В Япония стерилизирали хиляди, за да няма "некачествени потомци"

Правителствената програма действала от 1948 г. до 1996 г.
25 апр 2019 13:05, Елка Василева
58
В Япония стерилизирали хиляди, за да няма "некачествени потомци"
Снимка: архив, Reuters

Парламентът на Япония одобри закон за обезщетяване на десетки хиляди хора, стерилизирани, често без тяхно знание, съгласно действала до 1996 г. правителствена програма срещу ражданeто на "некачествени потомци", предаде Ройтерс.

Голяма част от обхванатите от програмата са имали физически или когнитивни увреждания, а други са страдали от проказа - сега лечимо заболяване, известно като болестта на Хансен, или просто са имали поведенчески проблеми.

В закона се поднасят "дълбоки извинения" на жертвите на програмата, повечето от които са били на възраст под 20 години в момента на операцията, и се обещава те да получат по 3,2 млн. йени (ок. 29 хиляди долара).

Документът бе одобрен единодушно от горната парламентарна камара, след като бе приет от по-влиятелната долна камара.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе направи изявление, в което също се извини на пострадалите от т.нар. Закона за евгенична защита. Той е влязъл в сила през 1948 г. с първоначална цел борба с недостига на храни и възстановяване на разрушенията през войната.

Отменен е чак през 1996 г., като преди това на стерилизация са били подложени около 25 хиляди души, а най-малко 16 500 от тях не са осъзнавали това. Най-много стерилизации са били извършени през 60-те и 70-те години, а последната такава операция е направена през 1993 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
10
 
! Отговори
До Моше преди 4 години
Ако заболяването е генетично, то може да се предаде в потомството. Зависи как се комбинират гените на мъжа и жената. Ако и двамата родители са генетично предразположени към определена болест, то всички техни деца ще я наследят. Един от вариантите е аборт по мед. причини. По-хуманният вариант е хората с ген. увреждания да ползват инвитро клиника, където да изберат здрав ембрион. При двама болни, пък да осиновят дете.
14
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук, понеже не е имало такава програма, вижте къде е Япония и къде сме ние...
13
4
 
9
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Не можеш да контролираш случайно разпееделение на генетичният материал това е абсурдно чрез такива методи.
12
12
 
13
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Доказано неработеща програма Евгениката отдавна е отхвърлена!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
един от умните закони,другите определения нямат значение
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука има ПРОГРАМА а "СЕКРЕТНА" :) хаххаРазмножаване на един ЕТНОС с много ПРАВА и БЕЗ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.Нагараждаване на пълни *** с бонуси и луксА нормалните да умират и да се самоубиват
9
3
 
18
 
! Отговори
Не само там преди 4 години
В САЩ и Скандинавия са правили същото.
8
12
 
29
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Направили са го навреме и сега жънат резултати, за това са толкова развита нация.
7
5
 
11
 
! Отговори
Дядо Ви преди 4 години
Това не го знаех. Ами мирновременен геноцид как иначе да го наречем. В някои други изостанали държави подобно нещо не са си дори помисляли.
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия също са го правили с психопати,престъпници и пр. *** като са ползвали рентгенови лъчи.
5
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в България просто няма такава програма или поне не се прави чрез операция. Просто вдигаш цените на всичко и правиш така, че хората да нямат финансова възможност да имат деца. И те доброволно се отказват да имат потомство. Хитро, а? Хем не се занимаваш с операции, хем резултатът е даже по-добър, защото робите доброволно се отказват да раждат.
4
3
 
28
 
! Отговори
срснф преди 4 години
Вчера гледах филм за същото явление, само че в Норвегия.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между 1936 и 1975 година в страната са стерилизирани 63 000 безработни, самотни майки, умствено изостанали, психично болни, както и хора от лапландското малцинство (което не спада към същия етнос като шведите). Според шведското правителство, едва 30% от стерилизациите са били осъществени насила или под натиск, и в още 10% има признаци за използване на натиск от страна на институциите. Почти 93% от стерилизираните са жени.
2
0
 
40
 
! Отговори
не са само те преди 4 години
През 1934г. в Швеция е прокаран първият закон за стерилизацията. Допълнен през 1941, той поставя началото на програма за стерилизация на шведски граждани по три основни причини: расова/генетична хигиена, социална, и медицинска. Де юре, стерилизацията е доброволна. Де факто това далеч не е така, а в някои случаи е употребена и сила. Впрочем, трябва да отбележим, че подобни програми по това време е имало и в други страни - САЩ (още през 1907), Норвегия и Нацистка Германия.
1
8
 
16
 
! Отговори
ауу преди 4 години
Супер!