ЕС до Украйна: Крим е ваш, продължавайте реформите

Юнкер и Туск написаха на Володимир Зеленски кое е важно за Европа
22 апр 2019 16:07,
82
ЕС до Украйна: Крим е ваш, продължавайте реформите
Володимир Зеленски. Снимка: БТА

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер се обърнаха с рядко общо послание до новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски. В него те му честитят победата на изборите в неделя и очертават европейските приоритети за отношенията с Киев.

В писмото двамата лидери на евроинституциите обръщат внимание на европейската позиция за непризнаване на анексията на Крим от Русия, както и за прекратяване на военното напрежение в Източна Украйна.

“Можете да разчитате на продължаващата и твърда подкрепа на ЕС за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна”, пишат Туск и Юнкер до Зеленски.

Още по темата

Европа е наложила санкции на Русия, отказва да признае присъединяването на Кримския полуостров, както и провежданите там избори. Отделно санкции на Кремъл са наложени и за неизпълнението на Мирските споразумения, които целят да установят мир в Донбаския регион в Източна Украйна.

В общото си послание двамата председатели на евроинституциите дават на новия президент да разбере, че ЕС ще очаква продължаване на реформите за борба с корупция, укрепването на законността, либерализация на енергетиката и стабилността на държавните финанси.

Брюксел предостави на Киев рекордна финансова помощ за макроикономическата стабилност на бюджета от 1 милиард евро, половината от които бяха одобрени за плащане в края на миналата година.

Европа се надява при новия държавен глава да продължи и споразумението за свободна търговия, което дава привилегирован статут на европейските компании в Украйна и на украинските износители в ЕС.

Туск и Юнкер изразяват надежда, че Зеленски, който е новак в политиката, ще продължи пътя на предшественика си Петро Порошенко, който беше проевропейски настроен.

“Значителен напредък е постигнат през петте години от Революцията на достойнството в Украйна и остава много да се направи за пълното реализиране на мирната, демократична и просперираща Украйна, за която призовават нейните граждани”, пишат двамата председатели на Съвета и на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали и Порошенко беше техен, а сега какво стана? И смешника е по-добър от пияндето
48
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МишоКрим е български от около 630та година!
47
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хора не са добре. Смешни чиновничета с тлъсти заплати.
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Техен е бе верно:-)))
45
1
 
36
 
! Отговори
да преди 4 години
Абе тия пияни ли са..........
44
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ли подариха Крим на Украйна та се изказват по въпроса?
43
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ли подариха Крим на Украйна та се изказват по въпроса?
42
3
 
33
 
! Отговори
Явно преди 4 години
ЕС иска нацяло да затрие тази страна...?!
41
3
 
26
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Дано Зеленски постигне успехи в алкохолната подготовка и се доближи до нивото на Порошенко - постигнал многократно делириум, доказал се като достоен ученик и последовател на великия Елцин и удостоен с високото звание "Горький пропойца".
40
2
 
42
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Елате си вземете Крим. Искаме да тестваме ново лазерно оръжие.
39
29
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Крим е част от буферната територия, договорена с Будапещенския меморандум.Рано или късно НАТО ще изнесе руснаците оттам, защото нямат право да си разполагат военните бази.Иначе ако искат, да го запазят в Руската *** и да хранят 2 млн гърла допълнително.Защото Крим е на дотации, изхранване, газ и ток от Просия.Украйна им спря всичко."Умнико ако погледнеш бюджетите на Крим в Украйна и в РФ ще се уплашиш. Да Крим е на дотации но намаляващи с 20% всяка следваща година
38
2
 
38
 
! Отговори
Факт преди 4 години
С какъвто се събереш, такъв ставаш - народна поговорка.ЕС се събра със САЩ и май върви към място 2 в класацията за най-най-терористични държави.БЕЗСПОРЕН лидер, с огромно предимство, доказано 1 там е САЩ.П.П.Европейци, не си играйте с огъня. САЩ са далеко, но ЕВРОПА е в центъра на един военен конфликт с Русия.
37
1
 
37
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
"Юнкер и Туск написаха на Володимир Зеленски кое е важно за Европа" - Правилно, пишете да не вземе да се обърка! Ко-то и да пишете Крим си е Руски и винаги е бил. Както и Украйна е област на Русия, ама това съвсем скоро ще ви стане ясно. Грешките на предателя Горбачов трудно се поправят но не и невъзможно!
36
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По скоро чекиста ще целува!
35
1
 
36
 
! Отговори
Аха преди 4 години
А, какво ще каже Европейския съюз за откъсване на Косово от Сърбия? Сега ще прекрояват и границата им. Никой не попита хората и Косово стана мюсюлманска територия. Двоен аршинВ Крим поне имаше референдум. Там населението са руснаци
34
1
 
30
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Юдео-масоните,които управляват ЕС и каквито са Туск и Юнкер си търсят белята.Само да не стане така,че Русия да си върне и Донбас и да се наложи да падат на колене целуват краката на Богатира!
33
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то "русофобия" май има у всички съседи на ко.чината руслямия.А у самият руслямабад има цивилизациофобия.
32
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно и руснаците живеещи в Крим си мислят, че Крим е на Украйна :D Мечтите са безплатни бандеровци.. всичко в тоя свят се връща. Брат на брата извади нож, а сега е време да си носите последствията.
31
2
 
22
 
! Отговори
Хахахахахахахахаха преди 4 години
Абе тия от ЕС да не би да живеят в някоя паралелна вселена, където в Украйна няма русофобия и нетърпимост към рускоезичното население и Крим още си е в Украйна???
30
1
 
24
 
! Отговори
степан преди 4 години
То и ХИТЛЕР така викаше ама истина .