Кървав Великден в Шри Ланка: Загиналите са над 130!

Броят на жертвите непрекъснато расте
Обновена: 21 апр 2019 11:18 | 21 апр 2019 11:15, Петя Славова
82

Снимка: БТА

  Най-малко 137 души са загинали при поредица атентати срещу три луксозни хотела и три църкви по време на Великденска литургия в Шри Ланка. Сред жертвите има поне девет чужденци, съобщи полицията, цитирана от Франс прес.
Данните на информационните агенции са различни и постоянно се променят. Според болнични източници се очаква числеността на жертвите да нарасне поради големия брой ранени при тази вълна от особено брутално насилие.
Още по темата

Източник от полицията каза, че загиналите в столицата Коломбо, където са атакувани три хотела и една църква - "Св. Антоний", са поне 45. Още 67 души са загинали в църквата "Св. Себастиан" в град Негомбо, който се намира непосредствено до столицата и има преобладаващо католическо население, а 25 са намерили смъртта си при взрив в църква в Батикалоа, в източната част на острова. Представител на болницата в Батикалоа каза, че са ранени 300 души, пише БТА.

Президентът на страната Маитхрипала Сирисена каза, че е в шок от случилото се, а премиерът Ранил Викремесингхе заклейми атентатите. "Осъждам решително позорните атаки срещу нашия народ. Призовавам всички шриланкийци да останат единни и силни в тези трагични времена", написа Викремесингхе в Туитър, уверявайки, че правителството взема "незабавни мерки за овладяване на ситуацията".

Как точно са причинени експлозиите засега не е ясно. За момента никой не е поел отговорност за актовете, но началникът на националната полиция Пуджутх Джаясундара е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение на име "Нешънъл Таухид джамаат" (National Thowheed Jama'ath, NTJ) планира "самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия".

НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка.

В страната с население от 21 милиона души живеят около 1,2 милиона католици. Будистите представляват около 70 процента от населението, 12 процента са хиндуисти, мюсюлманите са 10 процента, а 7 на сто са християни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
49
 
! Отговори
Е преди 4 години
Обявиха им имената.Мюсюлмани са.
39
1
 
44
 
! Отговори
НАЧО преди 4 години
До АнонименЕ,ЧЕ КАТОЛИЦИТЕ КАКВИ СА...? НАЛИ И ТЕ СА ХРИСТИЯНИ.....
38
4
 
67
 
! Отговори
Хохо преди 4 години
Сега да видим дали някои мюсюлманин ще прояви съчувствие.....?
37
7
 
35
 
! Отговори
Ееми преди 4 години
Ееми тей ще е ! Ще се изпоизтрепем самички ний хората небойте се - на господ аллах или буда хич и няма да му се наложи да праща екстремни болести глад или чума и епидемии ние сами със скодоумието и озлобените си сърца ще си намерим повод да се изтрепем дали исляма дали християнството ще обявим за войнствени религии все едно - важен е резултата неизбежно е да се довършим като животни жалко за най напредналите същества по планетата земя ама без туй сме и вповече на таз земя тей че удрии!!!
36
2
 
79
 
! Отговори
размисли преди 4 години
ако някой си мисли, че ислямът е миролюбива религия - нека се поразтърси из нет-а и да разбере основните им идеи и цели - всеки, който не е стях е против тях - РАЗБЕРЕТЕ ГО!!!!!!
35
5
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли вярвате че Нотр дам е инцидент .
34
6
 
43
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ОТ КРАЯ НА МИНАЛАТА ГОДИНА ШИРИ ЛАНКА Е В ПОЛИТИЧЕСКИ ХАОС!!!ПРЕЗИДЕНТА Маитхрипала Сирисена ОТСТРАНИЛ ПРЕМИЕРА Ранил Викремесингхе А ТОЙ ОТГОВОРИЛ , ЧЕ ТОВА Е НЕЗАКОННО!!В МОМЕНТА БИВШИЯ ПРЕМИЕР ИСКА ОТСТРАНЯВАНЕ НА НАСТОЯЩИЯ ПРЕМИЕР------------------ТОВА КОЕТО НАПИСАХ ТОКУ ЩО ГО ПРОЧЕТОХ!!! ИНТРИГИТЕ В ПОЛИТИКАТА СИ ЛИЧАТ ОТ ДАЛЕЧЕ!АБСОЛЮТНО ОРГАНИЗИРАНИ АТЕНТАТИ С ЦЕЛ ДА СЕ СВАЛИ СЕГАШНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ОТ БИВШИЯ ПРЕМИЕР!
33
2
 
79
 
! Отговори
Марков преди 4 години
Много мирна и човешка религия е исляма,мани,думи нямам....
32
18
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това не е тероризъм а битов инцидент , мюсулманите нямат нищо общо
31
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПодбират датите и продължават с тероризъм. Властта спи, а християните са застрашени все повече и повече.--Не всички християни,удрят по католиците и католическата църква,затова и злепоставяха католиците с тези статии тука,но целта е най-вероятно политическа,а не религиозна.
30
3
 
45
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Ми да белите французи си събраха пари за Нотр Дам кат не ти харесва заминавай за Шри Ланка.Глу.ак!
29
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка.Лоши будисти взели са петрола на мюсюлманите.
28
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо де, важното че за Нотр Дам събраха парите. Аз много трогнати не виждам в мрежите.
27
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Да де да той исляма повече приличе на политоко-военна доктрина за завладяване на света не на религия.
26
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подбират датите и продължават с тероризъм. Властта спи, а християните са застрашени все повече и повече.
25
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не обвинявам никого,защото не знаем какво е истина и какво лъжа от това което четем и гледаме и какво стои зад това или какви цели се преследват.Канала РТД е за документални филми,на различни езици,ето например историята на деца как са станали зли убийци и с разстроена психика,опасни дори за семействата си,от филма "Нас учили террористы"https://youtube/watch?v=o5c2BnbjHUA
24
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жертвите са над 160..Историята на Шри-Ланка е сложна и кървава..Това събитие-трагично- е свързано с английската агресия в миналото почти на същата дата.Религиите нямат оръжия,те са средство на политиците и колонизаторите..И на фанатици.
23
3
 
37
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А каква е позицията на тамилеца Ананд?
22
7
 
48
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВЗРИВИЛИ СА НЯКОЛКО ХОТЕЛА И С ИСЛЯМИСТИ!!ТАМ ИМА ПРЕ ДОСТАТЪЧНО ЦЪРКВИ ЗА ДА ВЗРИВЯВАТ И ХОТЕЛИЦЕЛТА Е ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО .
21
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19 С една дума тези 10% представители на " най мирната" религия унищожават държавата! Защото будистите Са най мирните хора. Същото я очаква и Европа до няколко години. Терор.