Папата: Католическата църква е под атака отвътре и отвън

Педофилският скандал я измъчва от десетилетия
20 апр 2019 08:06, Елка Василева
60
Папата: Католическата църква е под атака отвътре и отвън
Папа Франциск. Снимка: Reuters

Католическата църква е под атака, заяви снощи папа Франциск, оглавявайки традиционната за Разпети петък процесия около Колизеума в Рим, предаде ДПА.

Церемонията е възстановка на страданията на Исус Христос по неговия път към Голгота, разпъването на Божия син и смъртта му.

По традиция събитието се състоя на и около Колизеума - място, където много ранни християни са станали мъченици по време на Римската империя.

"Наш Бог Исус, помогни ни да видим през Твоя кръст всички кръстове в света", каза папата в края на 90-минутната церемония в древния римски амфитеатър.

Духовният водач на 1,3-те милиарда католици на планетата спомена "кръста на Църквата. . . която се чувства постоянно под атака отвътре и отвън".

Тези думи може да бъдат възприети като препратка към педофилския скандал, който измъчва Католическата църква от десетилетия и се разрасна през последните години, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

В друг вероятен намек за скандала Франциск спомена за "кръста на малките, наранени в тяхната невинност и чистота".

Папата изброи няколко други съвременни страдалци, чието тежко положение сравни с това на Исус. Сред тях той спомена мигрантите, "които намират вратите затворени поради страх и сърцата заключени заради политически сметки".

Преди папата да говори, бяха прочетени традиционните за процесията размисли. Тази година "медитациите" са били написани от 80-годишната Еуджения Бонети - италианска мисионерка в Африка, която също така спасява жени от проституция в Рим.

Сестра Бонети спомена за "новите разпнати" - бедните, бездомните и мигрантите. "Ние искаме да извървим този Път на болката (Виа Долороса) заедно с бедните, отхвърлените от нашите общества и всички онези, които дори сега понасят разпъване на кръст", каза тя.

Италианската мисионерка изрази съжаление по повод общественото безразличие към тежкото положение на жертвите на сексуален трафик и други мигранти. Тя определи пустинята Сахара и Средиземно море като "новите гробища" в света.

Нощната церемония събра над 15 000 вярващи, според оценки на Ватикана. Папата, на 82 години, не се включи в самата процесия, а я наблюдава от подиум, от който се обърна към множеството и го благослови.

По-рано вчера Светият отец отслужи литургията "Божията страст" в базиликата "Свети Петър" във Ватикана в присъствието на стотина кардинали и епископи. Както и предишни години, облеченият в червени одежди Франциск легна по лице пред олтара - драматичен жест на молитва, който продължи около минута.

Тази вечер главата на Католическата църква ще отслужи великденско бдение отново в базиликата "Свети Петър". Кулминацията на проявите на папата по време на Страстната седмица ще бъде традиционното послание и благословия "Урби ет Орби" (Към града и към света), които Франциск ще отправи утре, навръх католическия Великден, на площад "Свети Петър" във Ватикана.
 


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
,.,., преди 1 месец
Сектанти сте,Франциск,сектанти.И никой не ви атакува.Сами си го правите.А БОГ ви гледа.
58
0
 
0
 
! Отговори
ортоDOX преди 1 месец
Да де ама тук повечето хора не вярват в папата, а в мамата, и всяка сутрин в трафика могат да се чуят неописуеми благословии.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При положение, че педофилията е в католическата църква от ПРЕДИ създаването и, да страдат десетилетия от нея си е направо благодат. Проблема им е, че сегашните се чувстват несправедливо наказани с това, че не могат да я практикуват свободно.
56
1
 
0
 
! Отговори
Римляни преди 1 месец
където има хвала към Бог Бог царува
55
1
 
1
 
! Отговори
Римляни преди 1 месец
време е за Реформация в църквата на злото Бог да се разправя с тях
54
1
 
1
 
! Отговори
Римляни преди 1 месец
защо на юдеите,защото Юда означава хвалител,този,който дава слава на Бог,нека Юда да излезе пръв,всеки християнин е юдеин в сърцето си дава правилна хвала,славословие към Бог,царе и свещеници на Живият Бог Исус Христос
53
0
 
4
 
! Отговори
Нетолерантен към зло преди 1 месец
Католическата църква е под атака, защото е Чистото Зло, прикрито с 'любов' духовна! Дано атаките да са успешни и да заличат тази мафиотска по своята същност и извратена организация!
52
2
 
