Силите на САЩ и Кабул убили повече цивилни от талибаните за 3 месеца

Миналата година е била най-смъртоносната за цивилните в Афганистан
24 апр 2019 22:15, Елка Василева
45
Силите на САЩ и Кабул убили повече цивилни от талибаните за 3 месеца
Снимка: архив, Reuters

Афганистанските и международните сили са убили повече цивилни, отколкото талибаните и други бунтовнически групировки, през първите три месеца на годината, съобщи днес ООН, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

Съгласно тези данни жертвите сред мирното население в Афганистан, причинени от правителството и неговите съюзници, за първи път надвишават загубите, нанесени от враговете им.

Бунтовниците въпреки всичко продължават да са отговорни за болшинството загинали и ранени цивилни, взети заедно, се казва в доклад на Мисията на ООН за съдействие на Афганистан (УНАМА), който беше огласен в Кабул.

Според документа през първите три месеца на тази година 1773 цивилни са били убити или ранени, което е значително по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато броят им е бил 2305. Миналата година като причина за големия брой жертви бяха посочени многото брутални самоубийствени атентати.

Между 1 януари и 31 март тази година според доклада са загинали 581 цивилни, а 1192 са били ранени. Макар и в значителното мнозинство от случаите раняванията да са били причинени от бунтовниците, проправителствените сили, включително НАТО, са били онези, които са убили болшинството цивилни. Те са отговорни за гибелта на 305 цивилни, почти половината от които при въздушни удари. На второ място по брой причинени жертви от страна на афганистанските правителствени сили и техните съюзници според доклада на ООН са операциите по претърсване.

Правителствените и международните сили са ранили 303 цивилни, а бунтовниците - значително повече, 736, сочат данните на световната организация.

За пръв път от 2009 г., когато ООН започна да води статистика за цивилните жертви, смъртните случаи в резултат на действия на правителството и съюзниците му надвишават по брой тези при действия на враговете им, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Макар и в доклада САЩ да не са упоменати изрично, те са тези, които нанасят въздушни удари, когато бъдат повикани да подпомагат афганистанските сили.

Потвърждава се тенденцията от годишния доклад на ООН от 2018 г. за цивилните жертви, който показа драстично нарастване на техния брой в резултат на действия на проправителствените сили, включително над 1000 цивилни жертви вследствие на въздушни удари - най-високият брой, откакто ООН започна да води такава статистика преди десет години.

Миналата година е била най-смъртоносната за цивилните в Афганистан от началото на конфликта според УНАМА с 3804 убити, отбелязва Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
29
 
8
 
! Отговори
ТАСС предава: преди 4 години
Айдеее поредната руска фалшива новина ...!
22
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е да има много цивилни жертви. Талибаните се крият между цивилното население, същата тактика използва и ИД и това е основната причина за многото цивилни жертви.
21
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са купили Блек Хоук, защото е два пъти по-скъп. А е по-скъп, защото има 2 пъти по-голяма дължина на полета при 10% по-голяма скорост.
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо. Колкото повече убият, толкова по-малко ще хукнат към нас.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам още сега лигавите либерастки женички от двата пола да отидат в Афганистан и да победят талибаните с любовни слова без цивилни жертви!
18
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте снимката - хеликоптерът на афганистанската армия е Ми-17, нов. Защо не са купили Блек хок?Това по въпроса за руското оръжие...
17
5
 
32
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен15 В афганистан има много голямо находище на манган и никел, легиращи елементи в стоманата, без които тя става само за арматурно желязо. Може би-най-голямото находище, все още не разработено. Открито от високо.... Като добавим и маковите полета, които талибаните изкореняваха, а под американска окупация процъфтяват, много добре знаят американците, защо са там.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То да беше само там.
15
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14Афганистан няма петрол ,но американците са там!Малка Норвегия има петрол ,и висок стандарт на живот,и са съюзници на американците!Венецуела с повече петрол от Норвегия ,а населението мизерства,съюзник и е Русия!Сравнението показва кой за какво се бори !
14
3
 
40
 
! Отговори
До Бдинец преди 4 години
Американците никога не са вкарали демокрация на никой! Те са там където има икономически и стратегически интереси! Ако в страната ти има петрол и не искаш да им го дадеш на безценица, моментално президента ти ще бъде обявен за тиранин и диктатор и ще дойдат да те "спасяват и вкарат демокрация" с огън и кръв! Радвай се че в България няма петрол
13
0
 
5
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
А дано, ама надали!!!
12
1
 
32
 
! Отговори
ЛОГИЧЕН ВЪПРОС преди 4 години
ТРИБУНАЛ ЩЕ ИМА ЛИ?
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БдинецВсъщност американците се опитаха да наложат контрол на най-големия енергиен възел НО не им се получи.За населението в района - никой никога не ги е мислил!
10
2
 
25
 
! Отговори
Бдинец преди 4 години
Американците излезнаха големи глу паци ,похарчиха милиарди за,да налагат демокрация на консервативни ислямски общества!И на кой му е нужно това?Афганистанците не са примрели за демокрация ,а тези които се бият за правителството получават заплати от международните дарителски фондове,финансирани предимно от САЩ, и държавите от Арабския п-ов!Изкараха Афганистан най-големия престъпник на Земята,но статистическите данни доказват друго!
9
2
 
28
 
! Отговори
Цената на Опиума преди 4 години
падна толкова много че вече файда от окупацията на Афганистан няма
8
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер оръжията на САЩ стрелят добре срещу невъоръжени деца и жени от 10 метра.
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква изненада четвъртия американски райх прави геноциди но още по-нагли и безсмислени от тия на третия райх в сравнение с последните американски президенти и Хитлер започва да изглежда като непослушно дете тоест почти невинен.А за погребения не бе обичат ги, но само когато не са техните.
6
4
 
24
 
! Отговори
А бе преди 4 години
До АнонименСамите американски оръжия са високоточни,ама тия,дето ги управляват май не.Или мразят сватби,погребения,училища и болници,кой знае?
5
2
 
48
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
убийството на 1 американец е световен проблема убийството на 1000 афганистанци е просто статистика ....
4
4
 
33
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Руснаците имаха 10-годишен провал в Афганистан,а американците сигурно имат близо 20-годишен "успех"...