Почина великият херцог на Люксембург Жан

Той управлява страната от 1964 г. до 2000 г.
23 апр 2019 13:53, Елка Василева
18
Почина великият херцог на Люксембург Жан
Снимка: архив, Reuters

Великият херцог на Люксембург Жан, управлявал 36 години страната, почина на 98-годишна възраст, предаде Франс прес.

Той бе държавен глава на Люксембург ог 1964 г. до 2000 г., когато абдикира в полза на сина си Анри.

"С много скръб оповестявам за кончината на любимия ми баща", се казва в комюнике на сегашния Велик херцог на Люксембург, 64-годишния Анри.

Жителите на малката държава останаха привързани към личността на Жан, който бе войник от британската армия през Втората световна война и взе участие в десанта в Нормандия.

Последната му публична поява бе в края на март в рамките на форум, организиран от Великата херцогиня Мария Тереза, за да се води борба срещу сексуалното насилие във военните зони.

"Кончината му е голяма загуба за Великото херцогство и Европа", написа в Тwitter председателят на Европейската комисия, люксембургският политик Жан-Клод Юнкер.

"Той бе герой от детството ми - заяви журналистът Стефан Берн, който за пръв път го интервюирал през 1989 г. - Става въпрос за единствения държавен глава, който е участвал в десанта в Нормандия."

Великият херцог на Люксембург Жан е роден на 5 януари 1921 г. Той е син на Великата херцогиня на Люксембург Шарлот и принц Феликс Бурбон-Пармски. През 1953 г се оженва за белгийската принцеса Жозефин-Шарлот. Двойката има 5 деца.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много ме кефи, как всеки път, когато стане дума за наследствена аристокрация, де що има плебей се напъва да задръсти коментарите с приказки, как това е отживелица.културата, драги ми плебеи (не го бъркайте с плейбои, различно е), не е функция на богатството, но е производно на средата, в която си възпитаван. Няма как родителите ти да са киснали на по мастика в хоремага, и ти да си със същата култура, като принц от европейска династия.
12
0
 
3
 
! Отговори
И аз предлагам преди 5 години
До ПредлагамИ кой да сложим за цар? Онзи плъх Симеончо ли? Или някой по-скромен. Например теб?
11
10
 
7
 
! Отговори
Предлагам преди 5 години
Да си върнем и ние Царството, като махнем президентския пост и дадем същите права на Царя и няма да даваме милиони за избори. С най чиста останала кръв са Асеневци, който са се били в Руско-Турската война и сега имат замък на остров Кефалония.
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - до кога с тия ритуални "херцози", "принцове" , "крале" и т.н... смешна работа...Не е сигурно, че тези, които обиждаш, са смешна работа! Сигурно е, че каскетите, имащи се за експерти по всичко, са най-смешната работа!
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - Генерал Борисов наричан още способния, дали знае за този велик херцог?Естествено, че се познават! Борисов, способният, е добре приет в Европа!
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пияницата Юнкер и той ли е велик, за един прЕател питам?
7
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе до кога с тия ритуални "херцози", "принцове" , "крале" и т.н... смешна работа в 21-и век!
6
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3Какво го прави "велик"?--че цял живот "2 яйца не опържил" но има "състояние", защото кръвта му е "синя" ...
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Какво го прави "велик"?"---Ами, държавицата му официално се казва Велико херцогство Люксембург, съответно и той е велик херцог.Наш Боко, пък например, е генерал от пожарната ... та нещо такова, де!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да го прости!
3
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво го прави "велик"?
2
6
 
18
 
! Отговори
xhamster преди 5 години
Е,и ?!Той и бай Михал почина. Той от 52-ра управлява................трамвая. Къв бай Михал е возил много пътници, а тоя приц какъв се пада на България?
1
10
 
26
 
! Отговори
ф преди 5 години
ВЕЛИК,ВЕЛИК.....КОЛКО ДА Е ВЕЛИК..ОТ ЦЕЦКУ НЕ ПО-ВЕЛИК