Китайците харесват България, наредиха ни в топ 10 като дестинация

Посещенията на туристи от Изтока у нас скочили с 32%
43
Китайците харесват България, наредиха ни в топ 10 като дестинация
Снимка: Булфото, архив

България е в топ 10 на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са били най-посещавани от китайски туристи по време на "Златната седмица“ за отбелязване на националния празник на Китай през 2018 г., сочат данни на Европейската комисия по пътуванията (ЕКП), предоставени на "Монитор".

Националният празник на Китай се отбелязва на 1 октомври, а празненствата продължават около 7-8 дни.

Страната ни се нарежда на 6-о място с 32,1% повишение на посещенията, следвана от Словения, Белгия, Румъния и Люксембург.

Още по темата
В челната тройка са Малта, Естония и Кипър.

С решение на президента на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и на китайския премиер Ли Къцян от юли 2016 г., през 2018 г. стартира програма, която имаше за цел да насърчи обмена на туристи между Китай и Европейския съюз (ЕС).

На 18 април 16-месечната инициатива официално приключи, като отчете 5.1% ръст на азиатските гости на континента, а всеки регион на ЕС също отбеляза повишение в посещенията.

Най-висок резултат имат страните от ЦИЕ, където е имало 10.6% повече гости от Изтока, а най-малко е било повишението в Северна Европа - 2.7%.

В ЦИЕ има и най-голям ръст от 13.5% на посещенията в периода септември-декември 2018 г. За периода януари-април 2019 г. пък има 6.8% ръст на резервациите на самолетни билети в сравнение с предходната година.

Според комисията Латвия, Естония и България са тези, които поддържат растежа в региона със съответно 28%, 18.8% и 14.9% ръст въпреки малките си пазарни дялове. Като причина за това от ЕКП изтъкват увеличилия се капацитет на европейските летища, което стимулира азиатците да пътуват насам.

За последните 10 години Турция, Гърция и Румъния също са част от туровете за китайските туристи, които включват и България. За 2018 г. е имало близо 350 хил. посещения на азиатци в Турция, около 70 хил. в Румъния и малко по-малко в Гърция. За България посещенията са под 50 хил. За 2017 г. картинката е подобна. Освен китайци България е привлякла и много японци, като пикът е бил през 2016 и 2017 г., когато имаме около 15 хил. посещения. За 2018 г. обаче е налице спад и те са малко над 12 хил.

Въпреки че китайците показват интерес към други региони на ЕС за зимните месеци през януари-април, ЦИЕ все още има 6.8% ръст на резервациите в сравнение с миналата година.

България е с най-голям ръст в региона от 73.2% поради факта, че пътуващите съчетават идването си с посещение към Литва, Черна гора, Малта или Турция.

Очакванията са до 2022 г. някои страни от ЦИЕ да имат 27.8% ръст на посещенията от Китай, или на година по близо 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Пази боже от китайски туристии !!! Като скакалците са, идват, изяждат всичко, което видят, правят безсмислени селфита и се преместват на следващото място за змучане. От Тайван и Хонг Конг са съвсем други...
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Страхил 36Това УТОЧНЕНИЕ всъщност определя новината като ФАЛШИВА.Сега да попитам, какви са санкциите за медии които разпростаняват невярна, подвеждаща и неистинска информация?!
33
1
 
12
 
! Отговори
Страхил преди 4 години
Заглавието, както обикновено е подвеждащо и не отговаря на статията.България е в топ 10, обаче " на страните от Централна и Източна Европа " !!!!Много важна подробност.
32
0
 
7
 
! Отговори
Има време преди 4 години
Засега китайците се заселват в Русия - Сибир ...........
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците са едно от най-*** племена в света. А тези идващи в БГ са от изключенията. Отиди в Китай да видиш какво е тъпигьози. Знаят само "да да добре" и прави каквото си знае...и най-дразнещото е че се хили и не разбира какво прави. A съответно на обратната страна на монетата са японците. Интелигентни, възпитани и с чувство за хумор.
30
5
 
14
 
! Отговори
Логично погледнато преди 4 години
"България е в топ 10 на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ)"Че то има ли изобщо 10 страни в централна и източна Европа?!!
29
10
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
БРАВО ДА ЗАПОВЯДАТ!!! В КИТАЙ ИМА НАД 200 МИЛИОНА АРИЙСКИ БУДИСТИ ЗАТОВА НЕКА ДА ДОЙДАТ ДА ПОДОБРЯТ И БЕЗ ТОВА ТЪМНИЯ НИ ГРОЗЕН СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ГЕН
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците са изключителни хора. Като му кажеш цената за извършената услуга той винаги дава отгоре а една красавица ми даде допел цена. Уважавам китайците и обожавам китайките.
27
3
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
Цензурират ти името ! Найстина Бг пропада с всеки изминал ден. Добре , че съм в германия.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25 ЗлаткоКитайците са коректни ако и ти си коректен с тях. Те не са б ал а м ур н иц и и влагат пари в богати държави с добри закони. Може и някой да пробва в българия но веднага ще прададе информация на останалите ако има пречки в бизнеса а той ще има проблеми на сто процента с дорумпираните власти.
25
10
 
10
 
! Отговори
Златко преди 4 години
Китайците са хубави хора, дисциплинирани. А дано се заселят в пустеещата България да живне малко селското стопанство и бизнеса.
24
8
 
6
 
! Отговори
scbg преди 4 години
Сега ако и тия ни налазят до там сме...
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един китаец ми сложилк минус.Ако беше българин,нямаше да го направи.Не че,не е пълно с ду..давци,де.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от немскоВече вие немците ще сте им роби не от друго, а от прекалена толерантност.
21
1
 
11
 
! Отговори
от немско преди 4 години
Може да харесват българия но купуват жилища и инвестират в германия
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-*** са ни политиците вместо да развиват страната те грабят даже и китайците нама да грабят като тиквите ни.
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нема нужда!И без това са завладели целия свят.Само те ни липсваха.
18
2
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 години
Они видеа че има по евтина работна ръка тука и че има още неща за ограбване и глупав народ който да експлоатират....
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белгия не е в централна и източна Европа ограмотте се.
16
3
 
7
 
! Отговори
чудото преди 4 години
Само китайци не бяха идвали тук да живеят!!!