Мазно, солено, сладко: Бум на затлъстели деца в училище

Личният пример на родителите е важен, смята специалист
16 май 2019 09:23, Петя Славова
29

Здравословното хранене е въпрос на познания и навици. И тук идва ролята на родителите, които според специалистите трябва да възпитат такива в децата още от момента на тяхното първо захранване.

А как да ги приучим сами да отказват вредните храни сподели в "България сутрин" специалистът по здравословно хранене Яна Данаилова.

"Прекалената рестрикция и тоталната забрана, фокусират вниманието на децата върху "забранения плод". Единственият начин да успеем да ги приучим да се хранят здравословно, е това да бъде начин на живот и хранене у дома", подчерта експертът.

Тя поясни, че Световната здравна организация препоръчва да не се дават храни, съдържащи захар на деца под 2 години.

По думите ѝ статистиката сочи, че ние консумираме в пъти над препоръчителните норми захар.

"Това крие рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и др. в зряла възраст", отбеляза Данаилова.

Според нея, родителите са тези, които трябва да създадат навиците на живот у децата, които ще ги превърнат в здрави, активни и успешни възрастни хора.

Специалистът по здравословно хранене препоръча да се четат внимателно етикетите и да се избягват храни с над 22 на 100 грама захар.

Тя посъветва естествената фруктоза да си набавяме от плодовете и зеленчуци, като ги комбинираме с фибри и минерали.

Като най-вредни храни, гостът на Bulgaria ON AIR посочи рафинираните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
18
 
! Отговори
Тялото преди 4 години
Най-добрия пример е Исландия. Училището е от 8 до 4:30. В 5 всички деца са на 2 часа спорт по избор. Има и спорт за инвалиди, няма извинения и не чакат родителите им да ги карат. Закуска и обяд в училището, остава само вечерята, но след 2 часа спорт *** яж като прасе, ще повърнеш. Дебели няма, пиещи алкохол няма. пушещи няма.
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добавките във всички обработени храни се приемат от организма, като естроген, да добавим и че голяма част са доказано канцерогенни. Тези меса де се продават по 5 лв. килото .. животните са хранени с гмо царевица и хормони. Това е главната причина децата да дебелеят и да има толкова болни. Продава се отровна храна.
6
5
 
10
 
! Отговори
До rm преди 4 години
И аз засега удържам 3 год. си дъщеричка, от такива предложения по площадки. Никога не е опитвала вафли, солети и чипсове. Но докога?? Скоро пак и предлагаха, да си вземе от пакет чипс, тя изгледа какво има вътре в лъскавата опаковка много незаинтересовано и си продължи играта :).
5
2
 
27
 
! Отговори
rm преди 4 години
по детските площадки всяко 2ро дете нагъва чипс и зрънчо до припадък. това е основната им храна, защото родителите ги мързи да им сготвят и приготвят нормална храна.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами 90% от храната е ГМО при тва от най-долнопробната. Как няма да дебелеят.
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебелеят от хормона, който организма, по-точно надбъбречните жлези отделят при стрес кортизол. Той подтиска дейността на панкреаса и оттам диабет.
2
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата не дебелеят, а се стремят да приличат на идолите си, Ким Кардан , Б.Б.
1
0
 
34
 
! Отговори
ниманд преди 4 години
как няма да са затлъстели като ядът (млечни) продукти с палмово масло !!!! ДА ХРАНИШ ДЕЦАТА С ОТРОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!!!!