Ангелкова: 3% спад на чуждестранните туристи у нас

Въпреки това се увеличава броя на нощувките и приходите
16 май 2019 21:05,
37
Ангелкова: 3% спад на чуждестранните туристи у нас
Снимка: Facebook/Николина Ангелкова

Спад от 2-3% на чуждестранните туристи у нас се очаква през летния сезон. Това съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Монитор.

Предпочитани от германци и руснаци тази година ще бъдат нашите преки конкуренти в туризма Турция, Тунис, Египет, Сърбия и Македония, привлечени от по-добри цени.

Според Ангелкова атрактивните цени, които предлагат те, са благодарение на прякото субсидиране на сектора в тези страни.

Ръст на ранните записвания е имало обаче при туристите от Украйна – 50%, Великобритания – 19%, Франция – 10%, Чехия и Полша – 12%.

Въпреки намалялия брой на чуждестранните туристи за първото тримесечие тази година, увеличение се наблюдава при броя на нощувките, а с това и приходите, при които има ръст от 4,4%.

Сред чуждестранните туристи у нас най-много са румънците, припомни министърът. Над 1,3 млн. граждани на северната ни съседка са посетили през миналата година България, а общо туристите са били 9,2 млн. Обсъждат се и много варианти за подобряване на достъпа до страната ни и транспортната инфраструктура - нови мостови съоръжения, четирилентов път Букурещ – Русе – Варна, които да улесняват туристите от северната ни съседка, допълни тя.

Ангелкова посочи, че се наблюдава ръст от 2% на вътрешните туристи. Все повече български граждани посещавали обекти и малко познати места в България. За миналата година от общо 27 млн. нощувки, реализирани в местата за настаняване с над 10 легла, 9 млн. са били на българи.

Министърът на туризма посети Русе за откриването на 15-ото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ и Фестивала на туристическите забавления и атракции. В изложението се включиха 27 общини, които представят на щандовете си свои обекти от туристическия бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че нали всеки ден лъжеше, че се увеличавали?! Герберски номера.
4
0
 
16
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Тоя конь, крадлив, още ли му се вика министър...Ва си и дръжавата...
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако спре да се показва, може да се престрашат да дойдат туристите.
2
1
 
1
 
! Отговори
До-властта.... преди 4 години
Всеки, пропуснат- ден,..От, заетостта,...По, изолирането,..На, етносите,....Се- оказва, със- наплив,...От, мигранти,...И, аборти- на- ученички ......
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туриститьи като са я видели как изглежда и са спаднали!!!