Тол системата ще оскъпи с 50% транспортните услуги

Утре започва изпитването на новата система
15 май 2019 05:52,
56
Тол системата ще оскъпи с 50% транспортните услуги
Снимка: pixaBay

Очаква се 50 % поскъпване на транспортните услуги след въвеждането на тол системата от 15 август. Утре започва изпитването на новата система.

Според Явор Пантaлеев, председател на Националното сдружение на българските спедитори, системата трябва да бъде ценообразувана така, че да не води до шоково поскъпване на транспортните услуги:

“Всички ние - и спедитори, и транспортни фирми, и автобусните превозвачи го заявиха това нещо. Приветстваме въвеждането на тол системата. Това, което ние искаме да се случва, е тази тол система да бъде ценообразувана по начин, който да не води до шоково поскъпване на транспортните услуги, защото това шоково поскъпване на транспортните услуги после всеки един българин ще трябва да го плати“, заяви той пред БНР.

Днес браншовите сдружения в транспорта ще излязат с обща позиция за тол таксите, ден преди да започнат тестовете на системата. В сектора са недоволни от предвидените такси и от обхвата на пътищата, които ще се таксуват, и предвиждат проблеми както при автобусните и тежкотоварните превози, така и в превоза на горива и спедиторски услуги.

Още по темата

Панталеев изрази недоволство от несъответствията между изнесените цени, които да заплащат камионите и автобусите на километър, обявени през 2015 г., и тези сега.

Той поясни и каква беше разликата между това, което е изнесено последно, и това, което беше предвидено първоначално:

“Значителна е разликата, според нас. Включително и това, което беше предложено от МРРБ, е камионите, най-тежките, най-често употребяваните в България за вътрешни превози, да заплащат тол такса от порядъка на 78 ст на километър, което като разход което представлява повече от горивото, което камионът купува, за да изминава този километър. Сами можете да си направите сметката, че това ще доведе до 50 % поскъпване на транспортните услуги“, поясни той.

“Нашите изчисления са прости, в себестойността на сирене, мляко, месо, основни хранителни продукти, които хората потребяват, около 10 % са разходи за транспорт – няма как Регионалното министерство да твърди, че цените щели да се увеличат с 0,4 %“, допълни Панталеев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
2
 
! Отговори
Hex преди 4 години
Глупости!
14
2
 
0
 
! Отговори
Капанар преди 4 години
Глупости на търкалета.
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подадени 9 оставки от министри, 7 са приети, две ту приемани, ту връщани. За половин мандат половината МС е сменен. По същество това е признание за провал в политиката на правителството на Борисов
12
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният пирон. Масово гласуване и герб на бунището.
11
5
 
8
 
! Отговори
fake news преди 4 години
къде са тези които скачаха как бизнеса ще плаща това от техния джоб и как е трябвало преди години да се направи...просто завистливо племе! поколения живеят по начина "аз нямам еди кво си, така че регулация и такса на еди кво си не ме интересува". и поколения не се научиха че всичко е свързаноубеден съм че българина е най *** животно в галактиката. друго обяснение няма(и ако ме изтриеш, ша ви спамвам до 9то коляно. не съм в настроение за цензурите ви днес изобщо)
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гробарите много, ама много искат народен съд.
9
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората от малките населени места не могат да се предвижват до големите градове за да отидат на доктор и да си купят лекарства. Уништожиха Автобусния транспорт закриха болници а сега и увеличение. Браво господа управляващи
8
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се започва , първо със стотинки за товарните автомобили, после със левове и стотинки за леки автомобили. Нали никой не толкова найвен да си мисли , че за колите ще остане безплатно. Няма безплатен обяд! Има чичо ПЛЯС!
7
2
 
18
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Вместо да направят минималната заплата 2000 лв
6
3
 
31
 
! Отговори
Баба Мишка преди 4 години
"Видялата жабата , че на магарето му подковат краката с подкови и тя вдигнала крак също" Хората слагат тол системи, ама на пътища а не на козиете пътеки , които се водя за магистрали ака изобщо това ако може да се нарече магистрала правена от кал и малко пясък за основа и неслучайно на две годи е пропанала и на дупки.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По- малко транспортни разходи. Стимул за локалното производство. Конкуренция за производителите на голямо раздтояние.
4
3
 
31
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Нищо не става от тая държава вече
3
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо толкова упорито се опитват да загубят изборите, не мога да разбера...
2
0
 
35
 
! Отговори
Чичо Мишок преди 4 години
Голям КЕФ и тук започва ЩАВЕНЕТО. Защо в България се взимат само лошите неща от Западните държави и САЩ?
1
4
 
24
 
! Отговори
Чудесно! преди 4 години
Ще пътуваме с БДЖ.