3D принтираното сърце с човешка тъкан - медицински пробив

Трудно е да се постигне абсолютната архитектура на един орган
18 апр 2019 22:14, Екип на Bloomberg
4
3D принтираното сърце с човешка тъкан - медицински пробив
Снимка: Pixabay

3D принтираното сърце е голям медицински пробив и много добра новина за цялата индустрия, за всички лаборатории и компании по света и въобще за цялата индустрия на биопринтирането. Това коментира Спас Керимов, основател и CEO на Printivo, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Трудно е да се постигне абсолютната архитектура на един орган. Това са опростени варианти на сложните органи, които ние притежаваме. Комплексността тепърва идва на дневен ред. Кръвоносните съдове ще бъдат предизвикателство. Те са основен източник на хранителни вещества и кислород и позволяват да съществуват големи тъканни структури", уточни специалистът.

Самото сърце, което учените показват, не е големият пробив в научната разработка, заяви Спас Керимов. Те са създали един много добре васкуларен пач на човешко сърце, подчерта той.

"Самата сърдечна тъкан има още ниво на комплексност, защото съдържа електростимулираща система. Функцията на сърцето тепърва ще бъде обект на регенеративната система и биопринтирането", добави той.

Гостът отбеляза, че екипът, създал сърцето, използва два вида биомастила – едното е свързано със сърдечни клетки, а другото – с клетки за основните кръвоносни съдове.

Когато една цивилизация започне да принтира органите си, би трябвало и морално и етично идеалите да бъдат по-високи, смята Спас Керимов. 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 5 години
Руският космонавт на МКС принтира панкреас, ама нашите швеsтери няма да напишат това!Любопитен съм, това сърцеподобно парче мръвка, за което са възторзите, могат ли да го присадят някому? Май няма т.н. пейсмекер (синоаурикуларен възел), атриовентрикуларен възел, влакна на Пуркинье и други подробности. Не става още за нищо! Въпреки всичко, приветствам този несъмнен успех!
3
2
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 5 години
А пък в столицата на България до преди два дни от една триметрова надгробна плоча, на пл."Гарибалди", скрита с метален стобор, течеше питейна вода, нямаше кой да я спре и софиянци ще платят и плочата, и оградата, и водата. Ще мрънкат, но няма да хванат метлата. Въпрос на национален характер...Остави Сибир на мира, погледни си празната копанка!В Сибир строят заводи за сгъстен природен газ, газопровод "Сила Сибири", самолети МС-21 за гражданската авиация и Су-35 и Су-57. А в България чакат Годо
2
1
 
3
 
! Отговори
Не! преди 5 години
До АнонименИ после дружно се напиха с одеколон :ДДД
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък в едно село в Сибир тържествено откриха ръчна помпа за вода в центъра на селото!