Украйна в нова политическа епоха, но не е ясно каква ще е тя

Западни издания за развръзката на президентския вот там
22 апр 2019 11:43, Елка Василева
37
Украйна в нова политическа епоха, но не е ясно каква ще е тя
Володимир Зеленски. Снимка: Reuters

Водеща тема за чуждите издания е вторият тур на президентските избори в Украйна, произведен вчера.

След втория тур остана само един висящ въпрос във връзка с вчерашните президентски избори в Украйна: ще успее ли Петро Порошенко да намали значително разликата в гласовете (след пълното преброяване на бюлетините) и по този начин да избегне пълно унижение, пише вестник "Индипендънт". Украйна почти със сигурност навлиза в нова политическа епоха, но не е много ясно каква ще бъде тя, отбелязва британското издание.

Володимир Зеленски ще застане начело на една страна, изправена пред множество предизвикателства, сред които трудностите в икономиката и продължаващата война с проруските сепаратисти в Източна Украйна, в която загинаха повече от 13 000 души, пише британският вестник "Гардиън".

Още по темата

Зеленски се възползва от недоволството на избирателите от Порошенко, който дойде на власт преди пет години след революцията на Майдана. Шоколадовият магнат милиардер обеща на украинците, че ще живеят по нов начин, но според мнозина промяната се случваше твърде бавно, посочва "Гардиън".

Комедиен актьор, който играе ролята на президент в телевизионен сериал, превърна изкуството в реалност, след като спечели убедително на изборите срещу досегашния президент на Украйна, пише вестник "Дейли телеграф".

Липсата на реформи след революцията от 2014 г. доведе до подкрепа за политическия аутсайдер (Володимир Зеленски), който обеща да се бори срещу корупцията и да остане на президентския пост само един мандат, изтъква британският всекидневник.

След пет години на война с проруските сепаратисти в Източна Украйна украинските избиратели изглежда показаха, че са по-заинтересувани от вътрешни заплахи като корупцията и бедността, игнорирайки предупреждението на Петро Порошенко, че гласуването за един комедиен актьор може да доведе до болезнени последици, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Победата на Зеленски, ако бъде потвърдена от официалните резултати, ще нанесе съкрушителен удар на политическия и бизнес елит, чийто представител е Порошенко, отбелязва американското издание.

Комедийният актьор Володимир Зеленски спечели убедителна победа на вчерашните президентски избори в Украйна, след като милиони избиратели, изморени от войната и икономическите трудности, изразиха недоволството си от управляващия елит и създадоха нова неяснота за изключително важната си в геополитическо отношение страна, пише американският вестник "Вашингтон пост".

Пет години, след като излязоха по улиците, за да направят революция, украинците вчера отново нарушиха статуквото, избирайки за президент политическия новак Володимир Зеленски, пише френският вестник "Монд". Украинците предпочетоха да скочат в неизвестното, вместо да вървят по познатия път заедно с една загубила доверието им политическа класа, която в продължение на години пренебрегваше задълженията си, отбелязва "Монд".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
2
 
! Отговори
До в Русия е зле преди 4 години
В затвора може да влезе Потрошенко - убиец на мирни граждани на Украйна, довел до два големи разгрома на украинската армия, свалил малайзийски пътнически самолет, нанесъл тежки вреди на индустрията в двете най-развити области на страната - Луганската и Днепропетровската, погубил бюрото "Антонов" и производството на чудесни самолети, заводите Мотор Сич в ЗапорожьеА нашите *** купуват калпавите шоколади "Рошен", на порядък по-ниско качество от руския шоколад, за да пълнят гушата на олигарха
34
2
 
3
 
! Отговори
майтап,бе Уили! преди 4 години
Интересно е в какъв свят живеят тези,които виждат нова политическа епоха след изборите!В икономическо отношение Украйна е в развалини,много по-лошо даже от България,въпросът за принадлежността на Крим е приключен,а Зеленски продължава да мечтае за връщане,в Донбас настроенията са такива,че връщане към Украйна вече е невъзможно/на всичко отгоре икономиката на Донбас бавно се възстановява/.САЩ и Западът няма да дадат пари за икономиката на Украйна,а вътрешните противоречия остават!Какво следва!?
33
2
 
