Педиатрите – много труд, ниско заплащане. Ще помогнат ли 3 млн. лв.?

Промените ще повишат качеството на лечението на децата
15 май 2019 11:37, Габриела Джекова
12

1358 гледания   |  Още видео

Ако промените в здравеопазването не влязат в сила до юни, парите, обещани от премиера Бойко Борисов за апаратура и заплати, няма да се усетят. Това заяви в "България сутрин" председателят на лекарското обединение д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров също така разкри, че въвеждането на клинични пътеки в педиатрията ще спомогнат за повишаването на качеството на лечението на деца, както и за по-доброто заплащане на лекарите.

"Тези 3 милиона лева, които ще бъдат дадени, ще са за инвестиции в апаратура. Те са от бюджета на Касата. Той бе гласуван още през миналата година. Това не са нови пари, а са част от резерва, който е точно за такива случаи. Трябва да постигнем по-добри параметри за педиатри и пулмолози“, каза той.

Още по темата

Проблемите не са само в една конкретна болница, трябва да мислим за цялата специалност "педиатрия", изтъкна д-р Маджаров. Проблемите не са свързани само с цени, но това беше правилният подход. По-високите цени ще подкрепят абсолютно всички педиатри у нас, допълни той.

Като причината педиатрите в страната да намаляват, Маджаров посочи, че в началото на реформата при тях, за разлика от другите специалисти, е нямало потребителска такса при посещение.

„Пътеките им също са оценени твърде ниско и това доведе до отлив от специалността. Ако трябва да бъда конкретен, много труд с ниско заплащане“, каза той.

Относно проблема с липсата на апаратура, Маджаров изтъкна, че такива проблеми има в почти всяка една страна, а към настоящия момент у нас имаме много повече апарута в сравнение с това преди 20 години.

Председателят на лекарското обединение допълни, че работата на извънболничната помощ също трябва да се подобри. Причината е, че заради недостиг на пари и направления хората влизат в болница за изследвания, които не са толкова наложителни.

"Българският лекарски съюз трябва да покаже на лекарите, че те имат място в България да работят. Дори и в богатите държави парите за здравеопазване не стигат. Там където има недостиг трябва да се повишат лимитите. Няма достатъчно пари за извънболничната помощ - изследвания, скенери. Затова се натоварват болниците. Това трябва да се изчисти, като възможността да влезеш в болница само за изследвания да бъде сведена до минимум", обясни Маджаров пред Bulgaria ON AIR.


12
Още от ЕС
Манфред Вебер: Той ли ще е новият председател на Европейската комисия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
Педиатрията е наистина много труд ниско заплащане. Д- р Маджаров е абсолютно точен. Основателно поставя и въпроса за недофинансиране на извънболничната помощ, лимита за изследвания, което натоварва болниците. Недопустимо е за едно елементарно, неинвазивно изследване да се постъпва в болница, където по клинична пътека съответно се източват дпълнително средства. Такъв парадокс не си позволяват и най- богатите страни.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прав е 1.Какви къщи,какви коли имат педиатрите и всички доктори въобще!Така,че никак не са им малки заплатите,няма беден лекар,и стига са доили държавата.Така няма никога да се оправим.Мед.сестри и те не престанаха да искат пари.Работят по на две места и все не им стигат парите.Всички са "доячи!
5
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 1 седмица
Ама всички тези странични пътеки не са описани легално - реално всеки който тръгне с детето по педиатри плаща като ПОП и тези пари отиват някъде. Очевидно не е в болниците, не е и в държавната хазна
4
2
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 1 седмица
Те протестират за заплати, баце им "дава" апаратура... Яжте пасти!
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1:
Само в соц-рая квалифицираните специалисти вкл. лекарите се очакваше да работят за без пари. Навсякъде в нормалния свят те са от най-добре заплатените професионалисти,заради високия риск,вложения труд за образование и т.н. Много злоба,много нещо,чак и издадените рецепти и стотинките им броят. А в същото време имат безмерни очаквания,без да си плащат. Ами отивайте в Русия, в Куба или Венецуела,никой не ви спира.
2
6
 
7
 
! Отговори
един-до фармацевт преди 1 седмица
Ами да беше учил да станеш педиатър или какъвто и да е друг лекар! Защото си от онези, дето не са им стигнали стотни да влезнат медицина. И какво гледаш колко печелят, те имат и спешност, и нощен труд. А ти не си нищо повече от магазинер с висше образование
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РАБОТЯ В СФЕРАТА НА ФАРМАЦИЯТА! ПЕДИАТРИТЕ С ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА ЕДНИ ОТ НАЙ ДОБРЕ ПЛАТЕНИТЕ ЧРЕЗ ЛИЧНИТЕ СИ КАБИНЕТИ! ОТДЕЛНО СА БОНУСИТЕ ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ФИРМИ, КОИТО СА ПОД НАЙ РАЗЛИЧНА ФОРМА! ГОСПОДИНЪТ Е ЕДИН МАНИПУЛАТОР К ЛЪЖЕЦ!!! ВСЯКА МАЙКА С МАЛКО ДЕТЕ ЩЕ ВИ ГО КАЖЕ! ПЕЧЕЛЯТ ОТ ВСЯКА ИЗДАДЕНА РЕЦЕПТА!!!!