Опит за военен преврат във Венецуела, Мадуро – непоклатим!

Бронетранспортьор се вряза в протестиращи в Каракас
30 апр 2019 22:10,
141
Опит за военен преврат във Венецуела, Мадуро – непоклатим!
Снимка: БТА

Венецуелската армия осуети днес "незначителен" опит за преврат, заяви министърът на отбраната генерал Владимир Падрино, цитиран от ДПА. Армията даде "незабавен отговор" на заговора, посочи Падрино в обръщение по националната телевизия. По думите му близо 80 процента от войниците, участвали в опита за преврат, били "подлъгани" и се върнали в казармите по заповед на командирите си.

Още по темата

Висшето командване на въоръжените сили продължава да е "вярно на конституцията", увери министърът на отбраната, след като по-рано днес членове на Националната гвардия откликнаха на призивите на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да въстанат срещу президента Николас Мадуро. Това доведе до сблъсъци с верните на Мадуро сили близо до военновъздушна база в Каракас, предават Ройтерс и БТА.

Междувременно стана ясно, че бронетранспортьор на венецуелската Национална гвардия се вряза с висока скорост в група демонстранти в Каракас, изразяващи подкрепа за военните, разбунтували се срещу президента Николас Мадуро. Видеозапис на случилото се беше показан по местни и чуждестранни телевизии, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Скоро венецуелският боливар няма да струва нищо

На кадрите се вижда как машината се врязва в група невъоръжени хора и прегазва блъснатите, след което напуска местопроизшествието в района на военновъздушната база "Карлота". Намиращите се наблизо хора се опитват да окажат помощ на пострадалите. Няма информация за броя на загиналите или ранените.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза днес, че е разговарял с ръководителите на въоръжените сили и че те са го уверили в "абсолютната си преданост" към него, предаде Ройтерс.

"Нерви от стомана! Разговарях с командирите на всички отбранителни региони и зони в страната, които ми изразиха пълната си преданост към народа, конституцията и родината", написа в Twitter Мадуро, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо заяви, че има подкрепата на военните за сваляне от власт на президента. "Призовавам за максимална народна мобилизация, за да се осигури победата на мира. Ще спечелим!", добави той, цитиран от Франс прес.

"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

Стотици поддръжници на президента се събраха на митинг пред президентския дворец "Мирафлорес" , където са разположени сили за сигурност, съобщи Асошиейтед прес.

Много жители на Каракас се събраха и край военната база "Карлота" в знак на подкрепа за Гуайдо. Военни, носещи сини ленти, се присъединиха към множеството. Тези ленти, носени на ръката или на главата, са символ на "ново начало", каза един от военните пред колумбийска телевизия, предаде ДПА.

Военен команир от "Карлота" опроверга пред проправителствената венецуелска телевизия "Телесур" информацията, че "дезертьори" са превзели базата.
Според очевидец, цитиран от Ройтерс, Гуайдо е напуснал базата.

Ръководителят на Боливарската национална разузнавателна служба Мануел Фигера е станал един от ръководителите на групата военни, застанали на страната на лидера на опозицията. Това заяви днес в ефира на радио "Унион" депутатът от Конституционното събрание на Венецуела Херардо Маркес, цитиран от ТАСС.

В Каракас и други градове на Венецуела днес започнаха антиправителствени протести след като група военни премина на страната на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
40
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Мадуро почва да му пари под краката. Бразилия и Колумбия са го стегнали като менгеме от двете страни а световния хегемон САЩ го млатят по главата.
5
41
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Мадуро днес показвал ли се е или вече е на самолета за Москва?
4
41
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роснефт май ще пият една студена вода.
3
51
 
43
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
Мадуро и Путин откраднаха златото на Венецуела само, че като дойде време да делят плячката Мадуро може да го пратят да плува с рибите.
2
9
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aко вие отидете в САЩ и се самообявите за президенти как ще постъпят с вас ?
1
9
 
64
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Почна се.А у нас кога?,Пълзяща диктатура-ББ.Смех,голем смех!