Хуан Гуайдо: Терорът крепи Мадуро на власт

За кризата - ще има ли неочаквана помощ от Китай?
11 май 2019 07:49, Александър Попов
67
Хуан Гуайдо: Терорът крепи Мадуро на власт
Снимка: Reuters

След неуспешния опит за военен бунт миналата седмица лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо обещава да вдъхне нов живот на движението за отстраняване на Николас Мадуро, обнадежден от обявената неотдавна подкрепа на Китай за международно посредническо усилие, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
В интервю вчера Гуайдо потвърди също така, че е склонен да обмисли възможността да покани чуждестранни военни, за да бъде свален от власт Мадуро, в съзвучие с посланието на Вашингтон, че "всички опции са на масата" за решаване на ескалиращата венецуелска криза.

Какви са сценариите за Венецуела след неуспешния метеж срещу Мадуро?

"Най-доброто решение е това, което генерира най-малка социална цена", заяви Гуайдо, като обвини социалистическият лидер, че блокира всички опити за решение чрез преговори. "Най-голямата пречка за това е Мадуро", каза той.

Председателят на Националното събрание, когото САЩ и още 50 страни признават за легитимния лидер на Венецуела, даде интервюто в своята партийна централа броени часове, след като заместник-председателят на парламента бе хвърлен в затвора, а други депутати напуснаха страната или потърсиха убежище в чужди посолства, заплашени от арест.

"Това, което държи Мадуро на власт и на което станахме свидетели много по-открито през последните часове, е терорът", каза Гуайдо.

Арестуваха дясната ръка на Гуайдо във Венецуела

Той добави, че е много благодарен за подкрепата от САЩ. "Те без колебание нарекоха Мадуро такъв, какъвто е - диктатор", заяви той.

Но докато безизходицата във Венецуела се проточи, започнаха да се появяват някои пукнатини между опозицията и САЩ - миналата седмица президентът Доналд Тръмп заяви, че руският президент Владимир Путин не е замесен във Венецуела, като влезе в директно противоречие със собствения си екип за национална сигурност, според който Русия крепи Мадуро с военна и финансова помощ.

Ще се притъпи ли основното оръжие на Николас Мадуро?

Гуайдо каза, че тълкува думите на Тръмп "просто като различен начин да привлече Русия".

Същевременно той той подчерта, че е насърчен от неотдавнашната декларация на Китай, че ще засили съвместната работа с ЕС и международната общност в подкрепа на политическия диалог. Изявлението, идващо от най-големия кредитор на Венецуела и съюзник на Мадуро, бе възприето като своеобразно официално одобрение за Международната контактна група - инициатива на ЕС, стремяща се да стимулира предсрочни избори, посочва АП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
13
 
4
 
! Отговори
Тошо артиста преди 4 години
Само със страх се крепи диктатура. При нас в БКП имаше доноси, дефицит, терор. Народ така се държи послушен. Такива народи са гадни , крадливи, лъжливи,
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами забравили са да му се обадят от Вашингтон и да му кажат:Прибирай се, руснаците и китайците не дават да прайм преврат.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До noFreemanТито дума срещу юдeйчетата, които всеки ден избиват жени и деца. Защото медиите са техни, а краварите са им колония. "Простосмъртните" народи като Сирия, Ирак или Венецуела - кyчета ги яли. Тях ги бомбят за добър ден и защото притежавали химически оръжия, които никой не видя.
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе марионетко не разбра ли, че майдан падна в канала.
31
9
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Най лесният начин за САЩ беше да убият Мъдеуро като ударят домът му с крилата ракета от водата.Що не го правят един господ знае?!
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май взе да усеща дебелия.
29
8
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Китай никой в ЕС не го ще Франция отдавна беше казала че ще защити компаниите си от китайските крадци на технологии.
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мадуро че не е стока не е, но кой е този самозванец Гейадо, дето никой не е избирал да казва кой да бъде на власт и кой не? Марионетка на краварите. Трябва да го арестуват като чуждестранен агент и за антидържавна дейност преди да е запалил Венецуела като Сирия.
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
военен БУНТ? Така някак си по-демократично ли ви звучи? Защо просто не напишете, че опитът си беше за военен ПРЕВРАТ.
26
14
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Смачкайте тази гнида Мъдеуро държащ народя си беден и гладуващ.
25
5
 
15
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
абе вие дето пишете тия статийки, не разбрахте ли, че не може да ни накарате да мислим угоднически като вас... тоя *** с чашата е никой и такъв ще си остане... говорете и пишете за новия ЮДА дето се намира в исраел, батко ни бенямин, дето избива мирно население и получава почести... ама не можете да пишете такива работи защото хранилката ви спира!!!
24
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен24Ами като не щат да правят майдани, ще си стоят с 2$ заплата и ще връщат на Русия и Китай 150 милиарда $.
23
3
 
8
 
! Отговори
Song for Che преди 4 години
Ами пие си дайкирито мишока.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гайду наду свирката и види,че тази работа не е като рали на писта.Светов-ните лидери изтърваха демокрацията,щото неса я създавали и сега вече несекрият.След упойката,да видим водещитепосоки,щото много вожд,малко ум.
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добрв че венецуелците с индиански корени са по мъдри от наивните урки е не се вързаха Майдани да правят...пък и никой не ще курабийки да им занесе като в Украина
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гнйадо е най-обикновен мингинин авантаджия. Какво е работил, че не разбрах?
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Студена ли е водицата, дето я пие?
18
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май ценностите на демокрацията се обърнаха с главата надолу. Избраният на избори не бил президент, а световните уж демократи заставали зад самопровъзгласилия се самозванец. Що така силно ми мирише на петрол, не знам.
17
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
уж го подкрепят, ама не точно...... Те така утепаха 4 години война с терористите в Сирия да борят тероризма, преди руските самолети и иранците на земята да сложат някакъв ред. Така го бориха, че чалмосаните главорезци стигнаха в предградията на Дамаск.
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гот е, докато не ти резнат зелката.