Папата: Католическата църква е под атака отвътре и отвън

Педофилският скандал я измъчва от десетилетия
20 апр 2019 08:06, Елка Василева
60
Папата: Католическата църква е под атака отвътре и отвън
Папа Франциск. Снимка: Reuters

Католическата църква е под атака, заяви снощи папа Франциск, оглавявайки традиционната за Разпети петък процесия около Колизеума в Рим, предаде ДПА.

Церемонията е възстановка на страданията на Исус Христос по неговия път към Голгота, разпъването на Божия син и смъртта му.

По традиция събитието се състоя на и около Колизеума - място, където много ранни християни са станали мъченици по време на Римската империя.

"Наш Бог Исус, помогни ни да видим през Твоя кръст всички кръстове в света", каза папата в края на 90-минутната церемония в древния римски амфитеатър.

Духовният водач на 1,3-те милиарда католици на планетата спомена "кръста на Църквата. . . която се чувства постоянно под атака отвътре и отвън".

Тези думи може да бъдат възприети като препратка към педофилския скандал, който измъчва Католическата църква от десетилетия и се разрасна през последните години, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

В друг вероятен намек за скандала Франциск спомена за "кръста на малките, наранени в тяхната невинност и чистота".

Папата изброи няколко други съвременни страдалци, чието тежко положение сравни с това на Исус. Сред тях той спомена мигрантите, "които намират вратите затворени поради страх и сърцата заключени заради политически сметки".

Преди папата да говори, бяха прочетени традиционните за процесията размисли. Тази година "медитациите" са били написани от 80-годишната Еуджения Бонети - италианска мисионерка в Африка, която също така спасява жени от проституция в Рим.

Сестра Бонети спомена за "новите разпнати" - бедните, бездомните и мигрантите. "Ние искаме да извървим този Път на болката (Виа Долороса) заедно с бедните, отхвърлените от нашите общества и всички онези, които дори сега понасят разпъване на кръст", каза тя.

Италианската мисионерка изрази съжаление по повод общественото безразличие към тежкото положение на жертвите на сексуален трафик и други мигранти. Тя определи пустинята Сахара и Средиземно море като "новите гробища" в света.

Нощната церемония събра над 15 000 вярващи, според оценки на Ватикана. Папата, на 82 години, не се включи в самата процесия, а я наблюдава от подиум, от който се обърна към множеството и го благослови.

По-рано вчера Светият отец отслужи литургията "Божията страст" в базиликата "Свети Петър" във Ватикана в присъствието на стотина кардинали и епископи. Както и предишни години, облеченият в червени одежди Франциск легна по лице пред олтара - драматичен жест на молитва, който продължи около минута.

Тази вечер главата на Католическата църква ще отслужи великденско бдение отново в базиликата "Свети Петър". Кулминацията на проявите на папата по време на Страстната седмица ще бъде традиционното послание и благословия "Урби ет Орби" (Към града и към света), които Франциск ще отправи утре, навръх католическия Великден, на площад "Свети Петър" във Ватикана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
,.,., преди 4 години
Сектанти сте,Франциск,сектанти.И никой не ви атакува.Сами си го правите.А БОГ ви гледа.
20
0
 
0
 
! Отговори
ортоDOX преди 4 години
Да де ама тук повечето хора не вярват в папата, а в мамата, и всяка сутрин в трафика могат да се чуят неописуеми благословии.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че педофилията е в католическата църква от ПРЕДИ създаването и, да страдат десетилетия от нея си е направо благодат. Проблема им е, че сегашните се чувстват несправедливо наказани с това, че не могат да я практикуват свободно.
18
0
 
5
 
! Отговори
Нетолерантен към зло преди 4 години
Католическата църква е под атака, защото е Чистото Зло, прикрито с 'любов' духовна! Дано атаките да са успешни и да заличат тази мафиотска по своята същност и извратена организация!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
папи, това с петофилията не сте само вие. целите ни "елити" го практикуват. инак не си в клуба. кажи ти сега за жертвоприношенията на деца и за ватиканската банка че за тез гяволии не знаят всички....
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам православните какви коментари пишат, си правя много хубави изводи.Наблюдавам как всеки който защитава православието и плюе по всичко останало е най-обикновен зъл човек с грозни и неморални изказвания. А най-вероятно е и педoфил, щом защитава педофилитe.
15
1
 
