ЕС до Украйна: Крим е ваш, продължавайте реформите

Юнкер и Туск написаха на Володимир Зеленски кое е важно за Европа
22 апр 2019 16:07,
82
ЕС до Украйна: Крим е ваш, продължавайте реформите
Володимир Зеленски. Снимка: БТА

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер се обърнаха с рядко общо послание до новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски. В него те му честитят победата на изборите в неделя и очертават европейските приоритети за отношенията с Киев.

В писмото двамата лидери на евроинституциите обръщат внимание на европейската позиция за непризнаване на анексията на Крим от Русия, както и за прекратяване на военното напрежение в Източна Украйна.

“Можете да разчитате на продължаващата и твърда подкрепа на ЕС за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна”, пишат Туск и Юнкер до Зеленски.

Още по темата

Европа е наложила санкции на Русия, отказва да признае присъединяването на Кримския полуостров, както и провежданите там избори. Отделно санкции на Кремъл са наложени и за неизпълнението на Мирските споразумения, които целят да установят мир в Донбаския регион в Източна Украйна.

В общото си послание двамата председатели на евроинституциите дават на новия президент да разбере, че ЕС ще очаква продължаване на реформите за борба с корупция, укрепването на законността, либерализация на енергетиката и стабилността на държавните финанси.

Брюксел предостави на Киев рекордна финансова помощ за макроикономическата стабилност на бюджета от 1 милиард евро, половината от които бяха одобрени за плащане в края на миналата година.

Европа се надява при новия държавен глава да продължи и споразумението за свободна търговия, което дава привилегирован статут на европейските компании в Украйна и на украинските износители в ЕС.

Туск и Юнкер изразяват надежда, че Зеленски, който е новак в политиката, ще продължи пътя на предшественика си Петро Порошенко, който беше проевропейски настроен.

“Значителен напредък е постигнат през петте години от Революцията на достойнството в Украйна и остава много да се направи за пълното реализиране на мирната, демократична и просперираща Украйна, за която призовават нейните граждани”, пишат двамата председатели на Съвета и на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
18
 
! Отговори
нн преди 4 години
НАТО са на границата с Русия. Факт. Русия и ЕС са две различни неща. Разпада на соца промени реда създаден след втората световна в Европа. Явно живеем във време на противоборство, но какво ни чака никой не знае. Жалко, че няма разбирателство. Може да стане голяма беля, защото нормалното състояниеи на света е войната, а не мира. Така е било и така си върви.
28
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ишиас политиката в пълния и блясък.
27
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
форумната русопатия на издръжка на маскваабад се е разпищолила.Украйна ви действа, като червено на бик. :)
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29 АнонименИзвинете, на какви хапчета сте днес ?
25
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Дрън-дрън, джендърина....
24
3
 
41
 
! Отговори
нямат срама преди 4 години
Подкокоросват да ги правят още глупсоти и зулуми тия...
23
3
 
34
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ега ти!!!!....Тоя още НЕ Е ВСТЪПИЛ В ДЛЪЖНОСТ,а "големите началници" започнаха да му дават заповеди и НАСТАВЛЕНИЯ!!!!..Ако типчето наистина е комедиен актьор /уточнявам това,защото не го познавам/,то..май голяма комедия ще се заформи в Украината.....И откачените "евролидери" бързат да "ВЪРЖАТ ПОПА,за да е мирно селото"....Абе майтапи!..Но ще поживеем,ще видим..Все пак "Володимир" на руски си е.."Владимир"....ще поживеем,ще видим..
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сенсей АгаТоя ник направо кърти мивки. Предлагам ти друг - сенсей Сиятури Накура. По-японско звучи. :)
21
12
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До WeissВ историческите документи Владимир Първи е записан като ''Володимерь князь Киевски'' или ''Валдемар конунг на Киев''. Самият той е говорел на датски диалект.
20
2
 
27
 
! Отговори
123 преди 4 години
А за Голанските мълчите !
19
6
 
21
 
! Отговори
Сенсей Ага преди 4 години
Крим е ваш , колкото Македония е наша ! Аз не ща Европа искам ориента , евразия, и далечния изток !
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо ми напомня за "Междузвездни войни". Когато на мястото на стария, слаб председател на Сената избраха (без да знаят) ститски лорд. Само че, онзи беше лидер, а този по-скоро прилича на кукла на конци. Възможно е и да греша - бъдещето ще покаже. :) Иначе съм голям фен на филма. И на композитора Джон Уилямс.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС към *** Мерцедеса на Меркел твой нищо, че няма да се возиш в него. Тези от ЕС много тънко се подиграват на укрите. муахахахах
16
3
 
28
 
! Отговори
Тцтц преди 4 години
Що за слаб акъл трябва да си и да не си преценяш реално шансовете за победа и да не си знаеш интереса...нямате шанс с подобна политика пияни старчоци . Ше прецакате целият ЕС .
15
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея зелки в Брюксел ще провалят хубавата идея за Европа без граници цялото ЕС издиша а те от тъпо по-тъпо решение мисли и виждания.
14
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Слава УкранКакво стана с клоунитее опитали се да провокират Русия в Керченския проток още ли са в кауша?
13
6
 
41
 
! Отговори
zeus преди 4 години
До Анонимен 10Най-ефективни ще са ако Юнкер кара цистерна с лек за ишиас, а Туск разлива на руските войски в Крим :)
12
26
 
4
 
! Отговори
володимьр преди 4 години
До Weissхайде *** виж в руската Википедия, как се пише Владимир на древноруски (украински) език и ела пак тук.
11
4
 
45
 
! Отговори
Tangra преди 4 години
Що не поканите украинците в Европа, както направихте със сирийците ? Нали ви трябват евтина работна ръка ? Дайте им по една виза и да идват да къртят. Туск явно се наглася напоследък.
10
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeusЧудесна идея трябва да дадем по една пушка и каскет на нашите евоатлантици и да ходят да освобождават Крим от руснаците.:)