Проектират стъклен покрив за Нотр Дам

Стъкления покрив ще разполага със слънчев панел, произвеждащ електричество
8 май 2019 13:25,
34

Снимка: Vincent Callebaut Architectures

Нова визия за Нотр Дам представи френската фирма Vincent Callebaut Architectures. Концепцията предвижда новия покрив на сградата да е от стъкло.

Проектът се нарича Palingenesis, което идва от гръцката дума за „прераждане“. Концепцията обаче все още не е одобрена.

Още по темата

Тя предвижда да остави незасегнатите каменни части, но да промени драстично унищожения покрив, който ще бъде изграден от стъкло заедно с нов шпил и дървена рамка от греди с ламинирано дърво и ламели от въглеродни влакна.

Сложния покрив е проектиран да пропуска много естествена светлина. Той ще разполага с модерна технология, подобна на слънчев панел, която ще превръща слънчевата светлина в електричество.

55-градусови извити покриви в триъгълната част на кораба постепенно ще се издължават, за да оформят вертикален шпил, обясняват от Callebaut Architectures.

„Новата структура на шпила ще бъде като плащеница, издигнато от каменната основа, което символизира прераждането, но също и мистерията около катедралата и Христовото възкресение“, пишат от Callebaut.

Целта на архитектите е да направят сградата „позитивна“, тоест тя да произвежда повече енергия, отколкото харчи.

Новата дървена рамка ще бъде покрита с триизмерна кристална стъклена обвивка, разделена на фасетирани елементи с формата на диамант, обясняват те. Тези кристали се състоят от органичен активен слой, съставен от въглерод, водород, азот и кислород, който абсорбира светлината и я превръща в енергия. Тази енергия, съхранявана във водородни горивни клетки, ще бъде директно преразпределена в цялата катедрала.

Под самия стъклен покрив ще се намира градина за отдих и съзерцание, както и ферма с интегрирана система за аквапоника и пермакултура. Фермата ще може да произвежда до 25 кг плодове и зеленчуци на кв.м на година, което позволява добива на до 21 тона храна годишно, която да бъде раздавана на най-нуждаещите се парижани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
gg преди 4 години
Направо да го досъборят и изградят наново изцяло от стъкло и стомана. По-модерно е, няма да живеем в миналото я. А и не искаме да дразним новите европейци, че те са много специални с тяхната най-истинна религия и много лесно се обиждат.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ясно беше че ще има голяма Подмяна ... то затова беше и запален!сега и фигурките ще подменят, и ортаментите ще са с други "мотиви" ... мда...
26
5
 
5
 
! Отговори
France преди 4 години
Стига глупости. Такъв псевдопроект никога няма да бъде особрен. В момента архитектите използват момента да си правят реклама със свои проекти. Почти сигурен съм, че Катедралата ще бъде възстановена в предишния си вид. Събраха толкова пари за нея, че съм убеден, че ще я направят направо да сияе. За Франция не се тревожете, а си вижте вашите градове и културни паметници, осъдени на разруха и забрава.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И, също така знае, че тежкият покрив буквално тежеше над главите на посетителите."В духа на съобразяването с всички възможни дефекти у хората, да я променим заради клаустрофобите.Ау, ами агорафобите сега ще се почувстват обидени...
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Достъп на светлина и пространство даваше предимно стъклената розетка над входа."За това дай вместо да сложим подходящо осветление, да направим Бурж ал Араб, тъкмо ще пасва и на новото население и религия.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като направиха пластмасовите арки на морето, не ви боля, сега критикувате народ който има от 16 век закон за опазване на културните ценности.Абе *** разходи се, света не свършва до изхода на блока. Имат пари, имат идеи, имат подготвени кадри, специализирани училища със световно реноме, по чийто образец се учат други. Берете гайлето на най богатата страна, на петата световна икономика.. Ее... То бива разбирачи ама вашето е глупост..
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да не забравите да я санирате!
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миячите на прозорци обаче ще има да псуват яко архитекта!
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пази Боже архитектурния ти паметник да претърпи инцидент през 21-ви век. След това може да осъмне с розови гирлянди, брокат и цветовете на дъгата.
19
5
 
5
 
! Отговори
ужасТ преди 4 години
Не се спирайте само дотам де- наемете художник да промени и Мона Лиза в актуалните за века модни тенденции. Добавете й телефон все едно си прави селфи.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е влизал на живо в сградата, знае, че частта, безплатно достъпна за туристите, изобщо не е огромна (или поне не беше). И, също така знае, че тежкият покрив буквално тежеше над главите на посетителите. Достъп на светлина и пространство даваше предимно стъклената розетка над входа. Но това го знаят само хората, които действително са били там.
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо - който не е влизал на живо вътре в нея, не е в състояние да си представи излъчването, което сградата има. Покривът затваря ПРОСТРАНСТВО, което е огромно и действа по определен начин. Стъклен покрив изцяло ще убие ду.ха на сградата.
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тука е закостенялост, а там търсене на нещо ново. Е, сори."Да я направят направо на звездолет тая катедрала накрая. Пълен цинизъм, отбиване на номера и липса на идея и желание. Реставрацията е трудна и скъпа, а? Я да метнем едни стъкълца отгоре и айде готово. Хем йовтинко, хем бързо а и доста кинт ще изперем.
15
3
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
ми тя целта беше да си направят безплатна, но грандиозна реклама. явно не само в Бг се краде
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е все едно да реставрираш средновековна крепост с падащи гаражни врати с дистанционно. Много добре си пасват слънчев панел със средновековна архитектура. Изобщо не е кичозно.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам тези, които дадоха даренията, ще си приберат обратно паричките чрез фирмите, които ще реставрират или по-скоро ремонтират катедралата и то кичозно.
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм почитател на Франция по лични причини, но едно не може да им се отрече - имат вкус! Проектът звучи и изглежда добре. Дано и в реалността да е така. Пък и ще кореспондира с пирамидата в Лувъра и с Музея за съвременно изкуство. Ако покрият Нотр Дам със стъкло, непременно ще ида да я видя. Древност и съвременност в хармония - супер!
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....и накрая ще го превърнат в МОЛ...
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво бе, не само у нас се краде здраво! С дарения от милиард долара, те ми слагат евтина оранжерия отгоре...
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като покривът е изгорял, каквото и да направят няма да е същият от преди 500 години, така че защо да не се помисли за нещо различно.