2
 
! Отговори
До в Русия е зле преди 4 години
А ти откъде знаеш? Кога ходи там? Или повтаряш едни лъжи като учен папагал? Поне гледай руска ТВ. Напр. "Россия 24". Всеки ден гледам бягащия текст. Отношението ?/рубль и $/рубль флуктуира в малки граници. Т.Е. рублата е стабилна. Петролът "Брент"днес е към 73 $/барел, а това е добре за руската хазна.След като натрупа голямо военно преимущество пред Запада (Россия 24 редовно показва сравнения на еквивалентни образци оръжия), сега ще имат пари да засилят много социалната съставяща!Те ще успяват
32
0
 
2
 
! Отговори
До Гледна точка №28 преди 4 години
Всеки има право на гледна точка, даже тя да е на объркан, неинтелигентен индивид.Ще минем на латиница, когато минат гърците, грузинците, арменците, етиопците индусите, ланкийците, лаосците, тайландците, арабите и персийците. Китайците, японците, корейците.Самото споменаване на такава възможност говори за пsрано самочувствие, за нищожество, за липса на национална идентичност. Бих поканил такива да се изнесат някъде, където да си пишат на латиница, ако ще с готически шрифт, да си приказват на чу
31
7
 
2
 
! Отговори
в Русия е зле преди 4 години
Следващия пътник е Путин, очаква се да го свалят от власт през следващите 2 години и да го пратят в затвора.
30
0
 
2
 
! Отговори
Крумов преди 4 години
До Гледна точка. Така е но вече няма да сме БЪЛГАРИ, нали.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западът само като чуе името на Путин и пълнят гащите, ама иначе анализират и коментират.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците се изходиха над тая държава за да направят мръсно на Русия, а сега какво ще става там на никой не му пука....
27
4
 
0
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Нищо чудно след някоя и друга година да ни принудят да минем на латиница.Универсалният език е един - езика на тялото. Сакън няма да изчезнем. Ще се претопим, това е естественият ход на еволюцията.Какъвто, където и както и да живее човек важното е да се чувства ДОБРЕ!
26
1
 
3
 
! Отговори
kukla преди 4 години
В западния свят сега е почивен ден, Великден и за това няма много коментари. Или просто използват празника, за да преглътнат някак си обидата и ужаса, че украинците масово отхвърлиха западната политика. Не е ясно какво ще прави тоя Зеленски, но е ясно че украинците биха шут на досегашната американска и съответно западноевропейска идеология. Показаха им че вече не са в крак с времето. И западът ще трябва също да се сменя изоснови, ако иска да оцелее. Защот вече за нищо не стават.
25
0
 
1
 
! Отговори
Крумов преди 4 години
Ми сами си го избраха. Не че имаха какво по-добро да изберат де.
24
0
 
3
 
! Отговори
Велес преди 4 години
Беше очаквано! Това е чист наказателен вот! Но е и показателно, че хората в Украйна искат друга политика... Неистово търсят промяна на сегашното статукво! Не е сигурно, ама никак, че артиста ще сбъдне желанията им!
23
0
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Зельонски няма нито икономически познания, нито реални идеи са противодействие на руската инвазия, нито дипломатически нюх, нито политически опит. Хора та той е един обикновен шут, шут на олигарх. Украинците това ли заслужаваха?
22
2
 
1
 
! Отговори
Крумов преди 4 години
Както признахме ,,македонския" език , така ще ни натикат латиницата и нищо няма да кажем.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а гербавия кренвир от банкя нали нареди на министерството и пуснаха под игото на латиница тове е само началото- на развихрянето на безродниците
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никаква нова епоха просто смениха един от слугите си дето народа вече повръщаше като го видии като почнат да повръщат от тоя и него ще сменят - защото и той ще плещи за светлото бъдещедето няма ка да се случи на американската колония
19
2
 
2
 
! Отговори
Крумов преди 4 години
Не се карай на човека. Нищо чудно след някоя и друга година да ни принудят да минем на латиница.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14ПИШИ НА КИРИЛИЦА ВЕ - никой не те чете!
17
0
 
0
 
! Отговори
Крумов преди 4 години
До 9К51....ние имаме ли на въоръжение такава РСЗО?
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До11Къде са тия дето щяха да освобождавaт Крим, свикнаха ли вече ?--ето затова, вас фашистите национал-олигарси от масква, НИКОЙ не иска да има нищо общо с вас!в момента в който се появи опция , европа да се откачи от маркуча - всичко тотално ще скъса с вас!пък като гледам в тубата - пълно с клипчета- "как получить гражданство стан Ес, сша, канады ... везде"! е що така ...нали уж "магучая, великая, тва-онова, с-400, калибър, кинжал и прочее ала-бала желязо... пък ВСИЧКО БЯГА ОГ ФЮРЕРА!