Бизнес за милиарди: Кокаиновата магистрала от Венецуела към САЩ

Всеки ден, самолети с чист колумбийски бял прах се отправят към Хондурас
21 апр 2019 20:06, Нели Христова
38
Бизнес за милиарди: Кокаиновата магистрала от Венецуела към САЩ
Снимка: CNN

През 2017 година само един или два самолета, натоварени с кокаин, поемат по опасния път от Венецуела към САЩ.  Но бизнесът с наркотици процъфтява, в него участва военният и политически елит на страната, раздирана от конфликт.

Сега, през 2018 г., трафикът на кокаин с малки, немаркирани самолети е по-интензивен от всякога. Полети се изпълняват всеки ден, а понякога и по няколко едновременно. Американските власти дори зачитат пет самолета във въздуха през нощта, пътувайки по един и същи маршрут, пишат от CNN.

Машините, натоварени с колумбийски кокаин се товарят преди година излитали от безлюдно, отдалечено място в джунглата на Венецуела. Но сега, когато бизнесът се развива толкова добре, те дори не се крият толкова усърдно. Самолетите тръгват от по-развитите северозападни райони на страната, за да съкратят пътя си към Хондурас. 

Там, те се приземяват, наркотикът се товари на камиони, които го откарват в Мексико, а от там – през границата в Америка.

Всъщност, начинът на търговия е абсурден според властите, които се борят с този смъртоносен бизнес. Всяка пратка е толкова доходоносна за Венецуелското правителство, че самолетите, които се използват от трафикантите не струват почти нищо. Повечето се използват само веднъж, а после биват изоставяни на брега в Хондурас.

Според информацията на американските власти, от Венецуела до САЩ са стигнали 240 тона кокаин, а по данните на службата за борба с наркотиците на ООН, предоставени на CNN, наркотикът струва 39 милиарда долара.

От години САЩ обвинява венецуелското правителство в трафик на наркотици. Разширяването на този бизнес днес показва неотложна нужда от средства за подпомагане на  хиперинфлационната икономика на Венецуела и буйната корупция сред висшите служители. Според американските власти, сред важните фигури е групата ELN, която работи за военните служби на Мадуро. Множество политици, заемащи високи позиции в страната, са били обвинявани и санкционирани от САЩ, но и до днес правителството яростно отрича да има нещо общо с трафика на кокаин.

А нуждата от пари излага пилотите на риск. Близо 30 самолета са катастрофирали в района през последните месеци. Пилотите на някои от тях са бивши служители на големи авиокомпании, които някога са превозвали хора. Всички самолети летят с изключени чипове, които се засичат от радарите.

Често самолетите са сваляни от армията в Хондурас. Някои лежат под повърхността на реката, видими за останалите летящи машини. Други са взривени от мините, които военните са заложили. Но и това не представлява толкова голям проблем за венецуелските трафиканти.

Те са сключили сделки с някои от рибарите в района, които се съгласяват да „спасят“ кокаина от самолети, претърпели инцидент. Пилотите са така обучени, че ако усетят, че ще бъдат заловени, те изхвърлят товара от машината, прикрепен към плаващо устройство. Такива пакети тежат около 30 килограма, а за връщането им на картелите, рибарите получават по 150 хил. долара.

В повечето случаи хората, които помагат за трафика на наркотици – пилоти, шофьори и рибари, са принудени да го правят от глад, като преди да започнат своята работа, венецуелските власти дават разяснения. Тези, които не се съгласят с тях - изчезват...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
БОЛИВИЯ И КОЛУМБИЯ ПРОИЗВЕЖДАТ КОКАИНА /БОЛИВИЯ ПО-КАЧЕСТВЕН/ !!! И ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ОТ САЩ ЗА ВОЙНАТА ИМ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА ПОД НАДСЛОВ : " ПЕТРОЛА ДАЙ...ПЕТРООЛА ДАЙ ...И ПОВЕЧЕ НЕ МЕ ТЪРСИ " !?!?
31
3
 
