44 г. ни трябват да догоним Европа, ще помогне ли заводът на VW?

Германската компания може да повлияе сериозно на икономиката
Обновена: 9 май 2019 11:31 | 9 май 2019 11:30,
43

България е страната с най-нисък икономически растеж от новите страни в ЕС. Като прибавим към това и инфлацията, оказва се, че още 44 години ще са необходими на страната ни, за да достигне средните за Европа темпове на развитие.
Още по темата

Всеки пети българин едва свързва двата края, 27% трудно плащат сметки

Това са част от основните изводи от годишния доклад за икономическото развитие и политики в България за 2019 г. на Института за икономически изследвания при БАН.

Какво може да обърне тази тенденция? Отговор дава ръководителят на научния екип, който работи по този доклад - доц. д-р Виктор Йоцов.

"Изчисленията, които направихме са простички. За последните 10-11 години видяхме какъв е средният темп за нарастване в Европа и за България. Цифрите са 1,55 за Евопа и 5,80 за България. Ако предположим, че тези тепмове се запазят, ще ни трябват 44 години да достигнем средното за Европа", посочи Йоцов.

Според него това, което трябва да се направи, за да има някакво подобрение, са структурни реформи.

По думите му акцентът във финансовата рамка е запазването на бюджетна и фискална стабилност, но тази стабилност не може да бъде приоритет.

"През последните 2-3 години се забелязва тенденция на отслабване на влиянието на външните фактори, особено на нетния износ. Не може едностранно да се гледа - растеж, който е основан предимно на вътрешно потребление, е по-устойчив", обясни пред Bulgaria ON AIR доцентът.

Той е на мнение, че бюджетният излишък не трябва да е нещо, с което се хвалим. Което означавало, че не сме си извършили всички разходи и особено капиталовите.

Като друга причина за тревожните резултати Йоцов посочи факта, че основата потребност на българина е от потребителски стоки и българското производство не успявало да задоволи нуждите на потребителите. Той допълни, че над 40% от нашия износ е с ниска добавена стойност.

"С огромна надежда очаквам решението на Volkswagen дали ще направи нов завод тук, което би оказало сериозно влияние на икономиката", посочи още гостът в студиото на "България сутрин".

Той допълни, че трябва да можем да предложим някакви облекчения на инвеститорите, за да изберат някой определен регион в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започват обясненията как ние не работим за разлика от германците с 4 ръце и японците с 3 глави.Като започнете да вкарвате мафията в затвора вместо в парламента ще започне да се вдига и стандарта.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не разкараме тези политици, ръст няма да видим.
15
4
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
НАШИТЕ хора се къпят в лукс.Те са задминали Европа - живеят като царе.Махнахте бай Тошо = стана по-лошо !!
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат!И нас така ни лъгаха преди 30 години. Ако сте млади бягайте и не се обръщайте назад!Ще ви мине животът в мъка и унижения в тази дивашка територия.
13
4
 
7
 
! Отговори
Н Л О преди 4 години
Мъничка японка ще си взема.Всичко в къщата ще е Hitachi.Ще натрупам милиони йени.Там работят повече, обаче !
12
0
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
до 11 - Капиталиста е готов Целият свят да обиколи за да намери балъци за да му работят без пари- аз ако заслужавам немска заплата -то Volkswagen НЯМА ДА ИДВА ДА СИ СТРОИ ЗАВОД ТУК В БГ ? мисля че ти отговорих на въпроса - дано си по умен и си ми разбрал подтекста ) ХМ!
11
0
 
17
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 4 години
Ала-бала. Че то няма вече работна ръка, училищата станаха само езикови гимназии... и от 160 000 деца на година преди 30г., с едва 50 000 сега и то основно 80%ови, до 20 години ще станем едно обезлюдено село.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС да даде пари за хубави български заводи, АЕЦ и космическа програма ? Вместо туй те дават пари за земеделски програми, за да ни държат прости и да ги хрантутим евтино.
9
16
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Ами..те с немските заплати могат да си направят завода и в Германия.А, ти, мислиш ли, че заслужаваш немска заплата?
8
3
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
1000 РАБОТНИКА ПО 1000 ЛВ са 1 мил месечно- 12 милиона годишно - за 10 години ще са 120 милиона лева хахахаха Къде са 3 милиарда за 1 ден изхарчени за летящи Ф16 тенекии?
7
3
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ако нЕкой, ви е обещал живот по европейски стандарт - не вЕрвайте.Живота в Бг е наказание !
6
3
 
27
 
! Отговори
няма шанс преди 4 години
Ама ние ставаме все по-бедни,дори предпоследните Румънците са с 30-40% по богати от Българите!
5
4
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Смешно жалко лаично е да кажеш че един завод ще оправи икономиката на една държава !! Volkswagen дали ще плащат колкото в Германия - НАДАЛИ! ЗАПЛАТИТЕ ЩЕ СА КОЛКОТО Е СРЕДНАТА В БГ-И КОЛКО РАБОТНИЦИ ЩЕ ВЗЕМАТ? 1000? 10 000? 100 000? НАПРАВО СТАНАХА СМЕШНИ ! САМО 3 МИЛИАРДА ДЪРЖАВНИ ПАРИ ЗА САМОЛЕТИ СА КОЛКОТО Volkswagen ЩЕ ДАДЕ НА РАБОТНИЦИТЕ ЗА 250 Г Г НАПРЕД )ХАХАХАХА
4
3
 
21
 
! Отговори
Петко преди 4 години
На далавера са ако направят завод ,ще печелят добре от ниската ни добавена стойност(800 лв заплати)
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със слугинаж в чужди заводи ли ще ги гоните ?
2
2
 
27
 
! Отговори
как се прави преди 4 години
А Гърция намалява наполовина данъците за храните и електроенергията за да се изравнят със Запада!
1
2
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
-Ако Европа спре да се развива- може да я догоним до 44 гВсъщност тук дилемата е -НАРОДЪТ ИСКА ДА Я ДОГОНИ ЕВРОПАТА- А ВЛАСТИМАЩИТЕ И БГ БИЗНЕСА НЕ ИСКАТ ДА Я ДОГОНЯТ А ТОЧНО ОБРАТНОТО ИСКАТ ТОВА Е ДИЛЕМАТА И ДРАМАТА !вече всеки бг реалист е наясно че никога няма да живеем НОРМАЛНО- "кауза ди пердута" (казано на *** български жаргон)