Експерти предупреждават: ИД може да се възстанови

Записът на Багдади е преди атентата в Шри Ланка, смятат те
1 май 2019 14:25, Анисия Иванова
22

2993 гледания   |  Още видео
Лидерът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдaди се появи във видеоклип за пръв път от пет години насам. В разпространеното от самата организация видео мъж с брада, приличащ на Багдaди, заявява, че групировката ще търси отмъщение за всички нейни членове, които са били убити или се намират в затвора

САЩ ще проверяват записа, а наградата от 25 милиона лева, която дават за Багдади, остава.

Още по темата

Според експерта от Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси този запис е направен преди атентата в Шри Ланка и след последната битка между "Ислямска държава" и кюрдите.

"Това е целта - да мобилизира масите. Според данни почти 30 хиляди ислямисти, които са били на територията на Сирия и Ирак в рамките на "Ислямска държава", са се върнали обратно по местата си и се разчита точно тези бойци да бъдат мобилизирани отново", коментира журналистката Нина Спасова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ остава опасността от това "Ислямска държава" да бъде възстановена, а според Мохд Абуаси във видеото е истинският Абу Багдади.

"През 2013 година се появи по същия начин. Разликата е, че сега той говори без никакво самочувствие. Липсва изражението, което имаше като лидер на ИД. Много хора смятаха, че той е умрял и при тяхната идеология не може да даваш клетва за лоялност към човек, който е загинал. Затова, ако има хора, които искат да се присъединят към организацията, трябва да видят, че е жив", коментира експертът в "България сутрин".

По думите на Мохд Абуаси американците продължават да използват присъствието на организацията за политически цели.

"Факт е, че "Ислямска държава" териториално беше унищожена и там се бяха съсредотичили много привърженици на организацията. Сега те са в процес на преструктуриране. Тя не е унищожена идейно, което е много опасно и стои в основната на много терористични актове", обясни Нина Спасова.

Според нея организацията започва да върви по стъпките на "Ал кайда". По думите ѝ лидерите някъде създават и планират операциите и те се изпълняват от членовете на "Ислямска държава".


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Кой им плащаше и плаща заплатите и въоръжението?"


Елементарно.......рУслямдия, Катар, С Арабия, Иран и Турция.............други въпроси?
18
0
 
3
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 11 месеца
Айде стига с тези “експерти”. Откога журналистите разбират от такива работи? Има цели агенции дето се занимават и не могат да дават такива категорични изявления. Правят се изследвания на гласа, оперативна инфо и т.н. Аман от пенкилери
17
1
 
6
 
! Отговори
Викинга преди 11 месеца
Ами да, ще се възроди, като гласуваха в конгреса военен бюджет на космически суми долари, естественно, че ще се възроди!!!, а руснаците ще си изпробват преспективните въоръжения и всичко е ок!, само дето ще пострадат обикновенните хора по света, но кой му пука!!! "демократия"!!!!
16
0
 
10
 
! Отговори
хм преди 11 месеца
Бюджета им вече гласуван ли е в сената?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички талибани трябва да си боядисват брадите, за да ги различаваме в тълпата брадатковци. Например, Синята брада. Трудно е вече разпознаването.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой им плащаше и плаща заплатите и въоръжението? "Експертите" не отговарят на въпроса. Неудобен въпрос, който не отговаря на евроатлантическата коректност към нашите партньори. "Експертите" изведнъж онемяват по темата.
13
0
 
3
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 11 месеца
Единствено екарисажа има чудотворното свойство да изгаря и унищожава злото което се шири в болните им мозъци. Дефектните единици се изгарят на висока температура
12
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 11 месеца
*брадата си сори в движение съм
11
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 11 месеца
“Защо си е боядисал брадата?” Бащата на терориста в Страсбург също Беше боядисал врата си в червено- бил го правил за да прилича на Моха Мерд. Иди ги разбери...
10
0
 
4
 
! Отговори
bi turbo преди 11 месеца
Може да се възстанови?!.. Тии е ясно!. Кажете ни с чии пари ще се възстанови..Това ни е е интересно
...другото не е интересно и е повече от ясно. :) ..и не е новина
9
0
 
16
 
! Отговори
абе?? преди 11 месеца
Интересно как УСА плащат наградата в левове хахахаха
8
0
 
14
 
! Отговори
Дано има Господ преди 11 месеца
Главатарите на ИД в момента са на "молитвена закуска" по покана на СеРеУ- то (ФАЩ).След поредния инструктаж и тренировки, тихичко ще бъдат прехвълени да правят поразии в Европа и Азия.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не виждате ли, че всеки е талибан с брада?? Талибаните вече ще се бръснат, за да се отличават от масата на менте талибаните из Европа. Откраднаха им модата.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Експертът казва, че ИД МОЖЕ да се възстанови, въпреки че Русия ги изгони от дадените им територии от Запада в Сирия, Ирак.
Такива "експерти" изговориха хиляди празни приказки и безсмислици в студиата на журналистите. Не се срамуват от себе си, продължават да си приказват глупосттите.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо си е боядисал брадата? Изглежда адски зле.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този не е ли на някой слънчев остров вече, американците не го ли пенсионираха?!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нещо което съществува,"работи",някои мозъци се притесняват,че може да се възстанови.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Със блгосовията на Световния ред.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този път ще се възроди в радикалната джамия Германия или във Френския султанат.