7
 
! Отговори
92421 преди 4 години
Покварата, ваше Светейшество, покварата е пропила целия католически клир от векове. Никой да не се пави на изненадан - това са общоизвестни факти, за ккоито през вековете не е било прилично да се говори. Това лицемерно замазване на проблемите доведе европейската цивилизация в пропастта. сега звучи вайкане, но в същото време се утвърждава кръвосмешението, педофилите си имат партия и евродепутати, зоофилите си имат легални организации и претендират за партия.
14
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 12ГЛАВАТА ТИ Е ПРАЗНА!!ПЕДОФИЛИЯТА В ПРАВОСЛАВИЕТО НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СТЪПИ И НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НА ПЕДОФИЛИЯТА В КАТОЛИЦИЗМАИ ПРАВОСЛАВНИ ДЪРЖАВИ ПОЧТИ НЯМА!! НИТО БЪЛГАРИЯ НИТО КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ СА ПРАВОСЛАВНИ ДЪРЖАВИ НИЕ СМЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ С ПРЕДИМНО АТЕИСТИ ВЯРВАЩИ САМО В ПАРАТА И ЗАТОВА СМЕ НА ДЪНОТО!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички пeдoфили оплюват папата, защото той ги изобличава и порицава. Същото е и в тоя форум! Всеки пeдофил в тоя сайт като гледа как папата гони пeдофилите и започва да хeйти срещу него.
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ПЕДОФИЛИЯТА В КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА Е ТРАДИЦИЯ ОТ НАД 10 ВЕКА А ТРАДИЦИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВАЖАВАТ ;D"---Ако беше така, нямаше да са по-напреднали държави от нас. Явно излиза, че педофилятa в православната църква е много по-силна и много по-развита и много по-стара, че да доведе до тоя морален упадък на българина. Ти ако беше много морален православен християнин, нямаше да си позволиш да кажеш такива неща!
11
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПЕДОФИЛИЯТА В КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА Е ТРАДИЦИЯ ОТ НАД 10 ВЕКА А ТРАДИЦИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВАЖАВАТ ;D
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там поне има кой да им изкара кирливите ризи на пeдофилите, ами в България няма кой.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Значи под атака била ?! Педофилия има ли- има. От колко години се знае за това-от много. Какво се прави по въпроса- нищо."----Е той сега като прави нещо Папата, всички го оплювате, че прави. Очевидно вие които плюете по Папата искате да има педoфили и никой нищо да не прави. Затова не го харесвате, защото ги гони, за разлика от другите.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият Папа, който прави нещо, вместо само да си стои на столчето и да му угаждат на прищявките. Единственият Папа, който посмя да изобличи пeдофилите в църквата и да започне гонения срешу тях, вместо да ги покрива и покровителства.Единственият Папа, който иска мир и се бори за него като истински християнин.
7
0
 
8
 
! Отговори
Пъзел преди 4 години
Папата идва на 5-ти Май. НЕ пускайте малките момченца на вън!!!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще дойде, нали заради папата взе над 800 000 лв. от бюджета да го посреща. Скъпо ни излиза неговото галене на вожда!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде идвам да галиш Тиквата по тиквата, че му трябва спешен ПР Ще загуби изборите
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като се чуди на кой по напред да угоди и да се подмаже тази ненужна църква, така ще е. А и греховете и престъпленията й са много.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И значи кво викаш Франци, да си отворим широко вратите и другите отверстия и да поканим мисюлманите и цяла Африка на гости и щедър социал...щот сме бааси пичовете.Ама това е направо гениално, с един удар ще оправим цялата мизерия на света. Интересното е с този ход...ние ли ще пратим тези хора в 21 век или те ще ни върнат в родовообщинния строй, в който сега си живеят.
2
6
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
И католическата църква е като БСП-то - отдавна е време да се разпусне.