България - седма по ръст на разходите за отбрана през 2018 г.

Глобалните разходите са достигнали 1,82 трлн. долара
30 апр 2019 22:00, Бойчо Попов
45
България - седма по ръст на разходите за отбрана през 2018 г.
снимка: Pixabay

Разходите за отбрана в глобален мащаб са достигнали през миналата година най-високото си ниво от края на Студената война насам, тласнати от увеличаването на заделените средства в САЩ и Китай. Това показват заключенията в годишния доклад на аналитичния център Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Според данните разходите за изминалата година са достигнали 1,82 трлн. долара – ръст от 2,6% спрямо предходния период, съобщава Ройтерс. 

Това е и най-голямата сума от 1988 г. насам, първата година, за която статистиката се изготвя.

Разходите на САЩ на годишна основа през 2018 г. нарастват с 4,6% до 649 млрд. долара, с което страната остава най-големият прахосник на средства. Тя отговаря и за 36% от всички разходи в световен план, като отделените средства са приблизително равни на тези от всички следващи осем държави, показват данните на SIPRI.

Китай се нарежда на второ място като бюджет с ръст от 5% до 250 трлн. долара през миналата година. Това е и 24-то последователно годишно увеличение за Поднебесната империя.

"През 2018 г. САЩ и Китай отговарят за половината от световните военни разходи", посочва анализаторът на SIPRI Нан Тиан.

Другите водещи страни по заделяне на средства са Саудитска Арабия, Индия, Франция, Русия, Великобритания, Германия, Япония и Южна Корея. Саудитска Арабия води в класацията по разходи спрямо глава от населението, изпреварвайки с малко САЩ.

Колкото до България, страната ни отбелязва значителен процентен ръст (23%) в отделените средства на годишна основа, като по този показател се нарежда на седмо място. Според доклада на SIPRI за отбрана сме похарчили 1,096 млрд. долара през миналата година.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
До фсв преди 4 години
Вие може и да сте най-крадливите,кривокраки с ниско чело и потури,но на нас българите така не ни говори! Д..ил
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е абсурден показател или фалшива статистика!?При численост около 20 000 души, и разход 1 милиард долара за армията ни, тя би трябвало да е най-съвремено въоръжената и боеспособна.Но, ние знаем какво е реалното й състояние!Та се пита - Къде са парите?Дали са похарчени за заплати, за инфраструктура, за въоръжение или ... това е поредната корупциона схема в държавата?При нормални демократични държавни институции би трябвало всичко да е прозрачно!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Гост+ "Страхотно - най-бедната държава в ЕС, седма по ръст на разходите за отбрана"Супер коментар !!!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И що така бе толко харчене за пражки и сандали
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът е на прага на нова глобална война, така че военните разходи ще продължават да растат. Много станаха държавите дето искат да карат влака а това не е на добре. Многополюсния свят е крайно неустойчив.
23
6
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Ами амортизираните американски самолети ни струваха скъпичко ...
22
3
 
10
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
герберунгелите имат нужда от нови попълнения за еничарския корпус и личната преторианска гвардия от отбрани людоеди които търчат по малките градове и села когато стане батак между цикламените и местните.....за да не се плаши нашия най-главен пипон в държавата....
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До провинцияВинаги сме хранили армиите и населението на други държави!
20
5
 
8
 
! Отговори
провинция преди 4 години
Малко са!Много има да наваксваме.Когато има армия има държава.В противен случай ще храни армиите и населението на други държави.
19
5
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
България 7 *** по ръст на въоръжаването в Света- и 177 по силна армия в Света -- хаха а парите са под масата и на тайни финансови кътчета навсякъде по Света- къде имения къде апартаменти или яхти- Сега на 6 май ще видим къде са тези милиарди ) ХМ -само някой стар хеликоптер да не падне на главите на заблудените хорица )От години се убеждавам че НИЕ СМЕ НАЙ КРАДЛИВАТА НАЦИЯ!
18
1
 
16
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
А може би просто вече сме платили част от милиардите за нови изтребители....
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гост+ами "ръст на разходите" може да означава и многократно увеличение на заплатите и привилегиите на военните! все пак българия е единствената държава, която има огромно военно министерство и много генерали, а няма обикновени войници!
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
шкембе войвода ще построи още някоя тераса покрай тия увеличени разходи за отбрана, друго няма да стане
15
4
 
23
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Страхотно - най-бедната държава в ЕС, седма по ръст на разходите за отбрана - ей това е да си имаш марионетно правителство, което мисли за все по-пълното задоволяване на нарастващите нужди на глобалистичната милитаристична олигархия...........
14
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това няма как да стане.Русия винаги е подкрепяла България.Тъжното е,че у нас има американски военни бази.Тези бази могат да станат на стъкло за броени минути,ако Путин така реши.Не е случайно,че вече Турция е съюзник на Русия,а не на Америка.
13
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мястото на България ще има ново море ако САЩ си пусне атомните бомби. Така че умната без войни.
12
6
 
8
 
! Отговори
Наско преди 4 години
Който има бол пари дава! Аз не давам.
11
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Войната винаги е за предпочитане пред комунизма Да почва по скоро
10
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, това е само началото.Когато цяла Европа направи военните разходи 2% от бюджета, тогава ще има истински рекорд.Тия пари можеха да отидат за пенсии например, ама няма как. Лудото джудже като пуска всеки ден нови ракети трябва да се взимат мерки.
9
22
 
8
 
! Отговори
А дано преди 4 години
Колкото по скоро война толкова по добре тъкмо и русия ще изчезне веднъж за винаги .А и ще можем са бесим комунисти на позитано 20