Защо титаните на лукса дават милиони за Нотр Дам?

Техният алтруизъм работи най-добре на места, които привличат туристите
60
Защо титаните на лукса дават милиони за Нотр Дам?

Ако пожарът в Нотр Дам се беше случил преди 20 или 50 години, френските луксозни модни къщи със сигурност щяха да се втурнат да подкрепят реконструкцията също толкова бързо, колкото и през 2019 г.

Няма никакво съмнение в искреността на LVMH, Kering и другите фамилии, които поведоха кампанията за дарения след инцидента по-рано тази седмица, пише в свой анализ Bloomberg.

Париж, неговите улици и забележителности, играят специална роля в артистичния център на индустрията от най-ранните ѝ дни, така че възстановяването на това, което е загубено, е начин за опазване на собствената им история.

Но повече от век, след като Коко Шанел продава първата си шапка, титаните на луксозната индустрия имат дори повече причини да финансират реставрацията на Нотр Дам. И тук не става дума за това, че са сред най-заможните във Франция - Бернар Арно от LVMH е най-богатият французин, а Франсоа Пино, който създаде Kering, е трети в класацията. L’Oreal и нейният акционер - фамилията Бетанкур Майерс, също е ключов дарител.

Модата генерира 2,7% от брутния вътрешен продукт на Франция. Компаниите за лускозни стоки, включително L’Oreal, представляват около 19,8% от индекса CAC 40. При толкова голям дял от бизнеса на страната е съвсем естествено основните производители на висок клас стоки да решат да опазят една от култовите локации във Франция.

Важно е, че го правят, защото продажбите на луксозни стоки се промениха през последното десетилетие. Границата между модата, изкуството, туризма и културата се размива, а развиването на брандовете зависи много повече от това да предлагат най-новите си чанти. Успехът ознава да смесят всички тези елементи в едно.

Големите групи вече са ангажирани с изкуство и реставрация. През 2016 г. LVMH откри Фондация Louis Vuitton, център, създаден от Франк Гери, посветен на съвременно изкуство, който се намира в западната част на Париж. Междувременно Пино изгражда музей за своята частна колекция от изкуство в центъра на Париж.

Нотр Дам е свързвана с наследството и красотата - ценности, които резонират с луксозната индустрия. Запазването на катедралата затвърждава позицията на дарителите, като пазители на тези характеристики, а в замяна подчертава начина на живот, който те искат да промотират.

Fendi, част от империята LVMH, дари 2 млн. долара за възстановяването на Фонтана ди Треви в Рим. Bulgari даде 1,7 млн. долара за възстановяване на Испанските стълби. Същевременно италианският производител на кожени стоки Tod’s отпусна 28 млн. долара за реставрирането на Колизеума.

Техният алтруизъм работи най-добре на места, които привличат туристите, а даренията им също така поставят имената им на локации, посещавани от милиони хора всяка година.

Fendi дори проведе модно ревю на Фонтана ди Треви с Карл Лагерфелд. Реставрирането на Нотр Дам няма да е по-различно, макар че модни ревюта едва ли ще бъдат допуснати.

Истинската цел за френските луксозни стоки е да запазят връзката си с китайците, които са номер едно копувачи на такъв тип продукти глобално. LVMH и Kering генерират по около една трета от продажбите си от Азия, включително от Япония.

Париж е една от основните дестинации за пътуващите в региона и всичко, което засяга посещенията, може да засегне и продажбите на луксозни стоки. Така например терористичните атаки от 2015 г. в града и скорошните протести на “жълтите жилетки” нанесоха удар на търсенето.

От друга страна, по-слабото евро може да повиши продажбите. За тези компании е наистина важно да се уверят, че Париж е запазен.

Когато Нотр Дам бъде възстановена, тези дарители със сигурност ще получат похвали за това, че са помогнали за опазването на един символ на града. Те ще получат още повече от самите посетители. Така че за тях това е добра бизнес инвестиция.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Всички са юдомасони.
47
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Поддържат магията - наливат едни пари за не им умре бизнеса, подхранван от илюзиите за романтиката на Париж...
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Света стана бизнес. Няма морал няма ценности. Мангизите владеят света. Когато мангизите говорвт и боговете мълчат. Разпадането на света върви с пълна сила. Но не вярвам да има изненадани може би само тези които живеят в паралелна вселена. В книгата на книгите е написано черно на бяло но няма кой да я прочете. Това което се случва не е случайно знаци от Бога но ако има кой да ги разбере. Все пак всяко начало има й край. Много цивилизции са изчезнали няма да сме първата нито последната.
45
1
 
