Експерти предупреждават: ИД може да се възстанови

Записът на Багдади е преди атентата в Шри Ланка, смятат те
1 май 2019 14:25, Анисия Иванова
22

2467 гледания   |  Още видео
Лидерът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдaди се появи във видеоклип за пръв път от пет години насам. В разпространеното от самата организация видео мъж с брада, приличащ на Багдaди, заявява, че групировката ще търси отмъщение за всички нейни членове, които са били убити или се намират в затвора

САЩ ще проверяват записа, а наградата от 25 милиона лева, която дават за Багдади, остава.

Още по темата

Според експерта от Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси този запис е направен преди атентата в Шри Ланка и след последната битка между "Ислямска държава" и кюрдите.

"Това е целта - да мобилизира масите. Според данни почти 30 хиляди ислямисти, които са били на територията на Сирия и Ирак в рамките на "Ислямска държава", са се върнали обратно по местата си и се разчита точно тези бойци да бъдат мобилизирани отново", коментира журналистката Нина Спасова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ остава опасността от това "Ислямска държава" да бъде възстановена, а според Мохд Абуаси във видеото е истинският Абу Багдади.

"През 2013 година се появи по същия начин. Разликата е, че сега той говори без никакво самочувствие. Липсва изражението, което имаше като лидер на ИД. Много хора смятаха, че той е умрял и при тяхната идеология не може да даваш клетва за лоялност към човек, който е загинал. Затова, ако има хора, които искат да се присъединят към организацията, трябва да видят, че е жив", коментира експертът в "България сутрин".

По думите на Мохд Абуаси американците продължават да използват присъствието на организацията за политически цели.

"Факт е, че "Ислямска държава" териториално беше унищожена и там се бяха съсредотичили много привърженици на организацията. Сега те са в процес на преструктуриране. Тя не е унищожена идейно, което е много опасно и стои в основната на много терористични актове", обясни Нина Спасова.

Според нея организацията започва да върви по стъпките на "Ал кайда". По думите ѝ лидерите някъде създават и планират операциите и те се изпълняват от членовете на "Ислямска държава".


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Кой им плащаше и плаща заплатите и въоръжението?"


Елементарно.......рУслямдия, Катар, С Арабия, Иран и Турция.............други въпроси?
18
0
 
3
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 1 месец
Айде стига с тези “експерти”. Откога журналистите разбират от такива работи? Има цели агенции дето се занимават и не могат да дават такива категорични изявления. Правят се изследвания на гласа, оперативна инфо и т.н. Аман от пенкилери
17
1
 
6
 
! Отговори
Викинга преди 1 месец
Ами да, ще се възроди, като гласуваха в конгреса военен бюджет на космически суми долари, естественно, че ще се възроди!!!, а руснаците ще си изпробват преспективните въоръжения и всичко е ок!, само дето ще пострадат обикновенните хора по света, но кой му пука!!! "демократия"!!!!
16
0
 
10
 
! Отговори
хм преди 1 месец
Бюджета им вече гласуван ли е в сената?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички талибани трябва да си боядисват брадите, за да ги различаваме в тълпата брадатковци. Например, Синята брада. Трудно е вече разпознаването.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой им плащаше и плаща заплатите и въоръжението? "Експертите" не отговарят на въпроса. Неудобен въпрос, който не отговаря на евроатлантическата коректност към нашите партньори. "Експертите" изведнъж онемяват по темата.
13
0
 
3
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 1 месец
Единствено екарисажа има чудотворното свойство да изгаря и унищожава злото което се шири в болните им мозъци. Дефектните единици се изгарят на висока температура
12
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 1 месец
*брадата си сори в движение съм
11
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 1 месец
“Защо си е боядисал брадата?” Бащата на терориста в Страсбург също Беше боядисал врата си в червено- бил го правил за да прилича на Моха Мерд. Иди ги разбери...
10
0
 
4
 
! Отговори
bi turbo преди 1 месец
Може да се възстанови?!.. Тии е ясно!. Кажете ни с чии пари ще се възстанови..Това ни е е интересно
...другото не е интересно и е повече от ясно. :) ..и не е новина
9
0
 
16
 
! Отговори
абе?? преди 1 месец
Интересно как УСА плащат наградата в левове хахахаха
8
0
 
14
 
! Отговори
Дано има Господ преди 1 месец
Главатарите на ИД в момента са на "молитвена закуска" по покана на СеРеУ- то (ФАЩ).След поредния инструктаж и тренировки, тихичко ще бъдат прехвълени да правят поразии в Европа и Азия.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не виждате ли, че всеки е талибан с брада?? Талибаните вече ще се бръснат, за да се отличават от масата на менте талибаните из Европа. Откраднаха им модата.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Експертът казва, че ИД МОЖЕ да се възстанови, въпреки че Русия ги изгони от дадените им територии от Запада в Сирия, Ирак.
Такива "експерти" изговориха хиляди празни приказки и безсмислици в студиата на журналистите. Не се срамуват от себе си, продължават да си приказват глупосттите.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо си е боядисал брадата? Изглежда адски зле.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този не е ли на някой слънчев остров вече, американците не го ли пенсионираха?!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо което съществува,"работи",някои мозъци се притесняват,че може да се възстанови.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Със блгосовията на Световния ред.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този път ще се възроди в радикалната джамия Германия или във Френския султанат.