Сблъсъкът САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Дали през Германия, Централна Европа, Централна Азия?
13 май 2019 21:30, Елка Василева
138
Сблъсъкът САЩ-Китай крие риск да разпокъса света
Снимка: архив, Reuters

Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти.

От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има редица фактори, които бележат навлизането в период на силно и продължително съперничество между Китай и САЩ, посочва Алис Екман, която е експерт по проблемите на Китай във Френския институт по международни отношения (Ifri).

"В американската политика се наблюдава промяна в парадигмата със силно отражение върху двустранните отношения, които са най-важните в света, а от там и за глобалната сигурност", коментира Брахма Челаней, професор в индийския мозъчен тръст Център за политически изследвания.

Тръмп вдигна митата за китайски стоки

"От Ричард Никсън до Барак Обама, сменящите си един след друг американски президенти са помагали за оформянето на Китай като икономическа сила", припомня той пред Франс прес.

Всичко се промени с Доналд Тръмп. След като взриви многостранния ред, доминиран от западните сили от началото на следвоенния период, президентът на САЩ задейства втората фаза на геополитическата си ракета: да се противопостави на все по-победоносния Китай с ожесточена търговска война, налагайки големи мита и отбелязвайки, че помирителната политика на предишните президенти е била зловредна.

Американската промяна е дълбока и "ще продължи и след" управлението на президента Доналд Тръмп, според Челаней, защото във Вашингтон има консенсус, че предишната политика на "конструктивния ангажимент" (определение за политиката на президента Бил Клинтън - бел. ред.) към Китай се е провалила и трябва да бъде сменена с по-твърд курс.

Според Тръмп "фаталната грешка" е присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО) през 2001 година", обяснява пред АФП Жан-Франсоа Ди Меглио, президент на консултантската група Asia Centre.
"През годините преди 2001-а имахме китайско ръководство, което накара САЩ и ЕС да се кажат: "нека да им дадем нещо повече от ползата от съмнението, да отворим вратата си за тях, да им дадем статут на нововъзникваща пазарна икономика" в СТО, припомня той.

"Китай възприема това като огромна победа. Именно от 2001 година търговските излишъци нарастват стремглаво, а валутните резерви на Пекин стават значителни", допълва експертът.

Към два паралелни свята

Засега политиката на Доналд Тръмп изглежда няма големи отрицателни последици за САЩ. При все това обаче тя не е лишена от рискове, като се има предвид икономическата мощ на Китай и силното разпространение на неговото световно геополитическо влияние.

"Да бъдат унижени китайците (...) означава приемниците (на Доналд Тръмп) да бъдат изправени пред огромен проблем с Китай, който не е Северна Корея, Япония, Канада, Европа или Мексико", все геополитически играчи от по-малък мащаб, които Тръмп разиграва без особени проблеми, според Ди Меглио.

И дори търговската война да не се изостри, семената на раздора са много, макар да не водят задължително до "капана на Тукидид" - понятие, въведено от американеца Греъм Алисън. Според него всяка нововъзникваща сила влиза неизбежно в конфликт в даден момент с доминиращата сила. Тази идея не предизвика ентусиазъм у експертите, анкетирани от АФП.

"В дългосрочна перспектива може да се прогнозира появата на два съперничещи си полюса", на "две различни форми на глобализация", твърди г-жа Екман, всяка от тях водена от лидера си и следващи два паралелни пътя.
"Поляризацията на международните отношения по този начин би могла да стане причина за появата на нова форма на надпревара между инфраструктурни мрежи, норми, международни институции и т. н.", твърди тя.

"Ако правите спътник в Европа за Китай, вие сте длъжни да замените всички елементи, които биха могли да послужат на американците. Представете си същото в сектора на телефонията, автомобилостроенето, в още много други сфери и пред вас се очертава разпокъсване на света, очертанията между отделни части не могат да се видят", допълва Ди Меглио. "Дали те ще минат през Германия? В Централна Европа? В Централна Азия?"

При тази схема, според г-жа Екман: "Другите страни ще могат да избират според предлагането, а изборът им ще се определя от техните политически предпочитания и икономическите им уязвими места, за да се присъединят към едната или другата от двете страни".
 

/БТА/
 


138
Още по темата: КитайСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
26 Да бе то щото идеята на Мечо пух
"Един пояс-Един път" е нещо по различно!
25
5
 
21
 
! Отговори
Не им вярвам преди 1 месец
САЩ са мошенници и нямат съюзници, а само интереси. Заплашват ЕС с мита, Русия със санкции, Китай със заплахи, Иран с унищожение, Северна Корея с ядрен холокост, Венецуела с преврат, на Турция й сринаха лирата, във Франция запалиха протести, окупирали са Германия и й се месят за Северен Поток, извиват ръцете на бедна България и на останалите държавици ("съюзници") в Източна Европа да им купуват изтребителите на безбожно скъпи цени и т.н. Долна сгaн, сбирщина приела долара/антихриста за свой Бог.
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко в страни от разговора.
Глобализмът е най-голямата перверзия и тя не е американска, а банкерска и по-точно еврейска.
Нищо против евреите , ние сме част от обща евроатлантическа култура, но дизайнът на Авраамическите религии е еврейски и априори всички сме зависими от еврейската култура.
Китай е шансът да надскочим тази зависимост.
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не забравяме, че Китай държи повече от една трета от американския дълг, който е поне трилион долара. Китай отдавна заплашва САЩ, че ако не слушат, ще пусне облигациите на пазара и ще срине и без това лабилния и безкрайно надценен долар. Последиците от това ще са непредвидими за американците и за света като цяло. Хрумват ми неща като гражданака война в САЩ и Трета световна...
22
0
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 1 месец
Международният- съд,...

