Порошенко обвини: Москва премина "червената линия"

Путин подписа указ за даване на руско гражданство на украинци
25 апр 2019 10:30, Елка Василева
97
Порошенко обвини: Москва премина "червената линия"
Петро Порошенко. Снимка: архив, Reuters

Украинският президент Петро Порошенко обвини Москва, че е преминала "червена линия" с подписването на указ за облекчаване на процедурата за получаване на руско гражданство в Източна Украйна, предаде ДПА.

"Факт е, че Кремъл подготвя следващия етап на агресия срещу нашата страна: анексирането на украинския регион Донбас или създаването на руски анклав в Украйна", каза той.

Порошенко, който загуби втория тур на президентските избори в Украйна в неделя, призова международната общност да предотврати "най-лошия сценарий" и да затегне санкциите срещу Русия.

Екипът на новоизбрания президент Володимир Зеленски - комик, който никога не е заемал политически пост - също разкритикува хода на Кремъл.

"Това действие е още едно очевидно потвърждение за международната общност за истинската роля на Русия като държава агресор", заяви екипът му.

Трите предизвикателства пред новия президент на Украйна - комика Зеленски

Кремъл съобщи вчера, че президентът Владимир Путин е подписал указ, който прави по-лесно за хората, живеещи в сепаратистките региони на Източна Украйна, да получат руски паспорти.

Още по темата

Жителите с постоянно пребиваване в "отделни окръзи" в Донецка и Луганска област могат да станат руски граждани чрез "опростен процес", според Кремъл.

Решението за предоставяне на жителите на Донбас на гражданство на Руската федерация по опростен ред има чисто хуманитарен характер, защото ситуацията, в която те се оказаха, не бива да бъде търпяна, заяви руският президент Владимир Путин пред руски депутати, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Нямаме никакво желание да създаваме проблеми на новата украинска власт, но да се търпи ситуация, при която хора, живеещи на територията на тези Донецка и Луганска република, лишени напълно от всякакви граждански права, това вече преминава границата от гледна точка на правата на човека. Те не могат да се придвижват нормално, не могат да удовлетворяват най-елементарните си потребности и да се ползват от елементарните си права. Това е въпрос от чисто хуманитарен характер", каза руският лидер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
до 84 преди 4 години
то и България е част от Турция, но Русия предизвика това недоразумение да има държава България. Иначе българите ги чакаше геноцид, като арменците и българите в Беломорска Тракия. Понимаеш товарищ?
78
2
 
9
 
! Отговори
Нормален,осъзнал се преди 4 години
За дивотиите на Порошенко е излишно да говорим! Шоколадите са му гола вода! Руснаците са горд народ, за Путин също е безпредметно да коментирам-голям държавник!!!
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради шоколадите на Порошенко не може едно Своге да си купи човек. Какви продажни са нашите управници, работят против българското производство!
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, фюрерът Порошенко загуби и на изборите добре го наритаха отзад
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 84 "донбас" НЕ е техен (на "хората"), а на държавата! - Тъкмо Донбас е на коренното му население, което там се явява суверенът. Минските споразумения предвиждат да се даде особен статут на Донбас именно поради тази причина. И това дали един жител на Донбас има руски или украински паспорт не променя факта, че той там се е родил, че там е уседналостта му, че там е собствеността му, че там е трудовият му стаж и че поради тези причини той има определени граждански права , камо ли за двайсет и четири часа да бъде обявен за чужденец. Това са правни и хуманитарни абсурди и затова Порошенио беше на
74
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рейгън: Русия е империя на злото !Плевнелиев: Русия е агресор !Кое не е вярно ?
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събитията в Донбас започнаха с това, че местните хора се събираха и скандираха: "Русия, Русия!", защото те са си руснаци. Ако в Киев претендират да си върнат Крим и Донбас, ще получат не териториална цялост, а пълномащабна гражданска война
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименто в момента двойното гражданство в Украйна е забранено и това не е от вчера и днес, още от 90-те години, ако кандидатстват някъде за гражданство първо трябва да се откажат от украйнското, отделен въпрос е че Русия от много време не предоставя информация за тези украински граждани, които кандидатстват за руско, така се и получи ситуацията в която президента на Крим имаше руско граждансто още от 2003 година, което е нарушение, дефакто той не е имал право да заема този пост
71
3
 
