Педиатрите – много труд, ниско заплащане. Ще помогнат ли 3 млн. лв.?

Промените ще повишат качеството на лечението на децата
15 май 2019 11:37,
12

Ако промените в здравеопазването не влязат в сила до юни, парите, обещани от премиера Бойко Борисов за апаратура и заплати, няма да се усетят. Това заяви в "България сутрин" председателят на лекарското обединение д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров също така разкри, че въвеждането на клинични пътеки в педиатрията ще спомогнат за повишаването на качеството на лечението на деца, както и за по-доброто заплащане на лекарите.

"Тези 3 милиона лева, които ще бъдат дадени, ще са за инвестиции в апаратура. Те са от бюджета на Касата. Той бе гласуван още през миналата година. Това не са нови пари, а са част от резерва, който е точно за такива случаи. Трябва да постигнем по-добри параметри за педиатри и пулмолози“, каза той.

Още по темата

Проблемите не са само в една конкретна болница, трябва да мислим за цялата специалност "педиатрия", изтъкна д-р Маджаров. Проблемите не са свързани само с цени, но това беше правилният подход. По-високите цени ще подкрепят абсолютно всички педиатри у нас, допълни той.

Като причината педиатрите в страната да намаляват, Маджаров посочи, че в началото на реформата при тях, за разлика от другите специалисти, е нямало потребителска такса при посещение.

„Пътеките им също са оценени твърде ниско и това доведе до отлив от специалността. Ако трябва да бъда конкретен, много труд с ниско заплащане“, каза той.

Относно проблема с липсата на апаратура, Маджаров изтъкна, че такива проблеми има в почти всяка една страна, а към настоящия момент у нас имаме много повече апарута в сравнение с това преди 20 години.

Председателят на лекарското обединение допълни, че работата на извънболничната помощ също трябва да се подобри. Причината е, че заради недостиг на пари и направления хората влизат в болница за изследвания, които не са толкова наложителни.

"Българският лекарски съюз трябва да покаже на лекарите, че те имат място в България да работят. Дори и в богатите държави парите за здравеопазване не стигат. Там където има недостиг трябва да се повишат лимитите. Няма достатъчно пари за извънболничната помощ - изследвания, скенери. Затова се натоварват болниците. Това трябва да се изчисти, като възможността да влезеш в болница само за изследвания да бъде сведена до минимум", обясни Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Колата ми е 30 годишна.Миналата година забравих да я заключа и 3 дни е стояла отключена пред блока.Тези които доят държавата не лекуват хора,а имат някакъв медицински бизнес и диплома за лекари.Не бъркай нещата.Неслучайно имам колега който е бил сина си защото искал да следва медицина.В такава екстремна ситуация направо го оправдавам.Днес синът му има друга професия и живее прилично,а не като нас!Другите ми колеги се разбягаха по света.След 10 години български лекари ще има само в чужбина!
5
0
 
3
 
! Отговори
Х преди 4 години
Педиатрията е наистина много труд ниско заплащане. Д- р Маджаров е абсолютно точен. Основателно поставя и въпроса за недофинансиране на извънболничната помощ, лимита за изследвания, което натоварва болниците. Недопустимо е за едно елементарно, неинвазивно изследване да се постъпва в болница, където по клинична пътека съответно се източват дпълнително средства. Такъв парадокс не си позволяват и най- богатите страни.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е 1.Какви къщи,какви коли имат педиатрите и всички доктори въобще!Така,че никак не са им малки заплатите,няма беден лекар,и стига са доили държавата.Така няма никога да се оправим.Мед.сестри и те не престанаха да искат пари.Работят по на две места и все не им стигат парите.Всички са "доячи!
3
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Ама всички тези странични пътеки не са описани легално - реално всеки който тръгне с детето по педиатри плаща като ПОП и тези пари отиват някъде. Очевидно не е в болниците, не е и в държавната хазна
2
2
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Те протестират за заплати, баце им "дава" апаратура... Яжте пасти!
1
6
 
7
 
! Отговори
един-до фармацевт преди 4 години
Ами да беше учил да станеш педиатър или какъвто и да е друг лекар! Защото си от онези, дето не са им стигнали стотни да влезнат медицина. И какво гледаш колко печелят, те имат и спешност, и нощен труд. А ти не си нищо повече от магазинер с висше образование