Връщат ни 30 хил. антики, незаконно изнесени в Испания

Делото срещу задържаните иманяри се води там
7
Връщат ни 30 хил. антики, незаконно изнесени в Испания
Кадър: YouTube

Над 30 000 антични предмета, незаконно изнесени от България, ще бъдат върнати след съвместна операция "Сердика“ на българските и испанските служби.

На 23 октомври 2018 г., с подкрепата на Европол и Евроджъст, на територията на Испания и България е неутрализирана организирана престъпна група, осъществявала трансграничен трафик на антики от страната към Иберийския полуостров и продажбата им на местния черен пазар.

Съвместното разследване се води срещу 16 български граждани, 8 от които и до момента са задържани под стража в град Торенте, област Валенсия, съобщи МВР.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от януари 2016 г., като първоначално е изкупувала артефакти от иманяри и от дилъри на антики в България. След това организирала изнасянето им от страната и транспортирането им в Испания. Движимите културни ценности са били предлагани за продажба чрез Ebay.com, в т.ч. чрез наддаване от фалшиви профили.

При съвместната операция бяха намерени и иззети общо 30 600 артефакта (около 600 от тях в България)  - гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, стрели, копия, монети, както и 180 000 евро в брой. Резултатите от назначените до момента експертизи показват, че става дума за автентични културно-исторически ценности с произход България, които съгласно международните договорености, трябва да бъдат върнати у нас след приключване на делото срещу участниците в групата.

Ако сред артефактите има фалшификати, предлагани на клиенти като оригинали, ще им бъдат повдигнати обвинения и за измама.

На координационна среща на разследващите, проведена на 11 април 2019 г. в централата на Евроджъст в Хага, е постигата договореност съдебното дело срущу членовете на престъпната група да се води в Испания, където са задържани повечето от участниците. Събраните в България доказателства ще бъдат предоставени на испанските съдебни власти и приобщени към тамошното досъдебно производство.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Удар преди 1 месец
Абе кво им се връзвате цяла България разбра че тази линия се държи от колекционерите. Имаше един там дето се опитваше да ги тормози и "некорумпираните" му колеги с малко помощ го смачкаха! Това е Бг все пак, не го забравяйте, тука се удря само конкуренцията на някой, няма място за принципи. В тази операция парите не са от антики, а тея задържаните са няма такива "***"..и много ментета. Ето това е самата истина.
4
0
 
0
 
! Отговори
dido преди 1 месец
Само да не се окаже и тази операция малко прибързано прехвалена като онази с прословутото "златно съкровище"! Учудващо е как изведнъж т.нар. фалшификати станаха държавен приоритет, след като засягат най-много т.нар. " колекционери", които са в основата финансирането и на иманярството и на трафика и чиито "колекции" си остават недокоснати с много малко изключения в годините !
На тоз дето се беше изхвърлил със "значи можело" да му кажа, че такива операции имаше много и са безмислен, умишлено !
3
0
 
0
 
! Отговори
lenin преди 1 месец
абе защо моят бюст е сред тези антики
2
0
 
6
 
! Отговори
баш тиквоч преди 1 месец
пак ше ги изенесем, тея испанци за кви на имат бе. ние центъра на барцилона изкупихме с другаря алекперович че едни антики нема да продадем. че направим антиквариат в лобито на хотела. мис бюстие че е меринежйка.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите ги изпускат, испанците ги връщат