По стъпките на Джизъса: Ученичка "пише" върху Колизеума, хванаха я

17-годишната девойка била отведена в полицията
Обновена: 30 апр 2019 12:31 | 30 апр 2019 12:30, Елка Василева
50
По стъпките на Джизъса: Ученичка "пише" върху Колизеума, хванаха я
Снимка: архив, Reuters

Момиче от България беше хванато от охраната на Колизеума да изписва буквата М върху стена на монумента, съобщи информационната агенция Анса.

Това е станало на 28 април следобед по време на визита в най-известния италиански археологически комплекс. Седемнадесетгодишната ученичка, чието име не се съобщава, била на екскурзия в Рим заедно с други свои съученици и учители. Те били заедно и при визитата в Амфитеатъра на Флавиите, както е известен Колизеумът.

Момичето искало да напише цялото си име или най-малко инициалите на името и фамилията си, но успяло да изпише само буквата М. Точно в този момент се намесили хора от вътрешната охрана на паметника, пише "24 часа".

Българката била отведена в полицейския участък на Пиаца Венеция, където била идентифицирана и срещу нея бил написан рапорт, но без да бъде арестувана. Той било препратен на прокуратурата, както е процедурата в тези случаи.

 От 6 месеца до 3 г. затвор грозят Благо Колизеума

Само преди дни в Колизеума се опита да се разпише и израелско семейство. 39-годишна жена изписа инициалите ЕIAAP на мъжа си, своите и на децата си, преди да бъде хваната в крачка. „Това е демонстрация на широко разпространенo невежество и на липсата на култура и познаване на посещаваните места и паметници. Това, което прави впечатление, е, че става въпрос все за туристи, които идват от чужбина, за да опознаят сърцето на западната цивилизация”, коментира директорката на Колизеума Алфонсина Русо.

Още по темата

По идентичен начин се прочу и българският футболист Благой Георгиев, чието име се припомня редовно от италианските хроники, но не заради спортни, а заради вандалски изяви. През 2015 г. българинът беше хванат в крачка да изписва името на тогавашната си годеница Есмер върху партера на стена от Колизеума. Георгиев беше отведен в близкия участък на карабинерите, където беше написан рапорт по случая.

И друг българин изчегърта през 2017 г. с монета името на любимата си върху древноримска стена – на Палатинския хълм на ул. „Сан Бонавентура”. Жестът му обаче беше докладван на полицията от будни минувачи.

Италианският закон предвижда в тези случаи глоба от 100 до 8000 евро, както и затвор от 6 месеца до 3 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Колизеумрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Кукуруку преди 4 години
На Остата да и дам на нея!
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SS"Та ако за две драсканици арестуват..." Става въпрос за едно от най-старите културно-исторически наследства на Земята, на повече от две хиляди години. Също така е най-посещаваната туристическа забележителност в Италия и символ на двевната Римска империя. ЕСТЕСТВЕНО, че ще арестуват. Полезна информация за следващите невежи на екскурзия в чужбина: ще ви арестуват също за драсканици по Айфеловата кула, Базиликата Св. Петър, изгорелия Нотр Дам и Кьолнската катедрала.
33
0
 
13
 
! Отговори
Георги преди 4 години
човек като не може да лъсне с нещо хубаво е най-лесно да лъсне с простотия.
32
5
 
13
 
! Отговори
Престъпника от Банкя преди 4 години
Държавата на простите футболисти и тикви
31
2
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Но това е нереано.Момичето искало да напише името си.Та у нас освен,че ще го изпише,но и цялата тумба с нея ще си направят колективно селфи,за да се изфукат как са се разписаи.Та ако за две драсканици арестуват,то за издегане една къща за гости за лично ползуване ,трябва да разстрелват,като онзи зам.министър,май Манолев се казва.Но нека никой не се безпокой,даже да му конфискуват къщата,в което се съмнявам,ще му намерят тихо ,но доходно място къде ще продължи да краде,пардон усвоява средствата
30
2
 
13
 
! Отговори
East-West преди 4 години
Ами и евреи, и българи не са част от западната цивилизация явно. На върха на Empire State друг хайванин беше написал fenerbahce. Явно на определени народи трябва да се забрани посещението на паметници на културата. Да пътуват до молове и Макдоналдси само.
29
12
 
13
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 4 години
17 годишна. ГЕРБ управлява 10 години. Значи е расла под тяхното висоскокултурно влияние.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А как да наречем вандалът драскащ"То единствено българи драскат, всички ти повярвахме, ромей с ромей.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Определено трябва, да останем само 500 000 000, както е писано :)
26
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Байганювеца трябва да се държи далече от всякаква култура. Българин в Колизеума е все едно cвиня в музеума, ще изпонадриска всичко
25
9
 
33
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
На българските туристи трябва да им се обясни, че паметниците в Италия са автентични и имат историческа, художествена и архитектурна стойност, те не са бутафорни като тези на съвеЦката армия у нас, които всеки може да си оцветява, като в комиксите ... !!!
24
19
 
26
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
При соца такова поведение Беше абсурдно ,а за това я чакаше изключване,трудово-възпитателно училище.Няма място за сравнение,колкото и да се напъвате !Учениците бяха дисциплинирани с чувство за отговорност.
23
5
 
27
 
! Отговори
очакваме съд преди 4 години
Какво стана с шофьора депутат от БСП нелегално изнесъл в Турция съкровището на Българишя - Митьо очите
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тези хора явно не разбират, че излагат целия ни народ."Те да не са само нашите. Масово нискокултурните екземпляри от всички разцветки и държави са такива.Мразя го това невярно внушение, че видиш ли, НИЕ специално някак си не биваме.
21
3
 
0
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До АБВ Ивинявам се, за 18 се отнася коментарът ми.
20
6
 
9
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До Анонимен 12Ти изби рибата човече! Значи според теб само симпатиантите на ГЕРБ вършат незаконни действия? А какво ще кажеш за симпатизантите на БСП, АТАКА, ВМРО и всички останали знайни и незнайни партии? Добре е, че не боли, когато не си много умен, иначе теб много щеше да те боли.
19
1
 
38
 
! Отговори
Ужас бг преди 4 години
В нормалните страни вандалите ги вкарват в затвора, само у нас драскането по стените е безнаказано и затова цяла София е обезобразена с графити.
18
2
 
14
 
! Отговори
Ювиги преди 4 години
Братя! Българските войски стигнаха стените на Константинопол и изографисаха върху тях "Локо Сф". Василевса коленичи и вече ще ни плаща данък!Вестоносеца Пешо (19) ще може да си избере която мома иска за награда.
17
3
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Локо Сф.
16
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберастко момиче ще да е, свикнало е да прави незаконни неща.