0
 
! Отговори
обява преди 1 месец
днес виртуалната мрежа на Опера не работи така че се очакват по-малко тролове
44
2
 
2
 
! Отговори
жълта жилетка преди 1 месец
За всички "титани", "майдани"....
43
2
 
17
 
! Отговори
Айше преди 1 месец
Французите ги оставете.
Да сте чули в България някой да е дарил?
От олигарсите?
Или от тия с апартаментите по 200 Евро?
42
4
 
14
 
! Отговори
Едно знам преди 1 месец
Нотр Дам ще бъде реставрирана и отново ще блести в сърцето на великата френска цивилизация.
Французите имат едни от най-високите заплати в света, най-кратката работна седмица в Европа, пенсионната им възраст е по-ниска от съседите и имат най-доброто здравеопазване според световната здравна организация. Жилетките да дойдат да живеят в България да видят какво означава мизерия. А на анархистчетата с маски които чупят и рушат коли и витрини - да бъдат съдени за хулиганство и пратени на топло.
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Французите си имат гражданско общество, 40% от населението би дало за поправката на Нотр Дам. Не виждам нищо лошо в това богатите, като хора с най-големи възможности, да се включат.
40
2
 
3
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Това реклама някаква ли трябва да е????
39
3
 
5
 
! Отговори
do ДртПрч преди 1 месец
Звучиш ми така: "Овчарите ви водят на паша, какво повече искате", ама пропускаш да кажеш ,че освен пашата на дневен ред е и доенето, стригането и клането.
И хайде да спрем с уйдурмата за малкия Рокфелр дето измил една ябълка и я продал! Както и за Коко-ти Шанелката. На тоя свят никой не става богат и успял токутака!
Богат и успял се става, само ако ти бъде позволено!
Хайде, остани си със здрве и си блей в стадото (и без това никът тие подходящ)
38
12
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 месец
И какво лошо има. Като не искате, не им купувайте чантите и парфюмите! Бойкотирайте ги!

Богаташите ви дават работа и ви хранят семействата. Ако не искате да го правят, напуснете и започнете собствен бизнес! Коко Шанел е започнала с малко ателие за шапки. На вас какво ви пречи да станете като тях? Какво умеете?

Не завиждайте! Ще си докарате язва от завист.
37
0
 
30
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Твърде комерсиална гледна точка !! Бедния винаги търси под вола теле !В началото на 20 ти век и в България е имало богати българи ,съградили университети ,училища и църкви,но те са били и с богати души ,за разлика от настоящите първенюта !!
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да им съберем капачки, а?
35
0
 
25
 
! Отговори
40298 преди 1 месец
Прекрасен пример за родните богаташи, свързани с туризма и модата. Колко добре би било да дарят средства за възсатновяването на Софийска Мала Света гора, за Дряновския манастир, за поклонническите пътеки по стъпките на Св. Иван Рилски... Само че българският МЪДЪР законодател ще се наложи да отмени ДДС върху тези дарения, ако не се сети да даде известни облекчения за лица, които даряват за въстановяване на паметници на културата. .
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Света всеки ден се срива и го сриват именно богатите, които искат да имат все повече и повече пари и власт, докато не осъзнаят, че света няма как да съществува в този си вид.
Ами кой друг да даде пари, като го брулят финансово всеки ден и едвам крета? Повечето хора се борят как да оцелеят, именно защото нямат средства за съществуване. А техните средства са били отнети от богатите. Земята има определени ресурси, а всичко друго са хатийки облечени с власт.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото вярата , че нещо положително ще се случи в страната е изчезнало. Всичко е сведено до скотско оцеляване. Дивия капитализъм е заменен от учтиво-колониално вътрешно ограбване.
По този начин богатите си "купуват" съвест, осъзнавайки какво идва - разруха.
Българската боржуа още не може да осъзнае, че ако хората нямат средства всичко се срива.
Дончев щял да плаща колкото му поиска добър заварчик. Ами ако ти си добър заварчик свърши си я сам работата или си плати да се самоубучиш в къщи.
32
8
 
2
 
! Отговори
Китаец преди 1 месец
По зле блатна московия ще има нов стопанин виж след новият Вердюн между Франция и германистан никой няма да седи тука освен арабо-дръпнатите анклави.
31
6
 
2
 
! Отговори
Китаец преди 1 месец
По зле блатна московия ще има нов стопанин виж след новият Вердюн между Франция и германистан никой няма да седи тука освен арабо-дръпнатите анклави.
30
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Европанси отива необратимо."Като блатна московия ли?
29
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
я да плати ЕС по някоя програма най-добре