Колко храна прахосват германците всяка година?

Цялата храна, произведена в страната до 2 май, се озовава на боклука
3 май 2019 18:30, Бойчо Попов
14
Колко храна прахосват германците всяка година?
снимка: Pixabay

Всичката храна, произведена в Германия до 2 май, e за боклука. Четири месеца за нищо друго, освен за боклук - поне според прогнозите на природозащитната организация WWF, която обяви 2 май за деня на хранителните отпадъци.

Според изчисленията на WWF 18 милиона тона храна се изхвърлят всяка година в Германия, точно толкова, колкото са произведени през годината до тази дата. WWF включва също така в изчисленията си и редица отпадъци, като черупки, семена или кости.

Ако оставите тази част, има около десет милиона тона храна на година, която хората могат да използват. Но те не го правят. Екотрофологът (експерт по хранене на домакинството, бел. ред.) Зилке Фридрих, 55-годишен учен от Университета за приложни науки в Мюнстер, работи от години по въпроса защо хората хвърлят толкова много храна в кошчето. В интервю за германския Süddeutsche Zeitung тя обяснява какво трябва да бъде променено, за да се сложи край на това. 

Според нея търговският бранш трябва да мисли за мерки, с които да накара потребителите да купуват по-малко. Например, обемните отстъпки като "купи три, плати две", може да бъдат отменени, смята тя. За да се случи това обаче според нея е нужна пълна промяна на парадигмата в тази част от хранителната верига. "Трябва да се отдалечим от количеството за сметка на качеството. Ние също така се нуждаем от по-екологични и социални форми на производство", посочва още Фридрих.

Но как може да се случи тази промяна точно в Германия, пионер на дискаунтърите за евтина храна с магазини като Aldi или Lidl?

"Не вярвам, че това може да се случи в рамките на настоящата конкуренция. Нуждаем се от различни политически условия. Много важна е т.нар. интернационализация на външните разходи. Ако например храненето на животните причинява увреждане на околната среда или има високи емисии на CO₂ при транспортирането на храната със самолет, това би трябвало да бъде отразено в цената", пояснява Фридрих.

Какво може да се промени и какви са добрите примери вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хвърлят щото имат! А имат щото работят, и то най вече със ума си!Освен това всеки знае че икономията е майка на мизерията. От икономии никой не е просперирал.Господ е измислил земята да има изоблилие от всичко. Ако някъде има недостиг на нещо, то причината винаги е в хората.Тази планета без проблем може да изхранва 200-300 милиарда и дори много повече ако се практикува умно земеделие и ако спрем за мърсим природата и океаните.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много сте саднали тука...
9
1
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Хвърлят???Аз лично видях как един немец се възмути, когато хвърлиха кенче бира не в кошчето, а до него.
8
4
 
6
 
! Отговори
Хасан от Делиорман преди 5 години
Блазе им на германците ! От 15 г. живея в Турция , положението през последните години стана трагично , лучена криза ! Лук не можем да си купим пък за месо да не говорим ! Със семейството ми обмисляме планове да се върнем в България , там поне лучена криза няма !
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нека да си ядат храната трябва ми един eurojackpot да си стоя в България да ям Българска храна и вкусни домашни плодове и зеленчуци дини пъпеши..........а не пласмасови Българската храна е впъти по вкусна от тяхната западна независимо че я развалиха спрямо тази качествената където беше през комунизама например къде продават кренвирши като Българските никъде и германия и британия франция испания испанците имат една паея пропаднали са в хранителновусовата промишленост западняците
6
8
 
5
 
! Отговори
привет из Германии преди 5 години
Богата нация ,способна нация с много добри икономически показатели , покрай германците на хубавия живот тук се наслаждаваме и ние чужденците живеещи в Германия ! А нека и в русия да изхвърлят милиони тонове храна ! Изяждат си всичко до последната троха , иначе от глад ще изпукат !
5
10
 
4
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Ами плащат си, прахосват си. Аман от завистливи прошляци само гледат на другите в паничката и злобеят.
4
2
 
12
 
! Отговори
4-тия райх епадне преди 5 години
Германия преяде и трупа излишък за сметка на държави-колонии като нашата.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само я хвърлят, а я хвърлят според собствените си разпоредби и 2. ако някой вземе хвърлена храна, го съдят за кражба. Сериозно.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прахосват храната, защото е евтина и субсидирана. Иначе щяха да гладуват, ако трябваше да я плащат.
1
2
 
13
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Има много неща, които могат да се променят, но няма да стане, по простата причина, че това е контрапродуктивно спрямо основите на капитализма. А това е един от крещящите му недостатъци. Могат да се правят опаковки от рециклируем материал, да се намалят грамажите на продуктите, да се откажем от XXL размер на опаковки за бързоразвалящите се стоки и много, много други! Но тогава оборота и печалбата ще се свият и в крайна сметка мелницата капитализъм ще спре, което, рано или късно е неизбежно!