Задържаха седем заподозрени за атаките в Шри Ланка

Най-малко 215 души загинаха, няма пострадали българи
21 апр 2019 17:37,
26
Задържаха седем заподозрени за атаките в Шри Ланка
Снимка: Reuters

Властите на Шри Ланка са задържали седем заподозрени за участие в атентатите, които разтърсиха страната днес и причиниха смъртта на най-малко 215 души, съобщиха световните агенции.

Още по темата

Засега не се съобщават подробности за задържаните. Осем взрива избухнаха в църкви, хотели, близо до столичния зоопарк и в района Дематагода. В болници с наранявания са приети 450 души, пише БТА.

Засега нито една групировка не е поела отговорност за нападенията. Трима полицаи са били убити при акция в жилище в Коломбо след атаките, допълниха властите, цитирани от Ройтерс.
Генералният директор на Интерпол Юрген Щок заяви днес, че международната полицейска организация е готова да съдейства на Шри Ланка в разследването, допълва ТАСС.

Според предварителната версия на разследващите взривовете може да са били извършени от радикални ислямисти. Местни медии съобщават, позовавайки се на източници, че те са дело на камикадзета.

Няма данни за пострадали български граждани при осемте терористичните атаки в църкви и хотели в Шри Ланка. Информацията е на посолството ни в Индия към този момент. Съобщава се за общо над 185 загинали, вследствие на експлозиите, съобщи Министерството на външните ни работи.

В един от пострадалите хотели в град Коломбо се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до Тилак Марапана, министър на външните работи на Шри Ланка, и осъди насилието във връзка с терористичните атаки в страната, довели до множество жертви и ранени.

Правителството на Шри Ланка е обявило вечерен час от 18.00 вечерта до 06.00 сутринта местно време, който влиза в сила веднага след обявяването му.

Към момента летището в Коломбо функционира в нормален режим със засилена охрана, но придвижването към него е затруднено, поради вечерния час.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявават предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е то мюсулмани в атака!
11
14
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Отмъстиха си за Нова зеландоя
10
3
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
В КРАЯ НА 2018-ТА ГОДИНА ПРЕЗИДЕНТА ИМ УВОЛНИ ПРЕМИЕРА И ТУРИ НА НЕГОВО МЯСТО СЛУЖЕБНО МАРИОНЕТКА!!ПРЕМИЕРА КАЗА , ЧЕ ДЕЙСТВИЯТА МУ СА АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ!!------------СЕГА БИВШИЯ ПРЕМИЕР И ПАРТИЯТА МУ ИСКАТ ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА!!-------------АТЕНТАТИТЕ СА АБСОЛЮТНО ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ ДА СЕ ДЕСТАБИЛИЗИРА УПРАВЛЕНИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА И ДА СЕ МАХНЕ!БОМБИТЕ ПРЕД ХОТЕЛИ ПАРКОВЕ И ТЪРГОВСКИ УЛИЦИ СА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ ПРЕД ЦЪРКВИ!
9
2
 
13
 
! Отговори
име преди 4 години
веднага папата да отиде и да им измие краката . другият път ще избият 1000 човека . ..
8
2
 
8
 
! Отговори
От бореца преди 4 години
Ах, тези злобни будисти.!.
7
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Още ли мислите че пожара в НотрДам е инцидент.Преди Великден."И какво е ако не е инцидент? Ти да си видял реставратор на църкви който да е мюсюлманин? Да си видял християни да пуснат мюсюлманин да им ремонтира най-ценните катедрали? Нещо от християнска готическа архитектура ли разбират мюсюлманите по-добре според тебе или какво? Като пишеш по 50 анти-ислямски злобни коментара на ден, да не мисшиш, че Господът ти Исус Христос ще ти опрости греховете за злия ти характер?
6
3
 
3
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 3може никой господ и включително нашия да не ни е сътворил да убиваме но ние го правим.всякакви хора от всякакви религии..етноси ..цветове и части на света го правятако намекваш че християни не убиват да ти дам ли примери?
5
4
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
там дали могат да хванат случаен от улицата и да го обвинят без да е задължително да има връзка?важното е да има обвинен даже в шри ланка действат по бързо при залавянето от нас
4
8
 
17
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Нямало заподозряна групировка.Как да няма.Нарича се ислям.Докато си заравяте главите в пясъка все по зле ще става.Още ли мислите че пожара в НотрДам е инцидент.Преди Великден.Хаха
3
6
 
16
 
! Отговори
Citizen преди 4 години
А дали г-н Ердоган е проклел извършителите на този отвратителен атентат ? Или нещо се покрива ? Щото май атентаторите са от Религията на мира...
2
3
 
16
 
! Отговори
авс преди 4 години
за пръви път виждам и чета че бг посолство са загрижени на гражданите си браво
1
4
 
18
 
! Отговори
баба Меркел преди 4 години
Нас не ни е страх