Кървав Великден в Шри Ланка: Загиналите са над 130!

Броят на жертвите непрекъснато расте
Обновена: 21 апр 2019 11:18 | 21 апр 2019 11:15, Петя Славова
82

Снимка: БТА

  Най-малко 137 души са загинали при поредица атентати срещу три луксозни хотела и три църкви по време на Великденска литургия в Шри Ланка. Сред жертвите има поне девет чужденци, съобщи полицията, цитирана от Франс прес.
Данните на информационните агенции са различни и постоянно се променят. Според болнични източници се очаква числеността на жертвите да нарасне поради големия брой ранени при тази вълна от особено брутално насилие.
Още по темата

Източник от полицията каза, че загиналите в столицата Коломбо, където са атакувани три хотела и една църква - "Св. Антоний", са поне 45. Още 67 души са загинали в църквата "Св. Себастиан" в град Негомбо, който се намира непосредствено до столицата и има преобладаващо католическо население, а 25 са намерили смъртта си при взрив в църква в Батикалоа, в източната част на острова. Представител на болницата в Батикалоа каза, че са ранени 300 души, пише БТА.

Президентът на страната Маитхрипала Сирисена каза, че е в шок от случилото се, а премиерът Ранил Викремесингхе заклейми атентатите. "Осъждам решително позорните атаки срещу нашия народ. Призовавам всички шриланкийци да останат единни и силни в тези трагични времена", написа Викремесингхе в Туитър, уверявайки, че правителството взема "незабавни мерки за овладяване на ситуацията".

Как точно са причинени експлозиите засега не е ясно. За момента никой не е поел отговорност за актовете, но началникът на националната полиция Пуджутх Джаясундара е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение на име "Нешънъл Таухид джамаат" (National Thowheed Jama'ath, NTJ) планира "самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия".

НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка.

В страната с население от 21 милиона души живеят около 1,2 милиона католици. Будистите представляват около 70 процента от населението, 12 процента са хиндуисти, мюсюлманите са 10 процента, а 7 на сто са християни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
32
 
! Отговори
Аарон преди 4 години
Моше стига си коментирал под различни никове. Няма да ти платят !!!
59
2
 
32
 
! Отговори
Кан Крум преди 4 години
Не можаха да настигнат тукашните комунисти....
58
1
 
40
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Сигурно съм пропуснал, но какво проплака Ердоган по случая?
57
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Още малко и ще постигнат успеха на наш'те комунисти от 1925 г. с взривяването на църкви!
56
9
 
37
 
! Отговори
Тамилските тигри преди 4 години
" Тигри за освобождение на Тамил Еелам - Тамилски тигри, е името на паравоенна организация и една политическа партия. Западняците превръщат Шри Ланка в нова Сирия! Там започва нова гражданска война, затова първо удрят католически храмове, искат да прогонят европейците, защото отново ги колонизират, като нас!
55
6
 
35
 
! Отговори
Всичко е плод на преди 4 години
западните ***! Ето защо " Напрежението между правителството и Тамилските тигри продължава, когато през 2006 г. организацията е обявена за терористична от Европейския съюз . През 2009 г. правителствените сили започват масова офанзива срещу крепостите на Тамилските тигри на север." - По какъв друг начин да прогонят западноевропейското влияние? А нас доброзорно ни навряха в ЕС!
54
3
 
38
 
! Отговори
Азъ преди 4 години
Загиналите са над 200 в момента
53
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега е ред на милионното шествие в мека,да му мислят правоверните хаха,тия две религии яко са се зачесали
52
3
 
48
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
Бог да прости жертвите в Името Му, а папата да измие и целуне краката на атентаторите!
51
4
 
42
 
! Отговори
абс преди 4 години
демократичните сили на ес и сащ са виновни те са техни въспитатели техният люпилник на терористи това е косово коалицията англия франция германия сащ -тест нато това долнонисше стояще *** ислямисти безбожни безсърдечни убийци искат да унищожат христианството еднастрана ес прибира бегълците от друга страна ги гонят от страните им със техните демокрация сега това ще се случи и в венецуела
50
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До размислиХристиянството дали е мирна религия?Я виж историята за последните 200 години - колко издеваделства са извършили християните по света!!! *** нали и ти си жертва на християнството бе чадо- ти чиито предци и прадеди са се кланяли на Бог Тангра!Не казвай и не съди на какво учи Исляма или Курана , а Виж на какво те учи Библията и Християнството, щото то за терорист определено се иска учение , ама за шизофренията то май е вродено !!!
49
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Християни има и в Русия и в Саудитска Арабаия!А бе Вие *** ли сте тука?
48
1
 
35
 
! Отговори
туитьр преди 4 години
сьболезования
47
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие не знаете как е съдадена Планетата Земя а тръгнали измислени религии да коментират тука
46
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какви Християни , какви 5 лева , Българския народ е насила християнизирън по Византия 866 г. при Борис 1 , тва дето му викът Покръстването у нас , време е да се изучава офицялно в Училище с криене и дезинформация нема стане
45
7
 
36
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До атентата в джамията в Нова Зеландия, нямаше атентат в християнска църква.....всъщност като изключим атентата в св. Неделя в София.
44
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всеки мюсюлманин е терорист, но всеки терорист е мюсюлмани! Това са думи на арабски журналист.
43
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде къде има дори малко християни, има атентати срещу тях, защото Богоборците се страхуват от Спасителя.Атентати няма в държави, където няма християни- С. Арабия, Русия и т.н
42
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мюслюманския живот е ценен, не е като кучешкия християнски - това е в отговор на Нова Зеландия, само дето за един обаче 1 мюслюмански живот християнските са 1000 насреща, за това още 10 антентата и ще са квит нещата - ТАКА КАЗВАТ ПОНЕ ЗАБРАДЕНИТЕ АЗ НЕ РАЗБОРАМ МНОГО ОТ РЕЛИГИИ !
41
3
 
64
 
! Отговори
Въйй преди 4 години
За 2018 г.-над 90 000 избити християни от мюсюлмани! Някой ислямски водач да изказа съчувствие, да отиди при християните да им се извини, да направи нещо такова? А за Нова Зеландия-ореваха чак до Луната...