Кървав Великден в Шри Ланка: Загиналите са над 130!

Броят на жертвите непрекъснато расте
Обновена: 21 апр 2019 11:18 | 21 апр 2019 11:15, Петя Славова
82

Снимка: БТА

  Най-малко 137 души са загинали при поредица атентати срещу три луксозни хотела и три църкви по време на Великденска литургия в Шри Ланка. Сред жертвите има поне девет чужденци, съобщи полицията, цитирана от Франс прес.
Данните на информационните агенции са различни и постоянно се променят. Според болнични източници се очаква числеността на жертвите да нарасне поради големия брой ранени при тази вълна от особено брутално насилие.
Още по темата

Източник от полицията каза, че загиналите в столицата Коломбо, където са атакувани три хотела и една църква - "Св. Антоний", са поне 45. Още 67 души са загинали в църквата "Св. Себастиан" в град Негомбо, който се намира непосредствено до столицата и има преобладаващо католическо население, а 25 са намерили смъртта си при взрив в църква в Батикалоа, в източната част на острова. Представител на болницата в Батикалоа каза, че са ранени 300 души, пише БТА.

Президентът на страната Маитхрипала Сирисена каза, че е в шок от случилото се, а премиерът Ранил Викремесингхе заклейми атентатите. "Осъждам решително позорните атаки срещу нашия народ. Призовавам всички шриланкийци да останат единни и силни в тези трагични времена", написа Викремесингхе в Туитър, уверявайки, че правителството взема "незабавни мерки за овладяване на ситуацията".

Как точно са причинени експлозиите засега не е ясно. За момента никой не е поел отговорност за актовете, но началникът на националната полиция Пуджутх Джаясундара е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение на име "Нешънъл Таухид джамаат" (National Thowheed Jama'ath, NTJ) планира "самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия".

НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка.

В страната с население от 21 милиона души живеят около 1,2 милиона католици. Будистите представляват около 70 процента от населението, 12 процента са хиндуисти, мюсюлманите са 10 процента, а 7 на сто са християни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНесъвместими са християство и ислям, не трябва да са в близък контакт хората поради многото си различия, които пораждат напрежение и трагедии.............Може.Ама тук не става дума за християнство или ислям,изобщо не става дума за религии, а за политически цели и пари.Или си мислиш,че просто така си грабват оръжията от скука и си стрелят или се самоубиват или има пострадали убити?
19
8
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко е че толерастията и либерастията са стигнали чак до Шри Ланка...
18
4
 
35
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До 24Спирам да споря. Няма смисъл. Само ще ти кажа, че на тях не им трябва много петрол... Те са си тотално съгласни да живеят като ***. Както и да е.
17
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БауИ на мен не ми се отваря без европейските технологии ДВГ, фармацефтика и т.н. Петрола им на тия еше да е безполезен за тях самото му извичанепак с европейски технологии.
16
5
 
45
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИМАШЕ ЦЯЛ ФИЛМ С БАРД ПИТ КАК ПОПАДНА СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ В АЗИАТСКА СТРАНА КЪДЕТО ИСКАХА ДА СВАЛЯТ РЕЖИМА И ЗАПОЧНАХА ДА ИЗБИВАТ ВСИЧКИ ЧУЖДЕНЦИ ВСИЧКИ!ЦЕЛТА Е ДА СЕ ДЕСТАБИЛИЗИРА УПРАВЛЕНИЕТО И НАСИЛСТВЕНО ДА СЕ СМЕНИ!
15
3
 
61
 
! Отговори
Мен преди 5 години
10% и тероризират останалите. Какво следва като процента се повиши?
14
14
 
42
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НЕ Е НАСОЧЕНО СРЕЩУ ХРИСТИЯНИТЕ!!ЦЕЛТА Е ДА СЕ СВАЛИ РЕЖИМА ДА СЕ СЪЗДАДАТ БЕЗРЕДИЦИ!!!80 % ОТ ШИРИ ЛАНКА СА БУДИСТИ! А ИСЛЯМА Е ЕДВА 10% ТАМ
13
4
 
40
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До 14Абе човек защо мислиш имаше атаки? Света им се меси. Нашия морал е напълно различен и се месим ... За петрола, даже не ми се отваря темата ...Те не искат да им се месят. Не става с отмъщение. Не работи, никога...
12
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са съболезнователните лицемерни телеграми на "великите политици" ?
11
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали местните либерали, бехекайци, нео марксисти и троцкисти, искаха и тука приемане и права за ислямски мигранти. Значи точно те искат да създават напрежение в България, и малкото останал народ, да не се чувства сигурен нито в черквите си, нито на улицата.
10
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БауВиж ся колко атаки имаше срещу христиани последните години(колко са прикрити само властите и медиите знаят) без да се отвръща, нима спряха?
9
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Османската империя се е саморазпаднала. Точно по причина, че е в постояна омраза.
8
14
 
42
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До 5Те го правят по други причини. Прав си нека си отмъстим и да им дадем още една. Ти си от хората дето си мислят "ако набия жена си, ще започне да слуша". Предполагам при теб ще работи, като те пребият ще си много послушен ...
7
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Несъвместими са християство и ислям, не трябва да са в близък контакт хората поради многото си различия, които пораждат напрежение и трагедии.
6
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Насилието се усилва с достигане на мюсюлманското население на 20% от общото. След достигане на 20% от населението, нациите могат да очакват лесно запалими бунтове, формиране на доброволни джихадистки милиции, спорадични убийства и палежи на църкви и синагоги, като в Етиопия мюсюлмани 32,8%
5
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати *** началника на полицията знаел ама видите ли не предприел никакви мерки а чакал. Като си знаел защо не си вдигнал мерките за сигурност. Защо не си обявил най високата степн на тревога. Знаел си че черквите ще са пълни с хора. Или може би нарочно не е предприел мерки. Сигурно и незнае кои са тия дето са гърмели невинни хора. Да те таковат у полицейския началник Умен.
4
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да прости загиналите. Омразата не води до нищо добро.
3
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диващината е най-разпространена в средна Азия, Мала Азия и средна Африка !
2
18
 
36
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До 1Заради такива като теб сме на тоз хал... Те си мислят същото, глупи...
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според Уикипедия 70% от населението са будисти, 13% изповядват индуизъм и само 7% християни. Ислям - 10%.