Лекари от България и САЩ с уникална операция на дете

Те извършиха тежка операция на гръбначно изкривяване
4

Лекари от България и екип от техни американски колеги извършиха изключително тежка операция на дете с гръбначно изкривяване.

Този вид операции са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб. Всяка година необходимост от такива операции в България имат около 30-40 деца, като при 80% от тях сколиозата се развива в периода на израстване. 

14-годишният Илкер е с вродена деформация на гръбнака.

"В миналото са правени на два пъти операции в други болници с противоречив резултат. Така с годините болестта прогресира изключително бързо, а гръбначният стълб става небалансиран", обясни д-р Васил Яблански.

Това налага сложна операция, продължила повече от 8 часа, която да даде възможност на малкия Илкер за подобрено качество на живот.

Екипът на доктор Яблански, с помощта на двама водещи американски специалисти, извършиха интервенцията.

След 3 месеца, когато американският екип отново е тук, ще бъде извършена и друга сложна операция на 16-годишно дете с вродено изключително тежко и остро изкривяване на гръбнака, което през последните години прогресира изключително бързо и последствията застрашават нормалното функциониране на органите в гръдния кош като сърце и бял дроб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Що ли лекарите не са от смрадливата Раша.Щото там медицинското образование е на нивото на Бангладеш.Медицина има само в Сащ и Франция другото е жив та.ак!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон на целия медицински екип! Да са живи и здрави! Всъщност такива трябва да са новините, но предполагам малко хора ще се впечатлят( за съжаление). Най-вероятно задните части и изкуствените "големи" очи на Клозетка и други като нея ще е по четената новина... Затова разбирам и повечето вестници и сайтове, които пишат за тях, а не за тези истински хора....
1
8
 
1
 
! Отговори
ганев преди 4 години
Открай време се говори само за уникалните неща.....Да се чуди и мае човек ....То вече и меренето на кръвно е уникално според тях....Това на книга не се учи а този занаят се ГЛЕДА как се прави.....Велики приказки и нищо повече