък. Интересът към изборите в Украйна тутакси спадна. Какви ти избори! Къде са паспортите?! - разказва "Комсомолская правда", цитирана от БТА.

Кремъл смята да предоставя руско гражданство по облекчена процедура на хората от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна. Това може да стане с указ на президента Владимир Путин, потвърдиха източници, цитирани вчера от медиите в Русия.

"Слухът за паспортите подкрепи морално Донбас в това проточило се безвремие, където няма нито мир, нито война", продължава "Комсомолская правда" в предизборния си репортаж.

"Хората естествено са уморени и меко казано, не много доволни", обяснява донецкият политолог Андрей Бабицки. Според него обаче Киев "напразно разчита недоволството им да се превърне някак в обич към Украйна" - сепаратистките територии "вече към 80 на сто са (територии) на Русия, останали са само дребни бюрократични и юридически формалности".

Може ли да оцелее "нещастният брак" на президента Порошенко с Украйна и как ще стане това, разсъждава "Комерсант".

"Първият сценарий е някаква катастрофа, форсмажорно събитие, което изцяло да преобърне ситуацията. Инцидент с Володимир Зеленски, който ще се изпари някъде, ще полудее, ще се откаже от изборите, ще заяви, че всъщност се е снимал в нов сериал, ще избяга в чужбина при своя покровител, олигарха Игор Коломойски. Или, пристигнал на стадион "Олимпийски", ще се провикне: "Да живее Путин!"

Втори сценарий: безпрецедентни фалшификации, след които ЦИК ще прояви смелостта да провъзгласи за президент Порошенко. Според привържениците на тази версия победител ще е онзи, който спечели "битката за ЦИК".

Дори обаче да си представим, че нелюбимият, но опитен Петро Порошенко открие начин и накара Украйна да остане с него още пет години, това не обещава нищо добро нито на него самия, нито на страната. Има доста примери как са приключвали подобни истории и в Украйна, и в други страни" - винаги има "риск от социална експлозия", предупреждава "Комерсант".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тия не им стига всичките територии и суровини на земята! Не са лакоми, просто искат всичко . Основният им поминак от векове е война и грабене.
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви паспорти няма им дадат. Щото ако им дадат ще избягат от там и ще останат само украинците. А това не е изгодно за Путаka, който се стреми да поддържа колкото се може по-дълго конфликта там.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ама Русия не ги иска :) поне Путин така каза :)
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Харалан продължава линията на НБУ.Ислямът е мирна религия-Евгений Дайнов .Сега пък тоя -нямало е турско робство.Ех Бога ми нашите Каравелов,Левски и Ботев са се объркали нещо .А Вазов направо е лъгалКакви абсурди и глупости ражда този университет.
19
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин прави етническо прочистване в Донбас по сталински образец !
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Костовистите губят Украйна.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Харалан Александров: Имало ли е руско робство над украинците ?Отговор: Не е имало робство, а украинците са били "освободени" от руснаците в продължение на няколко века, през което са се получили колатерални загуби от порядъка на 5 млн украинци !
16
11
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
интересно дали заблудените овце в тези 2 конфликтни области осъзнават че те са просто буфер на кремъл и нищо повече,никой в кремъл не го е грижа и е по добре да се поддържа конфликтаслед като получат руски паспорти на чия социална система е правилно да увиснат руската или украинската? москва им забърка качамак от който скоро няма излизане и много скоро ентусиазмът на хората към коя нация принадлежат ще се изпари
15
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15фактически според последни изследвания, само ръководното тяло в тия две фантомни "републики" е за присъединяване към раССия, докато хората там все повече започват да се колебаят!затова джуджето изпреварващо бърза докато трае този вакуумен период в украйна да есента, когато ще има нови избори.
14
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зеленски е подставено лице на запада и на олигарха Коломойски, който е толкова омазан в Одеските събития, че е доста по-зле от Порошенко. Украинците скоро ще разберат, че отново са измамени от запада. Накрая сами гще влязат в Руската федерация и ще спре мизерията им под западен ботуш, сега бвп в Украйна е 2099 долара а в Русия 10668, затова всички драпат за руски паспорти и милиони работят в Русия. Другото ви е сорососмешната пропаганда. Според нея сърбите още не са свалили Стелта, нали знаете
13
20
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРОБЛЕМА НА УКРАЙНА Е, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА ФАЩ СА ИЛИ СТРАХЛИВИ ИЛИ РЕПУБЛИКАНЦИ КОЕТО ЗНАЧИ КОМУНИСТИАЗ АКО СЪМ ПРЕЗИДЕНТ НА ФАЩ ИМ ДАВАМ 1 МЕСЕЦ НА ВСИЧКИ РУСНАЦИ ДА НАПУСНАТ ДОНБАС, ЛУГАНСК И КРИМ И КОЙТО ОСТАНЕ ГО ИЗБИВАМ ДО КРАК!;-----------------КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РУСНАЦИ НЕ РАЗБИРАТ ОТ НИЩО ДРУГО ОСВЕН КУРШУМ В ГЛАВАТА!
12
0
 
