ЕС до Украйна: Крим е ваш, продължавайте реформите

Юнкер и Туск написаха на Володимир Зеленски кое е важно за Европа
22 апр 2019 16:07,
82
ЕС до Украйна: Крим е ваш, продължавайте реформите
Володимир Зеленски. Снимка: БТА

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер се обърнаха с рядко общо послание до новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски. В него те му честитят победата на изборите в неделя и очертават европейските приоритети за отношенията с Киев.

В писмото двамата лидери на евроинституциите обръщат внимание на европейската позиция за непризнаване на анексията на Крим от Русия, както и за прекратяване на военното напрежение в Източна Украйна.

“Можете да разчитате на продължаващата и твърда подкрепа на ЕС за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна”, пишат Туск и Юнкер до Зеленски.

Още по темата

Европа е наложила санкции на Русия, отказва да признае присъединяването на Кримския полуостров, както и провежданите там избори. Отделно санкции на Кремъл са наложени и за неизпълнението на Мирските споразумения, които целят да установят мир в Донбаския регион в Източна Украйна.

В общото си послание двамата председатели на евроинституциите дават на новия президент да разбере, че ЕС ще очаква продължаване на реформите за борба с корупция, укрепването на законността, либерализация на енергетиката и стабилността на държавните финанси.

Брюксел предостави на Киев рекордна финансова помощ за макроикономическата стабилност на бюджета от 1 милиард евро, половината от които бяха одобрени за плащане в края на миналата година.

Европа се надява при новия държавен глава да продължи и споразумението за свободна търговия, което дава привилегирован статут на европейските компании в Украйна и на украинските износители в ЕС.

Туск и Юнкер изразяват надежда, че Зеленски, който е новак в политиката, ще продължи пътя на предшественика си Петро Порошенко, който беше проевропейски настроен.

“Значителен напредък е постигнат през петте години от Революцията на достойнството в Украйна и остава много да се направи за пълното реализиране на мирната, демократична и просперираща Украйна, за която призовават нейните граждани”, пишат двамата председатели на Съвета и на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
38
 
10
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Украйна е в Европа, въпросът е затворен.
8
2
 
50
 
! Отговори
Weiss преди 5 години
Днес-то пак с евтина пропаганда - какъв Володимир бе, човекът си се казва Владимир, знае много базов украйнски, майчиният му език е руски и дори украйнските сайтове го изписват Владимир, ама ние сме първи писти нагаждачески и като ни кажат да пр..ем, обикновено се наси...ме.
7
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелeнски до Юнкер, ела да ти масажирам ишиаса с една лопата по гърба.
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буахахахаха добре ще предам на г-н Путин. :)
5
2
 
49
 
! Отговори
ОПА преди 5 години
НАСЪСКВАТ ГО ТЕЗИ ПИАНИЦИ ДА ВОЮВА С РУСИЯ--НЕ СЕ ОСТАВИХА ТЕЗИ НАРКОМАНИ-ВОЙНА ИМ СЕ ПРИВИЖДА-ЯКО СЕ ДРУСАТ-ЕВРОГЕЙЧЕТАТА...
4
3
 
57
 
! Отговори
Край преди 5 години
За Туск и Юнкер е важно руснаци и украинци да се избият по възможност с ядрени бомби.
3
5
 
51
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Това си е сбъркана работа да те поздравят един отиващ си пияница и отроче на полски фашист е все едно да получиш от умрял писмо.
2
2
 
71
 
! Отговори
Край преди 5 години
Звучи като общо послание на НАТО до украинците - "Крим е ваш даже и да не го искате, продължавайте да са карате и даже се бийте с руснаците".
1
3
 
65
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Туск и Юнкер да хващат оръжие и да ходят да вземат Крим от руснаците :)