10
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
За издаването на указа има основания.Но преди основанията искам да припомня едни числа,които обясняват за какво става дума.Официално в ДНР и ЛНР са регистрирани 3,7-3,8 млн.души,Практически според офиц.данни там живеят 2,7 млн.Около 500 хил.са се преместили в Украйна,Полша и другаде.А други над 500 хил.-познайте къде-в Русия!А според анкетите над 2 млн.са готови да сменят гражданството си с руско!?Сега разбира ли се защо вече на Путин не му пука и няма повече да се съобразява с никакви призиви!
70
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77всичко друго рано или късно води до едно - "крим-2" , т.е. анексия!каквато анексия с обратен знак, скоро ще се случи в калининград, къеда са започнали също така ускорено да раздават германски паспорти и скоро ще бъде забит черно-червено-жъълтият флаг.пп. опасен пример и "тон за песен" за пореден път зададе раССия с тия анексии и с тия паспорти...
69
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 76Ако са умни в киев ще премахнат "двойното гражданство" в двете "репулики" и в момента в който получаваш "краснокожая паспортина", връщаш "синия паспорт"! Така ще е справедливо!А в момента в който ставаш "чужденец" имаш 24 ч на разположение за да си обереш крушите" или ще бъдеш арестуван за незаконно преминаване на границата с всички произтичащи последици!и въпроса се решава кардинално - от раз!
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще започнат да получават заплати и пенсии от Русия, транспорт, търговия. газ, ток. Икономическата блокада на Киев ще бъде преодоляна.
67
1
 
7
 
! Отговори
З преди 4 години
Този да влезе в дупка вече
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двойното гражданство днес се смята за нормално в голяма част от света, така че не виждам кой знае какъв проблем, че на жителите на Донбас ще им се дава по ускорена процедура руско гражданство. Това си е направо демократична придобивка. Например алжирците в Париж са почти всички с двойно алжирско-френско гражданство, много българи в Англия също са с двойно гражданство и т.н.
65
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
скоро калинидград ще бъде германски!въвеждат упростена процедура по получаване на немски паспорт на живущите там! каквото почу.кало - такова се обадило!ююрера ше се препъне в донбас ... няма да му излязат схемите там!
64
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ново. Обичайното поведение на Русия.
63
4
 
6
 
! Отговори
Бай Ончо преди 4 години
Голодомора не свърши работа, но Путин ще свърши! На Украйна им харесвам само жените и шоколада на Потрошенко. Другото е жмел.
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен "Няма нито държава Украйна, нито украински народ и език. В тази злощастна територия живеят руснаци - в Източната част и поляци - в Западната. А езикът е изопачен руски."Истина!
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Агресия ли и как точно.Добре че е Потрошенко да ме светне че ако ние облекчим процедурите за получаване на българско гражданство за Македония Гърция Албания и Румъния защото там има българи това е агресия към тези страни а ако те и както е сега Европа облекчат визовия режим значи че те ни нападат.Тоя загубата го побърка време е за хапчета.Плюс това той не иска руснаци в Украйна искаше и езика да им забрани тогава какво го интересува че Русия си ги прибира.Явно ке достигат евтини роби там.
60
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Украинците им дават малко пари, колкото да не измрат от глад и конски дози ялови надежди как ще ги приемат - някога! - в епропейския съюз и те ще заживеят заможно и богато. Кога ще е е това някога? Ами навремето Юнкер изплю веднъж камъчето - като се сменят две-три поколения, каза. И за какво им е голяма Украйна в Немско-Френската империя? Това значи сами да си сложат таралеж в гащите