Безос представи идеята си за космически колонии

Тя съществува от 70-те години на ХХ век
14 май 2019 20:42, Габриела Джекова
33

Снимка: Blue Origin

Джеф Безос, шеф на Amazon и Blue Origin, представи идеята си за колонии в космоса, съобщи Daily Mail.

Миналата седмица на срещата във Вашингтон Безос представи пред света космическия апарат, предназначен да кацне на луната - „Синя луна“. Там той представи и идеята за космическата колонизация.

Още по темата

„Имаме право на избор – да останем в застой или да се стремим към просперитет.“ Това бяха встъпителните думи на Безос към представянето на концепцията. Той заяви, че е наясно, че един такъв план може да се осъществи само в далечното бъдеще, но все отнякъде трябва да се започне.

Концепцията е създадена през 70-те години на ХХ век от физика Жерард О`Нийл, който е бил професор на Безос в Принстън. Идеята предвижда самоподдържаща се естествена среда, която да може да побере цели градове, земеделски площи и дори национални паркове в космоса.

Всеки от хабитатите ще може да приютяват милиони хора и ще бъде построяван в близост до Земята, за да могат хората да пътуват до планетата, обясни той. Климатът на тези места също ще може да се контролира, за да се постигне идеална среда.

Ако излезем в Слънчевата система, ние можем да надброим 3 милиарда души, а това според Безос увеличава шанса от раждане на повече гении. „Можем да имаме хиляди като Моцард или Айнщайн. Това би била една невероятна цивилизация.“


33
Още от ЕС
Манфред Вебер: Той ли ще е новият председател на Европейската комисия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 2 дни
Не са се сетили Цвъчко да организират някоя космическа програма, че това що апартаменти евтинджос е, лелееее!! Псаютно законни!!!

Най-важното е, че никой не може иде за да провери. Не е като магистралите...
23
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 5 дни
Хубави картинки му е нарисувал някой на Безос . И тоя велик "покорител на космоса" казва ли как ще запретне ръкави и ще си ги направи тези космически станции или сега си търси БАЛЪЦИ дето да му ги построят , докато той си пие уиски и "контролира" строежа от удобното кресло в офиса си някъде на безопасно и уютно място .
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Понеже бизнеса на Безос търпи тотална автоматизация и хората стават излишни, тоя започва да си мечтае да праща излишните в космоса... Тези само приличат на хора.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Моцарт и Айнщайн вече не са вървежни. Поне това показва съвременната история. Вървежни са такива като Безос, Бил Гейтс и Зукъбърг. Между гениите и успеха стоят едни същества, наречени хюмън ресурс и ги гърчат.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Оправиха земята , тръгнаха космоса да превземат.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
По скоро ще имаме повече богати които да живеят на гърба на бедните.
18
0
 
5
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 6 дни
Ха Ха...
Големи водачи...
В пустинята едно дърво не могат да отгледат където е 50градуса а ни убеждават -дайте бюджет и ще населим Марс /-150градуса през ноща и +150 градуса през дена /че и зелен рай ще го направим...
17
0
 
5
 
! Отговори
бай брадър преди 1 седмица
Ей, Елизиум 1:1.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голям шегаджия и веселяк е този... как му беше заглавието....
Добре се посмяхме, браво!
15
0
 
1
 
! Отговори
Пълна безост преди 1 седмица
Само се чудя, доколкото ще е в близост до Земята, защо да се изгражда подобен "хабитат" в космоса, когато може да се изгради на самата планета - кеф им да се закопаят под земята или да го направят подводен. Нещо се не връзва.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Луда работа ... И в статията и при коентарите :)
13
2
 
2
 
! Отговори
1234 преди 1 седмица
и като не плащаш вън в космоса... геноцид и ЕЛИЗИУМ!
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво значи "надброява" и за какви 3 млрд. говори тоя, като и в момента сме 7?
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 12
Изпращане на 1 килограм предмет в откритият Космос струва 1 милион долара.За да се докарат милиарди тонове материал-метал,пръст,почва,вода ще струва буквално астрономически суми.За пример сметни 782 хиляди х 1 милион.Това е цената на транспортът на един малък атомен реактор.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия четат стари списания и само прекопират.
9
9
 
9
 
! Отговори
ПРОСТОТИИ преди 1 седмица
ПОРЕДНА ДИВОТИЯ
КОЙТО ИСКА ЖИВОТА МУ ДА ПРОТЕЧЕ КОСМИЧЕСКИ ЗАТВОР?
8
1
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 1 седмица
Напротив изграждане на цилиндри на О'Нийл е много по-лесно постижимо отколкото тераформирането на цяла планета. Ако последното беше толкова лесно, отдавна щяхме да имаме колонии на Луната и Марс, наброяващи милиони хора.
7
4
 
22
 
! Отговори
шматка преди 1 седмица
До 8

Ние не можем да изчистим найлоновите торбички от горите и моретата ти говориш за тераформиране.Това е фантастика не по различна от Междузвездни войни.Живеем в рая и го превръщаме в ад.Как си представяш да отидем в ада и да го превърнем в рай
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Единственият начин е да се вложат пари в тераформирането на някоя подходяща планета.Например Венера,Марс.За целта трябва да се създаде магнитно поле и обитаема атмосфера.След това да се докарат огромни количества вода.Дали ще ги правят с химичен синтез или автомаризирани дронове ще търсят комети и ще ги карат да се разбиват на повърхноста на планетата един Бог знае.Но картинките за Космически град в откритият космос пъхнат в цилиндър дълъг километри и висок хиляди метри е невъзможна.
5
0
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 1 седмица
Гледал ли си филма "Елизиум"? Май Безос има това предвид?