18
 
! Отговори
тя преди 5 години
Не разбраха ли тия политици , че хората няма да те харесат ,ако си злобен , *** , алчен ! Харесват умерени политици с балансирана политика , умни ,мислещи за хората и не на последно място с харизма !
11
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремъл смята да предоставя руско гражданство по облекчена процедура на хората от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска--да, защото съгласно последни изследвания, хората в двете фантомни републики са започнали "да обръщат палачинката" и да искат старото време на спокойствие в рамките на украйна! това лично го гледах в тубата!затова фашиста бърза, бърза ... защото "връчвайки" "краснокожая паспортина" ВЕЧЕ ще има морален картбланш, "да защити" "руските" граждани!подговя се война!
10
5
 
10
 
! Отговори
тя преди 5 години
Голямата тиква никой не харесва !
9
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Донбас на 80%, Крим на 100%. Как е натовци, свикнахте ли?
8
5
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Че от кога вестник "Комерсант" стана достоверен източник на случващото се в Украйна, за доизясняване на ситуацията там, може би трябва да цитирате и Комсомольская правда, Московские новости, както и Независимая гЪзета ... !!!
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
един артист (визуално видимо, че е чи. фут) изигра най-голямата си роля в живота , благодарение на която и със спомоществователството на "деревянный рубль" - стана преЦедент !украинците, масово отвратени от порошенко , напук бръкнаха в чу.вала на тъмно... и гласуваха за един фантом, който виждаха само по тв - без платформа, без дебати, без програма, без да знаят хората ,с които ще той работи, без да са го чували да върже "две приказки на кръст" в диалог ... избраха АРТИСТ и ще живеят в сериал!
6
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не им ли стига на руснаците- територия имат колкото искаш- ще им излезе солено това високомерие и агресия.
5
22
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СЛЕД КАТО ФАЩ ИЗМАМИ УКРАЙНА, ЧЕ ЩЕ ГИ ЗАЩИТАВА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ТАКА ЩЕ Е!ФАЩ Е ПОДПИСАЛ 1994-ТА , ЧЕ ЩЕ ЗАЩИТАВА УКРАЙНА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ПРИ ВСЯКАКВИ ОПИТИ ЗА КРАЖБА НА ЗЕМЯ ОТ УКРАЙНА!А КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е ПОДПИСАЛА, ЧЕ НЯМА ДА КРАДЕ ЗЕМЯ ОТ УКРАЙНА ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА 1994-ТА ГОДИНА!!!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ПРИКЛЮЧИ ЗА ВИНАГИ И СА ЖИВИ САМО , ЗАЩОТО ФАЩ НЕ СИ ИЗПЪЛНИ ПОЕТИТЕ АНГАЖИМЕНТИ!
4
18
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Порошенко и Гуайдо са слуги на САЩ, тепърва ще се разследва със какви пари Порошенко е дошъл от село с една скъсана чанта и е придобил заводите за захарни изделия.