Безос показа макет: Невероятен апарат, ще стигне до Луната!

Целта е кацане на южния й полюс, където има замръзнала вода
Обновена: 10 май 2019 11:54 | 10 май 2019 07:26, Елка Василева
29
Безос показа макет: Невероятен апарат, ще стигне до Луната!
Джеф Безос. Снимка: Reuters

Най-богатият човек в света Джеф Безос, шеф на компанията за интернет търговия "Амазон" и на космическата компания "Блу ориджин", заяви във Вашингтон намерението си да участва в новото завладяване на Луната, представяйки проект за космически апарат, който през 2024 г. ще може да транспортира дотам превозни средства и оборудване, предаде Франс прес.

"Това е "Блу муун" ("Синя луна")", обяви Безос по време на представяне, докато завесите се отдръпваха, разкривайки прототип в естествена величина на апарат за кацане на Луната с тегло над три тона празен и 15 тона зареден с гориво. "Блу муун" ще може да извършва меко кацане на лунната повърхност с полезен товар от 3,6 тона и от 6,5 тона в по-голямата си версия.

За апарата е разработен уникален двигател - BE-7, посочва ТАСС.

"Това е невероятен апарат и той ще стигне до Луната", заяви Безос, представяйки макета. Той обясни, че проектът се разработва от три години.

"Блу муун" стои върху четири крака. В горната част на апарата има пространство, където ще се намира превозваното оборудване - инструменти и апаратура за научни изследвания, четири малки лунни роувъра, а след време и модул с нормално налягане, предназначено за хора. В средата на апарата се намира голям сферичен резервоар за гориво (втечнен въглерод).

Целта е кацане на южния полюс на Луната, където има замръзнала вода. От водата би могло да се произвежда водород, който ще се използва като гориво за изследване на Слънчевата система.

Според документ, разпространен от "Блу ориджин", първото кацане на Луната е набелязано за 2024 г. - датата, определена преди по-малко от два месеца от правителството на Доналд Тръмп за завръщане на астронавти на Луната, като сред тях се очаква за първи път да има и жена.

"Можем да помогнем този срок да бъде спазен. Време е да се върнем на Луната, но този път, за да останем", заяви Безос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Че си неграмотна и неука русофилска мишка го знаем ,ама защо се хвалиш с това ?
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerИ какво, като няат нито една акция? Snapchat имаше стотици милиони инвестиции, преди да стане АД. Сегашната ми компания има 3 рунда инвестиране но няма IPO и все пак сме отворени за още инвеститори.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вместо ракета, може просто да ги размаха тези уши и лично да полети до МКС
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От БАН също разработват ракета за колонизация на луната. Ще има двигател работещ на смес от газообразни дърва и втечнени въглища.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ееее преди колко години кацнаха първите хора, разходиха се, забиха знамето, то се вееше. А сега все още говорят за планове да отидат с толкова по модерна технология.
20
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 88672:Само,че точно тези космически компании са НАПЪЛНО частни и нямат нито една акция на борсите :) Защото това е бъдещето. Бих си купил акции веднага на SpaceX, Blue Origin или Virgin но уви няма такива. Също както няма и на сникърс или икеа :)
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това "кацане" - в новото студио ли ще го снимат ?
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваме отговора на русия. Анимационен филм с обещание че през 2025 година ще стартират плановете за полет до Марс. Ще бъде избрано и име на космическия кораб, но Рогозин впоследствие ще го смени защото вероятно няма да е от мъжки род.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елката измисли ракета на нафта.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невероятен апарат с безкрайно невероятностен двигател на течен въглерод.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Ричард Брансън е в бизнеса. Всяка година вдига таксите на услугите за обикновените потребители, за да си спонсорира мечтите. Ако Амазон започне да плаща на пощите за безплатните си доставки, може би няма да имат чак такива печалби, или тогава ще прехвърлят плащането им на потребителите?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата презентация я има в ютюб канала на Блу Ориджин.
13
5
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
Ако се пусне слух че на луната има замръзнал препарат за вана ушанките след 5 дена са там :D
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кашерния говедарник там му е силата да показват макети и да ги представят по еврейските медии като (истински) показват макети на оръжие ,с макет на луната в студиото на Холивуд се опитаха да заблудят хората по света ,че американски астронавти са се (кацнали) на луната,а сега пак с макети се мучат да ни убедят,че пак щели да (ходят) до луната.В американската тактика няма нищо чудно като се знае лъжливата природа на евреите.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом ще да на втечнен въглерод няма начин да не стане работата. Интересно Мъск дотогава с какво гориво ще щъка по това време на Марс че така обеща.
10
2
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
На Луната щом има замръзнала вода,трябва да има и непалски...шерпи.На тях въздух не им трябва,а леда го смучат,като ожаднеят.Явно това го знае въпросния милиардер и ще използва шерпите които са там,освен да...позират пред Блу муун,а и да го поизмият,че баят ще се...зацапа в лунната прахоля.
9
1
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Ииии, вие избихте рибата с тоя втечнен въглерод! Течен ***, демек!
8
1
 
8
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 4 години
Течния въглерод, втечнен kюмюр ли е?
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не като тебе, който също си станал милиардер, и за разлика от Безос, знаеш какво да правиш с парите си, нали, Марулчо?Оставете човека да си инвестира. От неговите инвестиции поне нещо може да излезе. От инвестиции в коли, яхти и *** нищо полезно за нас другите няма да излезе.
6
6
 
5
 
! Отговори
88762 преди 4 години
Всеки, който стане милиардер и не знае какво да прави с милиадите си, основава по някоя космическа компания и почва да инвестира в нея.