1
 
! Отговори
Римляни преди 1 месец
най важното взаимоотношение е с Небесният Отец,защото черпим безсмъртие и нетленност,вечен живот от свързаност на духът ми с Духът на Господ Живият Бог,това е жизнено важно,за да черпим от Извора на Живият Бог,реки на жива вода,нетление,безсмъртие в нашите тела,във всичко това ставаме повече от победители чрез Този,Който ни е възлюбил,Живият,Възкръснал Исус Христос,Царят на юдеите
51
2
 
0
 
! Отговори
Римляни преди 1 месец
духът на човека е Господно светило осветява най вътрешните части на тялото дава им живота на Бог Слава на Бог
50
2
 
0
 
! Отговори
разпъната плът преди 1 месец
трябва да се замислим къде ще прекараме вечността в ада с дявола или в рая с Бог,защото това е на Божието време ,,денят на смъртта е по важен от денят на раждането,, къде отива духът ти при Бог или в ада,всеки решава къде иска и как иска да живее,но безсмъртието е най великата победа в живота на човека да имаш вечен живот това е безсмъртие в *** на човека
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
християни са били убивани заради вярата си в рим,на клада,на лъвовете,разпъвани на кръст,заради Христос,подигравани,клеветени,Бог знае и не е останак безмълвен те са герои на вяра записани в Евреи 11,християните търпят гонения заради вярата си и вечният живот от ,,смъртността извън тях,смъртни хора около тях,, за да се изобрази Христос в тях и царува Христос в тях,вечният живот,това е божието естество,святост и безсмъртие,това е дар от Бог изкуплението
48
2
 
1
 
! Отговори
Чудесен Бог преди 1 месец
тези,които вярват в Делото на Кръста на Голгота са преминали от смърт в живот,вечен живот и когато бъдат взети от Бог на Божието време няма да вкусят смърт,защото са вкусили вечният живот на Бог и живеят вечно с Бог,духът им е свързан с Вечният Бог,Живият Бог,защото Бог е Възкръсналият и не умира,Живият Бог така се казва и ние като Бога
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
призвани сме да имаме вечен живот и да ходим във вечен живот в Бог и от Бог,ние смъртните нямаме вечен живот,Бог е Вечен и се протягаме и чрез вяра го приемаме от Бог да донесе съживление в нас,в живота ни,във всичко,което правим от Бог за Бог,вечен живот това е да спасен от Бог,когато Исус Христос е Господ на всичко в живота ти си във връзка,взаимоотношение с вечният живот,Самият Бог,Който е Жив и дава вечен живот нас грешните,за да живеем
46
2
 
0
 
! Отговори
вечен живот преди 1 месец
Свободни от грях,свободни от болести това не се купува това е дар от Бог чрез вяра в Бог в Делото на Кръстта на Голгота,когато гледаш и погледнеш към Кръстта на Голгота виждаш змията разпъната на Кръстта,цялото зло,грях,грехове,болести,проклятия,и приемаш Божията Воля,която е праведност,мир и радост,здраве във всичко в живота,вечен живот от Бог,който да съживи нашите смъртни тела и всичко в нашия живот,ако вярваш ,че Бог може,защото Бог може да прави чудеса,да ни дава вечен живот
45
1
 
0
 
! Отговори
Божие притежание преди 1 месец
свещеници на Бог не свещеници на дявола избираме Божията Воля
44
2
 
0
 
! Отговори
Римляни преди 1 месец
Бог е Добър Бог
43
1
 
0
 
! Отговори
нет сатранисти преди 1 месец
масони,които разрушават не помагат те са ,,разрушители,, за света,това е ,,мисията им,, Бог е Добър,дявола е зъл,Бог обича всички хора и добрите и злите,Бог обича масоните,те са хора,Бог обича не мрази хората,дявола ги мрази,не човекоубийци,Бог не е убиец
42
1
 
0
 
! Отговори
невежи нет преди 1 месец
като не се говори Божието Слово по медиите хората следват вятърничави учения без да знаят гласуват за масони в бг
41
2
 
0
 
! Отговори
разпъната плът преди 1 месец
няма бау бау има Бог
40
2
 
1
 
! Отговори
777 преди 1 месец
Бог да ви благослови