Филипините отзоваха посланика си от Канада заради боклук

Става дума за внесени 69 контейнера с отпадъци
16 май 2019 20:40, Елка Василева
3
Филипините отзоваха посланика си от Канада заради боклук
Снимка: архив, Reuters

Филипинският външен министър Теодоро Локсин заяви, че посланикът и консулите на Филипините в Канада са отзовани заради спор с Отава за неизвозен боклук, предаде Асошиейтед прес.

Локсин посочи, че причината за отзоваването на дипломатите е неизпълнено от Канада задължение да прибере обратно 69 контейнера с боклук, които според филипинските власти преди години са били внесени незаконно на територията на Филипините от частни канадски компании.

Локсин написа в Тwitter, че Филипините ще запазят намалено дипломатическо присъствие в Канада, докато боклукът не бъде извозен от Филипините.

Филипинският президент Родриго Дутерте заплаши миналия месец да натовари боклука на кораби и да го изпрати в Канада, както и да стовари част от отпадъците в канадското посолство в Манила, ако Канада не извози боклука до 15 май, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според Канада става дума за боклук, който е бил изнасян за Филипините между 2013 и 2014 г. по силата на договор между частни компании без участието на канадската държава. На контейнерите било обозначено, че съдържат пластмаси за рециклиране във Филипините, но впоследствие станало ясно, че в тях има отпадъци от пелени, вестници и бутилки за вода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Филипиниканадабоклук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не се намали употребата на пластмаси и постоянното купуване и хвърляне на стоки, до няколко години ще се заровим в смет. Защото всеки ден в ЕС влизат хиляди контейнери като в голямата си част след месец свършват "живота си" в кофата за смет.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дуерте хич не се шегува, това да не им е Европа с разни споразумения за гмо-та
1
1
 
1
 
! Отговори
До-властта.... преди 4 години
Има, хиляди- затворници,....И, затворнички, ....За, свършване,. - И- на, още- неща .....