Вижда- зейнала- врата,...

Дорй, във- шахта, без- решетка .....
21
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Либерализацията даде предимство на САЩ,либерализацията ще изгради империя във ЕС.Отечествата и народите са бита карта,дори Русия до 10 години ще поеме по този път ако не иска да се разпадне
20
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук е момента да поздравя православна Финладия ЗА ТОВА ,ЧЕ СЕ ОПЪЛЧИ НА РУСКИЯ БАШИБОЗУК,скъса рускоте окови и днес е модерна държава със водеща икономика във ЕС.
19
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След ВСВ най-голямата политическа перверзия е ИДИЛ.
ЕС послуша лакеите на САЩ и се набута с бежанци.
ЕС трябва да избере САЩ или Китай като избирайки САЩ се само-убива.
18
6
 
18
 
! Отговори
Запомнете едно, преди 1 месец
ще има мир и благоденствие за народите по света едва когато човечеството строши оковите и прекърши на две гръбнака на краваря-агресор. По-страшни дивaнета и мерзавци от тия историята не познава!
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До обективен

Първо, трудът в Китай отдавна не е толкова евтин, във всеки случай е по-скъп отколкото у нас.
Второ, американските заводи в Китай, не са шивачници в гаражи, дето можеш да ги преместиш за седмица, а гигантски заводи, преместването на които е на практика невъзможно, или по-точно - безкрайно нерентабилно.
Трето, Китай разполага с милиони инженери, айти специалисти, учени, няма страна в света която дори да е близо в това отношение до тях, а това ще рече, че бъдещето е на Китай.
16
3
 
13
 
! Отговори
Шампанско за Всички преди 1 месец
Малко встрани от темата но само исках да поздравя Алина Кабаева и царя на Руската Империя по случай раждането на близнаците им. И то на 7 май, навръх годишнината от Победата. Да са живи и здрави новите престолонаследници !!!
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не купуват китайски стоки да си произведат американски и да си ги купуват.То афроамериканците и латиноамериканците са продуктивни като нашите роми на социални помощи.
Затварянето на пазара е само-убийство.
Ние ще продължим да купуваме китайски стоки, както целия ЕС.
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шансовете на Китай са сведени до минимум а Русия е посмешище за големите икономики
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До обективен

Eвтиното производство идва от това че заплатите на работниците са ниски. Аз съм за това работниците в Китай да поискат европейско или американско заплащане.
12
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9

В Европа се ядат доста американски храни. Да припомним че най-продаваните бисквити в света са Американски - Орео.
В Европа се произвеждат коли и е нормално не всички коли да са американски.
11
18
 
9
 
! Отговори
обективен преди 1 месец
Залагам на САЩ, щото в икономиката важен е платежоспособния пазар (а това са САЩ и ЕС), докато евтина работна ръка (китайския коз) може да се намери навсякъде по света, примери бол. Гарантирам, че веднага ще се намерят доста държави, мераклии да заменят Китай в производството на евтинийки. Отделно, че китайските резерви са в долари, а долара е подвластен на управлението в САЩ...
10
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега китайските стоки ще се увеличат на европейския пазар и на руския, а цените им може да паднат още малко.
Идва време разделно, Европа и светът ще трябва да избират - глобалният модел на САЩ, в който избралите го ще са хранителна среда за САЩ, или руско-китайския глобален модел, който поне за сега се гради върху взаимноизгодно сътрудничество и търговия.
Проблемът е, че ако САЩ останат без "съюзници" (хранителна среда), ще загинат, но те на кръста си носят ядрения пояс на камикадзе.
9
12
 
6
 
! Отговори
:) преди 1 месец
САЩ готвят въвеждане на мита за китайски стоки за още над 300 милиарда евро. Какъв ще бъде отговора на Китай? Партокрацията ще си продаде имотите в Калифорния и ще срине пазара??? Хахахаха!!! През 2008 DHL тръгна с голямата кошница да превзема пазара в САЩ. UPS и Fedex ги смляха за по-малко от година. Оттогава научих едно - не се е.вай със САЩ. Те са я измислили тази игра.
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много наивници отказват да разберат, че Тръмп иска да разпадне ЕС и да задължи европейците да купуват и ядът американски стоки. Да убие европейската индустрия . В Европа да се карат американски коли, да се ядът американски храни. Американската администрация работи по разпадането на ЕС чрез подкрепа на центробежни сили, протести, партии, контролиран хаос. Китай и Русия са по-малкото зло за Европа. Събудете се, не сме 1980г. Между другото краварите са виновни и за световните войни и болшевизма.
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До българин

В Китай труда е ниско заплатен и това води до ниските цени което подкопава американската икономика и прецаква китайските работници.