Тол системата ще оскъпи с 50% транспортните услуги

Утре започва изпитването на новата система
15 май 2019 05:52,
56
Тол системата ще оскъпи с 50% транспортните услуги
Снимка: pixaBay

Очаква се 50 % поскъпване на транспортните услуги след въвеждането на тол системата от 15 август. Утре започва изпитването на новата система.

Според Явор Пантaлеев, председател на Националното сдружение на българските спедитори, системата трябва да бъде ценообразувана така, че да не води до шоково поскъпване на транспортните услуги:

“Всички ние - и спедитори, и транспортни фирми, и автобусните превозвачи го заявиха това нещо. Приветстваме въвеждането на тол системата. Това, което ние искаме да се случва, е тази тол система да бъде ценообразувана по начин, който да не води до шоково поскъпване на транспортните услуги, защото това шоково поскъпване на транспортните услуги после всеки един българин ще трябва да го плати“, заяви той пред БНР.

Днес браншовите сдружения в транспорта ще излязат с обща позиция за тол таксите, ден преди да започнат тестовете на системата. В сектора са недоволни от предвидените такси и от обхвата на пътищата, които ще се таксуват, и предвиждат проблеми както при автобусните и тежкотоварните превози, така и в превоза на горива и спедиторски услуги.

Още по темата

Панталеев изрази недоволство от несъответствията между изнесените цени, които да заплащат камионите и автобусите на километър, обявени през 2015 г., и тези сега.

Той поясни и каква беше разликата между това, което е изнесено последно, и това, което беше предвидено първоначално:

“Значителна е разликата, според нас. Включително и това, което беше предложено от МРРБ, е камионите, най-тежките, най-често употребяваните в България за вътрешни превози, да заплащат тол такса от порядъка на 78 ст на километър, което като разход което представлява повече от горивото, което камионът купува, за да изминава този километър. Сами можете да си направите сметката, че това ще доведе до 50 % поскъпване на транспортните услуги“, поясни той.

“Нашите изчисления са прости, в себестойността на сирене, мляко, месо, основни хранителни продукти, които хората потребяват, около 10 % са разходи за транспорт – няма как Регионалното министерство да твърди, че цените щели да се увеличат с 0,4 %“, допълни Панталеев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало последните двама *** ли сте че сте за тол системата. Я се разкарайте и не заемайте място да се виждат реалните ко отментари
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и ж.п.транспорт освен товарните камиони и автобусите. Какво поскъпване, какви пет лева? Досега също се плащаше за винтека - годишната винетка за тежките автомобили над 12 тона е 1743 или 1340 лева според екокатегорията, а за тези между 3,5 тона и 12 тона е 1050 или 808 лева според екокатегорията. Какво гарантира, че тол таксата от 78 ст. на километър ще е повече от досегашната годишна винетка от 1743 лева, макар че най-вероятно ще е така, но рушащият пътя плаща.
33
0
 
8
 
! Отговори
до някъф калъф преди 4 години
София-Варна са 400 км което са 300лв разделено на 50 пътника са 6 лв по-скъпо билетче, далеч повече от левчето за което мечтаеш. Да не говорим , че дори мандрата да е на 2км от града, цената на сиренето ще се повиши наравно с тази на сиренето , което доставят от 300 км.И така , бавно и полека- пак за нас остава "шпека"
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да попитам, след като в цената на горивото е предвиден 50% данък и акциз, докога ще ни измислят нови налози за едно и също? Иначе хватката е ясна- първо казват 0,78 /км, после отп правителството ще "клекнат" на 0,40/км и ще трябва и ръка да им целуваме.
31
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Нелегалните транспортни превози ще бъдат засичани много лесно вече чрез тол-системата, защото няма как да обясниш, че имаш толкова много навъртяни километри, а да отчиташ малки приходи. Затова е цялата дандания. Не ме притеснява, че бензинът ще скочи с 0,01 лв/л, а билетчето София-Варна с 1 лв.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСИЧКО ЩЕ Е ДА КМЕТКА НА ХОРАТА ЗЕНИГЕ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ НА ВСИЧКО А ВИНОВНИ СА ПОЛИТИЗИТЕ А НЕ ПРЕВОЗВАЧИТЕ
29
1
 
6
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 4 години
Превозвачите са мушенници с голяма норма на печалба. Шефът на Биомет Ваню Контева си купи Бугати Хитон з а 5 милиона евра миналата година. Да си намалят нормата на пъчалба, да не злоупотребяват с гражданите, щот да не им се удвоят тол таксите. Да се научат, че не може да печелят по милион на месец,а трябва да се плащат и данаци
28
0
 
12
 
! Отговори
ToPhD преди 4 години
Ако не бяхме овце и мишчици, отдавна трябваше да има сериозна революция в Бг! Лек ден на всички и да не забравите да гледате в земята и да мълчите, когата шефа/управителя/ректора/работодателя-началник е около вас:(
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо трябва да има тол такса? Тия винетки защо ги плащаме? Такива простотии само в БГ.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако БСП спечели изборите, дали ще отпадне тол таксата? Само питам.
25
1
 
14
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
0.78 на км е безумие. 30 ст е някакъв максимум... Това заслужава да се излезе на улицата...
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така! Бива на голям християнски празнак на връх 15 август да съдерем още две кожи от християните. А в нормалните държави този ден е почивен!
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ги е страх сиво-черните транспортни фирми от контрола не от таксите. Ще се засича кой колко тежи, кога и в каква посока е преминал - средна скорост. Става страшно - далаверата спира.
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква тол система на треторазрядна магистрала, която е цялата на вълнички?Отсечката Стара Загора-Пловдив е отвратителна, а няма и 10 години откакто е построена.Изобщо по какви критерии този скапан път се нарича "магистрала"? Безсрамници!
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А после всички стоки и услуги ще се повишават със сто процента.Бойковски номера ......
20
3
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
ГЕРБ зорлем ще докара пак БСП на власт....
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не вярвам точно на този човек ! Но тениските са хубави , памучни , вървят като топъл хляб !!!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гербавите калинки я съсипаха тая държава
17
1
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
До Анонимен 26Бойко, познах те!
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛАРИНА ВИНАГИ Е БИЛ ДОБЪР ПЛАТЕЦ КЪМ ДЪРЖАВАТА !ПЪРВО ПЛАЩА ТАКСИ И СМЕТКИ И С КАКВОТО ОСТАНЕ ПРЕЖИВЯВА ! НЕ СИ ПРОКАРВАЙТЕ ГЛУПАВИТЕ ТЕЗИ , ЧЕ БЪЛГАРИНА Е НЕКОРЕКТЕН КЪМ ДЪРЖАВАТА ! НЕКОРЕКТНА Е ВЛАСТТА КЪМ ЖИТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ! ДОКОГА С ТОЗИ ГЕНОЦИД КЪМ НАРОДА СИ ?!