Българските фирми се разплащат все по-бавно

Средният период за разплащане достига 63 дни
14 май 2019 11:11, Бойчо Попов
18
Българските фирми се разплащат все по-бавно
Снимка: Pixabay

За поредна година средният период за разплащане на фирмите в България продължава да се увеличава. Това е основният извод от проучване на Euler Hermes, направено на базата на извадка от 25 хил. компании, от 20 сектора в 36 държави.

Според данните миналата година средният период за разплащане достига 63 дни или с един повече в сравнение с 2017 г. и с четири повече в сравнение с 2016 г. 

Секторът на технологиите продължава да държи лидерски позиции по бавно издължаване – 134 дни. „В Топ 3 на бавните плащания се завръща Строителството с 82 дни, което е 3 дни повече в сравнение с предходната година, но все пак значително под нивото от 99 дни за 2016 г. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средното за страната са Стоки за свободното време с 76 дни и Стоки за бита и Машиностроене с по 73 дни“, пише в съобщението от Euler Hermes. 

Според компанията въпреки тенденцията за увеличаване на периода, издължаването в България остава по-бързо от средното в световен мащаб, което за 2018 г. е 65 дни (66 дни през 2017 г.). 

Анализаторите на Euler Hermes са на мнение, че тенденцията за съкращаване на сроковете за разплащане на глобално ниво ще продължи и през 2019 г. и ще се свие с още един ден. Това е резултат от забавянето на икономическия ръст, което прави бизнесът по-внимателен, уточняват от компанията.

Целия анализ четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: разплащане на фирма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Имам много близък приятел който работи като програмист във социологическа агенция.Казва ,че досега не е имало толкова много пари ,които някога някой да е изливал в социологическите агенции с цел да пускат 'правилни' резултати от проучвания.По-големите са получили по десетина милиона(!) от ГЕРБ за да тръбят колко са напред.Друг е въпросът откъде ГЕРБ имат такива пари.Извод1: Тия проучвания са лъжа.Извод2: Ако искате да направите милиони си направете социологическа агенция.
13
0
 
0
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
не са много , ела виж в Испания що за приключение е да ти платят на време.Пък ако имаш да вземаш от местната администрация , може да ти се отели вола .Добре че от 2 години дадоха възможност да обявиш че ти дължат и да не се налага да плащаш ДДС и данък печелба докато не ти платят.
12
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
България и пари... това някъкъв нов анадолски виц ли е??
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българска работа
10
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Парите са в кутии за обувки, крият се, фирмите не се разплащат помежду си, но и не плащат на работниците! Мафиотска държава!!!
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Да ги свалим и накажем и да променим на президентска република, тогава има лична отговорност и знаем кого да гоним.Ама ако не изберем Гумен Гадев за главен намесник на Путин в губернията какво ще правите тогава другаре(и другарки де)?Тогава кой ще ви даде париии?
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До присмехулкаГоре-долу така стоят нещата да.Помня как стояхме месеци наред без заплати навремето при БСП.Сега такова нещо няма.Е, ако работиш за Ковачки е друго.Те комунистите само вземат.Не са по даването.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме избор:Да седим и да чакаме сами да се провалят, но и нас ще повлекатДа ги свалим и накажем и да променим на президентска република, тогава има лична отговорност и знаем кого да гоним.За второто трябва обединение и гражданско общество. И бунтове.
6
4
 
11
 
! Отговори
присмехулка преди 4 години
Ей, да не заблуждавате хората! В България бизнес-климата е отличен. Законите са либерални и няма бюрокрация и бумажтина. Всичко процъфтява под вещото ръководство . Богати и усмихнати хора се разминават по улиците и любезно се поздравяват, от стените на просторните ни офиси, бащински се усмихват портретите на генерала без образование и неговият пръв помощник - цеко- галоша.Тия лъжи ги тиражира бсп и разбира се за всичко е виновен путин. Няма да им вярвате!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4А скоро спират и европроектите.. Кеша тотално ще изчезне в тази държава..Спират ти главата.Скоро започва нов програмен период.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е заради сложните и тромави процедури и бумащина.
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости и змислени от червената пропаганда.Бизнеса все повече и повече излиза на светло.Фирми, които плащаха по 2000лв пък декларираха, че плащат по 700-800 вече плащат всичко по банков път и внасят всички осигуровки на служителите си.Разбира се не говоря за фирмите на червените бизнесмени като Баневи, Арабаджиеви, Ковачки, Гергов и другите спонсори на БСП.Говоря за честни хора постигнали всичко с труд.
2
7
 
16
 
! Отговори
Така е. преди 4 години
Всички ни мотат и за малкото пари дето ни дължат.Само гелосаните програмистчета си живеят добре в тая държава.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те, българските фирми, винаги им е проблем разплащането. Ако може, да не плащат изобщо, няма и да платят. Не се наядоха.