Зад атентатите в Шри Ланка стои местна ислямистка групировка

Атаките извършени с помощта на международна мрежа
22 апр 2019 13:00, Елка Василева
24
Зад атентатите в Шри Ланка стои местна ислямистка групировка
Снимка: Reuters

Министърът на здравеопазването на Шри Ланка Раджитха Сенаратне каза, че местна ислямистка групировка, наречена Нешънъл Таухид Джамаат, е отговорна за нападенията в църкви и хотели на Възкресение Христово, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Министърът, който е говорител на правителството, каза на пресконференция, че нападенията са били извършени от седем атентатори камикадзета. Все още не са ясни причините за трите бомбени експлозии, станали по-късно вчера, след серията от взривове в три църкви и три хотела, допълва АП.

Според министъра нападенията, отнели живота на 290 души, са били осъществени с помощта на международна мрежа, предаде Ройтерс.

Още по темата

Не вярваме, че тези атаки са били извършени само от група хора, действащи само в нашата страна, допълни той.

Има някаква международна мрежа, без която тези атаки нямаше да се увенчаят с успех, каза министърът.

Шриланските власти са започнали разследване за евентуалните връзки на местната групировка с чужди групи, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

Преди 10 дни в полицейските участъци в страната е било разпратено предупреждение, че въпросната групировка подготвя атентати срещу църкви и срещу посолството на Индия в Коломбо, допълва Франс прес.

Телевизия Ал Арабия казва, че групировката е поела отговорност за атаките, извършени вчера, предаде ТАСС.

В нападението загинаха и 35 чужденци, сред които двама австралийци от едно и също семейство, петима британци, двама индийски политически представители, граждани на Турция, на Португалия, Китай, както и няколко американци. Сред жертвите има и трима датски граждани. Според Би Би Си и Ройтерс това са трите деца на датския милиардер Андерс Холш Поулсен.

Същевременно президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена обяви, че от полунощ ще въведе извънредно положение в страната след нападенията, предадоха световните агенции. Президентът ще поиска и международна помощ за разследването на атаките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
брей преди 5 години
само исламисти криза да има исламистите са виновни пиратка да гръмне те са виновни а до колко са муслумани не се знае
18
0
 
6
 
! Отговори
нн преди 5 години
Шри Ланка - 80% будисти, 10% мюсюлмани и 7% християни. Явно колко е миролюбив исляма. В исляма се насажда агресия и ненавист към другите религии и хора, официално наричани друговерци. Опасно нещо което дойде и в Европа.
17
3
 
2
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До Анонимен 21"Като попитали подпалвача на Александрийската библиотека (алаходупец), аджеба защо я подпали. Отговорът бил: за какво ви са книги, всичко което трябва да знаете го пише в Корана. Май работите не са се променили много за примитивите до днес."Ти отиди в РИМ и отвори ОРИГИНАЛНАТА КНИГА НА САТАНАТА "КНИГАТА НА ДЯВОЛА" ПИСАНА ОТ ОТЧЕТО НА НЕБЕТО И ЩЕ УМРЕШ ВЕДНАГА ОТ ИСТИНАТА. Само по върховни РАНГОВЕ могат да боравят с тага информация. Тъй че ПРОСТОсмъртния не наблягай на корана!
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като попитали подпалвача на Александрийската библиотека (алаходупец), аджеба защо я подпали. Отговорът бил: за какво ви са книги, всичко което трябва да знаете го пише в Корана. Май работите не са се променили много за примитивите до днес.
15
2
 
10
 
! Отговори
българин преди 5 години
Ама моля ви се,мюсюлмани избили християни-стотици,че разрушили църкви и хотели!Голяма грешка.Мюслитата са мирна религия,тюлерантни към другите,човеколюбиви, обичащи ближния и пр.Все още ли има ***,които не се разбрали какво прдставлява ислямския свят?Това свят на омраза,жестокост,убийства,примитивизъм,тежко невежество,и само едно учение-на проклетия им коран.Това е този изродски свят.Той ще бъде ликвидиран,за да може останалия свят да живее нормално.
14
0
 
1
 
! Отговори
Мефистофел преди 5 години
Му-ха-ха, каква изненада.!.
13
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 5 години
ДО 9:А БЕЛИТЕ МЪЖЕ БУДИСТИ ВИНОВНИ ЛИ СМЕ ЗА НЕЩО?
12
2
 
7
 
! Отговори
религиозен та дрънка преди 5 години
Не мий да думате така, бре! Ислямът е "най-миролюбивата", религия. Турско робство не е имало, имало е турски саможертви в името на българите. Е, тая религия си има особености като рязане на глави, побиване на кол, пребиване с камъни и други, ама то е все в името на човеколюбието!Мдаа!
11
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Трябва да се приложи британската научна бесилка за терористите. Мястото им е при пророк Мохамед.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз имам едно питане към великия хуманист Реджеп Ердоган. Когато един християнин уби 40 мюсюлмани той публично излезна и заклейми онзи антихуманен акт - сега къде е ? Този акт е също толкова нехуманен, колкото и този или, когато мюсюлмани избиват християни всичко е наред ?
9
3
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
До ПъзелЗа простолюдието отговора е даден - късо съединение. Ебасси . При условие че след приключване на работа всичко се изключва и остават да работят само камерите за наблюдение и противопожарната система които са слеботокови и не могат да причинят пожар . А многобройната охрана на катедралата вероятно са спали дълбоко.... непробудно... Правдоподобно звучи, нали ?За останалите остава един въпрос ; Кой /коя група постоянно атакува и унищажава християнски църкви ?
8
2
 
10
 
! Отговори
Пъзел преди 5 години
Въпросът е: Кой стои зад пожара в Париж???
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо бях решил, че този път шайените са нанесли своя удар, пък то за всеобща изненада се оказаха ***.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато си муусулманин всичко ти е позволено, ако си бял мъж християнин вече е друго виновен си за всичко.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия сигурно имат туитър и фейсбук иначе нормалните християни националисти се цензурират навсякъде.
4
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живейте в страх грешници, сред нас има местна ислямска групировка рече министърката на здравеопазването и отиде да се побара пред портрета на Бен Ладен в кабинета си.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без да го казват разумните хора знаеха.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таз да не е говорителка на местната ислямска групировка ?
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква "изненада".