Имаме много болници, а българинът се лекува в чужбина

Кардиологът проф. Иво Петров пред Bulgaria ON AIR
22 апр 2019 22:30, Екип на Bulgaria On Air
26

4365 гледания   |  Още видео
През 1999 година започна радикалната промяна в здравеопазването. Тогава бяха въведени задължителните здравни вноски, които трябваше да дават право на безплатно медицинско обслужване на осигурените. От практиката през отминалите вече 20 години обаче стана ясно, че не всичко е напълно безплатно. Достъпът до лекар-специалист не е по-лесен, защото направленията са ограничени. А когато се стигне до лечение в болница, се оказа, че пациентите от различните краища на България имат различни права. За едни болницата е близо, а за други – на километри от населеното място.

Кардиологът проф. Иво Петров коментира ситуацията в българското здравеопазване в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че дисбалансите са много в системата, а ниските заплати на медици - от сестри до определени специалисти, са огромен проблем.

Проф. Петров подчерта, че у нас модерните методи на лечение не се въвеждат с нужната скорост и готовност, с която трябва.

"Няма много средства в нашата здравна система, което е логично и обосновано", подчерта той и обясни, че няма как при нас да стигат парите за здраве, при положение че заради демографската катастрофа нуждата е по-голяма от увеличените пари за здраве във всеки държавен бюджет от няколко години насам.

"Имаме нужда от преструктуриране на много компоненти на здравеопазването, не само на болничните заведения и тяхното разпределение, но също така и генерирането на финансовите средства и тяхното разпределение. Също така на здравноосигурителния модел", посочи той.

Пред Bulgaria ON AIR кардиологът беше категоричен, че преструктуриране би могло да бъде и намаляването на болниците в страната, които според него са много.

"Имаме много повече болници от колкото са ни необходими. Въпреки че имаме много болници, все още много българи продължават да търсят лечение в чужбина и то в много сфери на здравеопазването", настоя проф. Иво Петров.

Кардиологът каза, че така се генерират още повече разходи за здравната ни система, а нейните финанси трябва да се контролират стриктно, но според него има структури, които не са заинтересовани това да се случва.

Проф. Петров обясни, че именно този цикъл на много болници, които не могат да изработят пари, и такива, които пък не получават всичко, което са изработили, води дотам, че у нас няма достатъчно модерна медицина и до повечето проблеми в родното здравеопазване.

Кардиологът каза също, че шансът за нашата система е властта да има ентусиазъм и да се реализира потенциала на младите лекари у нас. Той даде за пример Румъния, където заплатите са скочили три пъти за 2 години, което е довело до спад в медиците, които са напуснали страната.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 10 месеца
Преди година една сутрин по радиото слушах за пациентка с рак в краен стадии.Събрали хората 30 000 евро,дошла на място турска линейка закарала я в Турция и след седмица разбрах,че е починала!Това си е подлост!И то много гадна.В този случай освен едни 30 000 евра спечелени от турска клиника друго не виждам!
18
0
 
0
 
! Отговори
пожелание преди 10 месеца
Дано наесен като ръгнат по предизборна агитация на всичките до един партийци да се случи във Видин инфаркти и инсулти да ги покосят.Спешна помощ до София по 4 часа да ги тътри и живи да не стигнат дано!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТУК БОЛНИЦИТЕ ОСВЕН ЧАСТНИТЕ СА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ , А ЗА ПИРОГОВ ДА НЕ ГОВОРИМ!!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
като почакаш 8 ч. в бърза помощ в de и 6 мес. за вторичен преглед в англия, вече знаеш че нашите лекари са перфектни. ама българина е свикнал да си лае..
15
5
 
1
 
! Отговори
edin преди 1 година
Българинът се лекува точно толкова, за колкото си е платил.Даже и за повече отколкото си е платил.
14
2
 
3
 
! Отговори
ганев преди 1 година
Въпросния министър вместо да се чуди какво да прави ами да вземе молива и МИНИМУМ 130 бр трябва незабавно да се махнат....
Законова промяна - лице с медицинска тапия обърка ли диагнозата - глоба минимум 1000 лв. Повтори ли това - - двойно.
Нямало кадри и те били незаминими и много ценни - глупости на търкалета
Лице което не може да прочете резултат от техниката - да се маха незабавно
13
2
 
8
 
! Отговори
ганев преди 1 година
430 болници....Най-големите измами в държавата са в тази система. Безобарзията са
1. Избор на лекар при операция - доплащане - пълна глупост и простотия ...Нали всички имат дипломи. Това означава, че една огромна част са НЕКАДЪРНИ
2. Искане на пари от разни пишман ЧАСТНИ дори и ДЪРЖАВНИ болници..
3. В 21 век доктор преглед не прави - за това си има техника.... На това му викат УЛЕСНЕНА дейност ..Някой сеща ли се че цените на разните му пътеки - да се намалят минимум с 50 %
4. Мания за величие
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
300-болници за 7,мил. българи е направо смешно ако не миришеше на корупция!

Няма толкова лекари.
Врачки ли ше работят в тях??!!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Системата едва работи, мафията с бели престилки си прави каквото си иска, а здравето на пациента е на последно място, стигнеш ли до лекар по-добре чужбина ако ти се живее.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С некъдеърни доктори и аз ще избера лечение в чужбина от тия и зъболекари да ти писне
9
1
 
31
 
! Отговори
Днес преди 1 година
Ами как да се лекуват тука, като има голяма корупция. Краде се като за световно, изнудват се болни, бедни, нещастни хора. Човещината, добрата дума и състраданието са изчезнали. Докторите са станали като хищници, а пациентите са жертвите. Да не ти се наложи да идеш до Онкото!
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защото бг лекарите са най големите мошеници
Отидете в Турция да видите какво са лекари
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7 И да баукаш, и да виеш до 20 години който има пачка ще се лекува в Турция който не..........
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бау 7

С най-огромно удоволствие се отрекох от една уродлива нация наричащи се български ***. Преди 5 години се отрекох от БГ гражданство и не съжалявам за секунда.
Просто не издържах да гледам как се самоизяждаме! Сега съм много богат и щастлив, и още по-щастлив че не ходим на почивка в България.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каракачанов е скрил от бьлг. народ 117 кв м от мезонета си! Тьй че какво още да говорим бьлгарите заради какво са избегалите в чужбина да се лекуват!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2
Познавам нашенци които се лекуват в България и после търсят истински специалисти да поправят оплесканото.
Българският лекар е нещо много средно-аритметично с неограничени възможности да си купи изпит, диплома или стаж. На далеко от българските 'работи' за да спи човек спокойно.
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравната каца е едно голямо учреждение от нищоправещи хора.Стотици чинивници и най висока смъртност.После още бумащина и още чиновници в кабинетите и то в ерата на интернета, 4 джи връзките и свързаните с НАП касови апарати.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз живея в чужбина и се лекувам в България.Доста по лесно е да се открие точния човек в нашата страна.Има много болници, но това са бившите поликлиники, които бяха недомислено разклатени с появата на така наречения Личен лекар.Личния лекар в поликлиниките бе рецепционистката и бе по лесно.Защо поликлиниките не се завръщат в хибридна схема тип личен лекар.На рецепцията, сестра ти попълва документите и директно те препраща към специалист? Ето сега в България се плаща двойно за същото
1
2
 
34
 
! Отговори
Тия дето имат пари преди 1 година
Лекуват се в чужбина разни дето имат пари.

Програмистчета, депутатчета...

А ние си мрем.