Мазно, солено, сладко: Бум на затлъстели деца в училище

Личният пример на родителите е важен, смята специалист
16 май 2019 09:23, Петя Славова
29

Здравословното хранене е въпрос на познания и навици. И тук идва ролята на родителите, които според специалистите трябва да възпитат такива в децата още от момента на тяхното първо захранване.

А как да ги приучим сами да отказват вредните храни сподели в "България сутрин" специалистът по здравословно хранене Яна Данаилова.

"Прекалената рестрикция и тоталната забрана, фокусират вниманието на децата върху "забранения плод". Единственият начин да успеем да ги приучим да се хранят здравословно, е това да бъде начин на живот и хранене у дома", подчерта експертът.

Тя поясни, че Световната здравна организация препоръчва да не се дават храни, съдържащи захар на деца под 2 години.

По думите ѝ статистиката сочи, че ние консумираме в пъти над препоръчителните норми захар.

"Това крие рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и др. в зряла възраст", отбеляза Данаилова.

Според нея, родителите са тези, които трябва да създадат навиците на живот у децата, които ще ги превърнат в здрави, активни и успешни възрастни хора.

Специалистът по здравословно хранене препоръча да се четат внимателно етикетите и да се избягват храни с над 22 на 100 грама захар.

Тя посъветва естествената фруктоза да си набавяме от плодовете и зеленчуци, като ги комбинираме с фибри и минерали.

Като най-вредни храни, гостът на Bulgaria ON AIR посочи рафинираните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата отказват да ядат плодове не защото не познават вкуса им, а защото това не са плодове. Една сочна АРОМАТНА слива или праскова няма как да не те накара да я пожелаеш, ако ще никога да не си опитвал. Или кайсия. Или круша. Да обяснявам ли още или сам ще започнеш да мислиш?
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро не само ще са дебели, но и детската полиция ще ги пази...
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление това е резултатът от влошеното качество на храната - в повечето храни има добавена хидрогенирана палмова мазнина, която е пагубна за организма.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всичко са виновни Костов и американците.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е въпрос на култура на едно общество.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 21Ми не гледай в тубата, а в дамаджаната - дебилният език не те прави готин, а подчертава кретенизма.
22
6
 
6
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Е как няма да са затлъстели, като свинята майка не спира да ги угоява. 18 часа на ден стоят пред компютъра, масторбират и плюскат. Я го изкарай на вън в дъжда да прави по 13 обиколки на блока всеки ден и му давай да плюска само по 1 сухар на ден и да видиш как ще стане човек
21
1
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Точно това смятам да направя - да гледам в тубата проповедите някакъв напомпан гуру-шаман, който едва ли ще доживее до дълбока старост, но иначе явно ти е пример за "здравословен" начин на живот. Не съм ментално болен, нямам нерви да гледам простотии за кухи ***.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13: До 8Потърси в тубата Ron Williams - NATURAL Mr. Universe 7x, Mr. World 7x, Mr. Olympia 7xнадявам се да ти стигне интелектуалният капацитет за да схванеш
19
0
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Защо не вземе да прочетеш какво е скорбут? Не ядяли плодове хората - простотии за кухи ***. Хората днес ядат всичко, въпроса е че някои прекаляват, други имат лош метаболизъм.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другото настрана за това кое колко е вредно, гмо и т.н., но всичко много просто. И тук са в сила законите за запазване на масата и енергията т.е приетата енергия трябва да е равна на изразходената. Иначе излишъкът става на килограми (но не от мускули). И после другият закон за количествените натрупвания и некачествените изменения
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впечатленията ми от приятели и познати е, че масово се изхранват с полуфабрикати и поръчки на храна - всички са пълни със сол, захар и мазнини. Всеки работещ в детска градина може да потвърди, че повечето деца отказват да си изядат плодовете, които се дават - не познават този вкус, защото вкъщи не ядат плодове.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идотите им са Баце, Дебелата Лиляна и Искра Фидосова.
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А те пък в тях дебелите им майки много добре ги хранят :))) По Цял ден виждам как майка свинкааа тъпче баница по улицата, а детето чипс. Жените, като цяло стават затлъстели .Естествено има и една част, която се грижат за себе си , за което уважение. С тея куците хормони , едър кокал...плюскатее като прасета това е.
14
3
 
17
 
! Отговори
Онзи преди 4 години
Храната в учебните заведения се приготвя по един и същи начин от десетилетия. Проблема е в самите продукти.
13
3
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Знаеш ли ние сме израсли в презадоволено общество, за което храната е даденост, но едно от великите достижения на европейската цивилизация през 20 век е ликвидирането на глада. Преди век хората не просто са били по-слаби, но и доста по-ниски, но както и да е важното е днес да се оплакваме колко ни е тежък живота, как всичко е вредно.
12
5
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
ГМО царевица, хранене с хормони, доказано концерогенни /от кой обаче не е ясно/, отровни храни - скъсала си лентата жено, манията по здравословната е тежко ментално заболяване. Яжте каквото решите, но тези психози не помагат на никого, нещата които пишеш нямат нищо общо със здравия разум.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е само до яденето.Вярно е , че преди нямаше толкова и такава храна. Пълните деца бяха изключение. Но стадионите и залите бяха пълни и децата спортуваха. При това съвсем безплатно (нямаше фитнес зали). После някои ставаха състезатели и шампиони. Сега стадионите, пистите и колодрумите тревясват запустяли.Колко хора сте видяли да бягат в парка? Единици. Отидете из Европа и вижте какво става- от деца до старци спортуват, търчат из парковете,някои дори едва-едва.Ама къде по-лесно е с фейсбук вмест
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези псевдоспециалисти единствено създават психози, водещи до много тежки мании нанасящи много по-големи поражения на здравето ви от 2 грама захар. Зад всички тези твърдения няма грам наука, всичко са секта заклинания.
9
9
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
До тук ни докараха 45 години комунизъм