15
 
! Отговори
haha преди 4 години
ЦЦН нещо пак се е объркал явно от многото кокаин. Колумбия е много по-близо до Хондурас от Венецуела. Всеки ***.от ще избегне ненужното пресичане на граници. Тоест трафикантите немат нужда от Венецуела. Пак с го поръчали Мадуро... ама защо на нас тия небивалици... https://google/maps/place/Colombia/@12.6800608,-87.2538405,4.95z/data=!4m5!3m4!1s0x8e15a43aae1594a3:0x9a0d9a04eff2a340!8m2!3d4.570868!4d-74.297333
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А после другите самолети със златото къде отиват...
29
1
 
14
 
! Отговори
11 преди 4 години
Ако нямаше балъци да го купуват нямаше да се продава. Така,че не мисля , че хората които го внасят са виновни.... никой не те задължава на сила.
28
2
 
20
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Каква е тази стара статия? American made- филм, показваш как властите си правят канал за дрога ...значи нищо ново за сега
27
16
 
4
 
! Отговори
Синджир=Ланец преди 4 години
Американците могат да се спасят само по един начин да превземат Мексико да избият цялото му население и по тоя начин ще използват водната преграда.
26
1
 
6
 
! Отговори
Аса преди 4 години
Гугъл транслейт яко 😊😊
25
7
 
36
 
! Отговори
Едмон Дантес преди 4 години
Работещата по статията *** Христова иска да калкулира в сметката си лесни краварски пари. Жалко.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен20Де е черно море, де е косово?
23
0
 
25
 
! Отговори
Страхил преди 4 години
" Сега, през 2018 г.," .......==============================================Тази статия откога е ?
22
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kнещо за кокаиновата магистрала афганистан саштия нахални кравари търсят повод и оправдание да влезнат във венецуелатака арестуваха панамския президент дето организира панамците за преминаване ан канала в ръцете на панамаимат най-голямата мафия в света и се пъчат със ФБР ЦРУ и други служби и грамадна армия която нищо неможе да направи на мафиятаако приеме че кокаина е от венецуела то венецуелците ли го управляват в сащако искат могат да прихванат всички мафиоти но не искат- нужни са им
21
7
 
30
 
! Отговори
Опааа преди 4 години
Пълня тъпня. Само нераЗбрах рибарите гмуркат ли се или коката си плува по реката??? Бедни и гладни ама си взимат по 150 000долара на курс ,*** бедняците.
20
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо за кокаиновата магистрала от Черно море ,Косово , Черна гора ,Европа ???
19
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехаааа, а за Куба кога ще го измислите кокаина?
18
3
 
55
 
! Отговори
ба си преди 4 години
много яка статия,ще пия една бира да я осмисля
17
10
 
53
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Защо не напишете какво превозват от Афганистан американските военни самолети ?За капак нашите наемници /войници/ охраняват летището ....
16
7
 
65
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
Ами то ако Венецуела печели 39 милиадрда от кокаин за какво и е да се мъчи с добиването на нефт?Нещо ни пързалят тук!
15
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че откъде има милиарди пентагона? Правителство,конгресмени,ФБР,цру и много други,които нищо не произвеждат,а само лапат? Какво американско производство има в европа или в домовете на хората? Нищо.Но оръжия,наркотиците,роби,органи-има,всички държави така си попълват бюджета..Всички.Особено "големите".Откакто свят светува..
14
3
 
37
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Мъж влиза в заведение във Варна и си поръчва порция цаца с една бира. След известно време клиентът иска сметката и келнерът му я носи. Мъжът чете касовата бележка и вика на келнера: - К'ва е тази цаца за 200 грама 100 лева???- Г-не, цацата е черноморска и е бъкана с кокаин. Та за това.
13
8
 
54
 
! Отговори
Вярно ли преди 4 години
Наркотика се правел в Колумбия , пък за това били виновни венецуелците . Смешници