44 г. ни трябват да догоним Европа, ще помогне ли заводът на VW?

Германската компания може да повлияе сериозно на икономиката
Обновена: 9 май 2019 11:31 | 9 май 2019 11:30,
43

България е страната с най-нисък икономически растеж от новите страни в ЕС. Като прибавим към това и инфлацията, оказва се, че още 44 години ще са необходими на страната ни, за да достигне средните за Европа темпове на развитие.
Още по темата

Всеки пети българин едва свързва двата края, 27% трудно плащат сметки

Това са част от основните изводи от годишния доклад за икономическото развитие и политики в България за 2019 г. на Института за икономически изследвания при БАН.

Какво може да обърне тази тенденция? Отговор дава ръководителят на научния екип, който работи по този доклад - доц. д-р Виктор Йоцов.

"Изчисленията, които направихме са простички. За последните 10-11 години видяхме какъв е средният темп за нарастване в Европа и за България. Цифрите са 1,55 за Евопа и 5,80 за България. Ако предположим, че тези тепмове се запазят, ще ни трябват 44 години да достигнем средното за Европа", посочи Йоцов.

Според него това, което трябва да се направи, за да има някакво подобрение, са структурни реформи.

По думите му акцентът във финансовата рамка е запазването на бюджетна и фискална стабилност, но тази стабилност не може да бъде приоритет.

"През последните 2-3 години се забелязва тенденция на отслабване на влиянието на външните фактори, особено на нетния износ. Не може едностранно да се гледа - растеж, който е основан предимно на вътрешно потребление, е по-устойчив", обясни пред Bulgaria ON AIR доцентът.

Той е на мнение, че бюджетният излишък не трябва да е нещо, с което се хвалим. Което означавало, че не сме си извършили всички разходи и особено капиталовите.

Като друга причина за тревожните резултати Йоцов посочи факта, че основата потребност на българина е от потребителски стоки и българското производство не успявало да задоволи нуждите на потребителите. Той допълни, че над 40% от нашия износ е с ниска добавена стойност.

"С огромна надежда очаквам решението на Volkswagen дали ще направи нов завод тук, което би оказало сериозно влияние на икономиката", посочи още гостът в студиото на "България сутрин".

Той допълни, че трябва да можем да предложим някакви облекчения на инвеститорите, за да изберат някой определен регион в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да и това чудно изчисление как го направихте.Матенатиката ви направо ми взривява ума, това е горе долу като да изчислиш дали си 99 процентов *** или не.Сещате се че ако всеки сам прави излисленкето държавата ще се окаже пълна с гении, защото никой няма съзнателно да се обяви за ***.Направо прекрасно де, за 44 години единственото, което *** расте стабилно е ромеиската раждаемос.Не само и фактически и пенсионната възраст, конкретно растежа ви го обещавам.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заводът на Фолксваген ще бъде в Турция. Това иска бизнесът на Германия и Меркел няма думата.
35
1
 
11
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Заводите около Пловдив дават 800-900 лв ,и то ако бачкаш като гламав в съботите и празниците. Обаче това се оказа много приемлива оферта за населението на Кърджалийско,Хасковско и Смолянско и напълниха града с бачкатори за бог да прости!
34
1
 
8
 
! Отговори
но арбайтен,мерсаж преди 4 години
Да бачкат маймуните,нека видят как се става човек. Аз ще си пия бирата на сянка,мерси не ми се бачка !
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години капитализъм и пазарна икономика не можаха да развият България. Изнасяли суровини и внасяли китайски стоки с германски етикети. Капитализмът и пазарната икономика трябваше да направят България богата и просперираща, както на Запад - това лъгаха пребоядисаните новокапиталисти. Първо те трябвало да се награбят и да забогатеят, а народът трябвало да почака да му подхвълят огризки. Така било при капитализма.
32
2
 
4
 
! Отговори
Важното преди 4 години
е че не сме джендаре!!!111Какво като сме най-бедни, болни, прости, крадливи и завистливи? Питам аз и отговор не искам!!!111
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До всички форумци...никой не ни е длъжен..нито да ни дава пари..нито да отваря заводи в България.ЕС не е длъжен и да ни дава пари за земеделие туризъм..пътища.А..като сме такива отворковци...защо сами не си направим и заводи..и пътища...да си печелим пари..без да чакаме от някой друг?
30
0
 
3
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
До 29ти ДДС е въведен през средните векове от дребен германски граф за да подпомогне воденето си на някаква малка война....Поинтересувайте се за да се убедите. Но във времето на капитализма отново е въведен като начин на кражба....Така че този данък е един анахронизъм....
29
1
 
15
 
! Отговори
така стоят нещата преди 4 години
Заводите около Пловдив плащат до 900лв чисто на работник най-големия плаща 1100 на работник като вече си ги избира да са млади ипрочие ,ако ф.ф. дойде в Пловдив и заработи с 3500 работника заплатите му трябва да са над 1100 лв на работник --ще има малко конкуренция и вдигане на стандарта на всички с поне по 200лв отгоре защото изведнъж ще започне движение от завад в завод-- но незнам зали ще се намерят нови 3500 млади образовани неразболяващи се младежи готови да станат роботи...
28
7
 
3
 
! Отговори
д-р Петров преди 4 години
Заводът на Фолксваген ще замърси още повече и без това линеещата природа на БГ
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам ще има нужда от хора които да поддържат роботите които ще правят колите.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добавената стойност зависи от пазара и процентната й ставка не е админастративно ограничена спрямо производствената стойност или от разликата между възможна пазарна стойност и производствена стойност се получава добавената стойност и то от вратата на завода-франко завод за карго услугите,върху нея ДС се начислява ДДС,който е единен как процент за всички видове стоки или може да е различен процент за различните стоки по усмотрение,освен това ДС зависи от наситеноста на пазара от стоката и ресурси
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В клон на vw - 3 смени нема събота нема неделя нема Великден, всеки месец по 3 4 дни извънреден труд, всеки който гъкне го изхвърлят, даже не те наемат директно а с посредник за да не те осигуряват. Здравейте бг роби
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
царство, народна република, република и не знайно още какви .Тия незнайно още какви са хаганат и ханство.
23
7
 
6
 
! Отговори
Златко преди 4 години
България е малка страна със малък народ на който му хлопа дъската. Българите не можаха да се обединят за 1300 години и сами си съсипват държавите - царство, народна република, република и не знайно още какви . Защо ЮК не си махат кралицата и не станат република ?
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо баламосвате хората?!
21
1
 
13
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Иначе, за 44 години съм съгласен;))) След това, капитализмът става недоносче, герберите бягат с парите си...на Изток, а ние, по стара традиция духаме супата;))) Ама супа от коприва и водица;))) без масчица;)))
20
3
 
15
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До Ф.С.В.Абсолютно е така. Фолкса идва един път като политическа помощ на Меркел към Бойко ив тори път, защото територията е населена с роби. Вервайте ми, дори в Китай работят за пари;))), а в България - за Бойко;)))
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е с една крачка преди нас за завода на VW. Това твърдят и Германците заради работната ръка и бизнес условията.
18
0
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
България може да изхрани ВСИЧКИ на нейната територия,но, мноого се краде !