Политическият трус в Австрия и уроците за България

Десните популисти нямат място в управлението на либерална демокрация
20 май 2019 17:30, Бойчо Попов
28
Политическият трус в Австрия и уроците за България
снимка: Ройтерс

Политическо земетресение в Австрия: Федералният канцлер Себастиан Курц обяви края на коалицията с десния популистки блок FPÖ (Австрийската партия на свободата) и възможно най-ранните нови избори. 32-годишният политик завършва с това едно политически много опасно приключение - нещастния правителствен съюз между консерватори и десни популисти.

Така Австрия се превръща в пример за цяла Европа. Скандалното видео от Ибиса с досегашния лидер на FPÖ Хайнц-Кристиан Щраше не оставя никакво съмнение: десните популисти са изключително опасни за демокрацията, бизнеса и свободата на медиите.

Още по темата
Щраше искаше да вкара най-големия вестник в страната - Kronen Zeitung, в руски ръце, да изключи незаконно строителната компания Strabag от правителствените договори и да разменя журналисти като шахматни фигури. Тайно записаното видео разкрива един безпрепятствен екстремист - без срам и чест.

Дълго време Себастиан Курц не искаше да осъзнава в своята арогантност каква заблуда извършва с дясното си правителство в Европа. В продължение на 16 месеца той се правеше, че не вижда скандалите, злоупотребите и хрумките на десния си популистки партньор.

Неговото поведение навреди на репутацията на Австрия по света. При това ле липсваха предупреждения от политическия квартал. От канцлера Ангела Меркел до баварския премиер Маркус Зьодер – редица консервативни приятели изпращаха ясно послание към Австрия: няма сътрудничество с безотговорни десни популисти.

Но австрийският канцлер се нуждаеше от дълго време, за да стигне до правилното решение. До края на съботния ден зад затворените врати на канцеларството имаше опити да се спаси нечестивата дясна коалиция.

Решението на Курц за нови избори е единственото правилно решение. С прекъсването на коалицията консервативният държавен глава коригира погрешното си убеждение, че може да укроти някак си десните популисти с тотална липса на осведоменост за същината на демокрацията.

Продължението на анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: БългарияАвстрия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 4 години
Англия не-дойде на-срещата.....
25
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
У нас подобни "щрашетчета" са се размножили като ***,настанили са се предимно в коридорите на властта,щъкат съвсем безнаказано.
24
2
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Популистите не разбират устоите на съвременната (псевдо)демокрация и с това подкопават евроатлантическата интеграция. Те са на каишка от Москва. Всичко това ги прави изключително опасни "за демокрацията, бизнеса и свободата на медиите". Ето това се опитват да ни внушат днес неолибералните лицемери, строителите на Новия Деспотичен Световен Ред, поддръжниците на Хегемоните и Глобализма, анихилаторите на националност, суверенитет, история, морал и традиции.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да напомня, че Страбак изработи нашата тол система!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ушко кога?
21
0
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Ще стои, я! Май народът позабрави, че не кой да е, а Доган му спря цели 13 съдебни производства през 2009! И ако падне от власт, те може да се възобновят! Не че е лошо, де...
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Политическият трус в Австрия и уроците за България"Урокът е за Боко, който уволни почти всичките си министри и продължава да стои на власт.
19
3
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
да бяхте написали :СЪДЪРЖАНИЕ ПРЕДОСТАВЕНО ОТ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ !
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либералната демокрация е мъртва оставете я да почива в мир, с и тв беше всъщност прикрита плутократична фашистка диктатура тъй че не и никаква демокрация.Лошото е пълната липса на творчески идеи в политиката.И популисти и традиционни вадят овехтели доктрини от 19 и 20 век който вече са управлявали и доказано не работят.И традиционните и популистите не стават вече управляваха и се провалиха.Дано се появи нещо ново защото Европа в момента изгнива и е обкръжена от тоталитарни сили напаст.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Във Виена нямало араби и ***. Миналата година на два пъти посетих града и във всяко потуване с метрото имаше по 3-4 ***. Виж, араби не видях.
16
0
 
15
 
! Отговори
Плевенски преди 4 години
Поуката за българите е че в хотелите в които отсядате всеки може да те подслушва и снима без да знаеш и в един момент....
15
1
 
14
 
! Отговори
историята се повтаря преди 4 години
К0мунисти, К0мсомолци, Пи0нери в Един и същи Строй (ЕС).
14
0
 
18
 
! Отговори
Защо преди 4 години
В Гърция и Румъния намаляват ДДС-то на 13% и цените на стоките и услугите ще намалеят,а ви я ни занимавате с постановки!!!а у нас всички цени ръстът.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми не знам какво е либерална демокрация.Има по същество само три демокрация репрезентативна полу директна и директна.При първата реално няма демокрация присто си кръстил аристокрацията парламент а монарха президент, при втората има отслабена версия на първата при третата народа командва а политика няма реална власт той е само един съветник при това мнението му не е задължително.А какво е либерална демокрация не мога и да си представя.Либерали е партия демокрация е строй.Да се смесват е абсурдно.
12
0
 
14
 
! Отговори
цирк преди 4 години
Какво е това животно Либерална демокрация?!
11
2
 
14
 
! Отговори
нацист преди 4 години
Тоя,който е написал тая боза,няма място на този свят
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пък за левите и десни тоест руски и американски *** из форума имам лоши новини.Поставените от Тръмп и Путин клоуни падат и ще падат а вие ще продължите да генерирате безполезната си дейност състояща се в псувни заплахи лъжи и писане на минуси.Те това правят и шефовете ви Тръмп Путин Ердоган и финансиращия ги еврейски терорист Нетаняху и ку.рвата му Сорос.Яхнали сте вълната на дясно и ляво недоволство.Но отдолу личи че баш тия дето се правят на опозиция на Сорос са платените от него.
9
0
 
15
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Урока е - не давай да те хванат, а и да те хванат - отричай и разправяй какви видими резултати има, и прочее. Тук какви по-скандални случаи имаше, ама либерастките шорошки медии мълчаха като...
8
2
 
12
 
! Отговори
факт преди 4 години
След новите избори там десните ще вземат още повече места и даже мнозинството,тази проказа либерализма която ни докара до невиждани беди трябва да се отстрани.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо говорите за леви и десни популисти като става дума пак за добрите стари фенове на диктатурите нацисти фашисти и комунисти, който много ценят своята собствена свобода но не и чуждата.А това че всичкия тоя тоталитарен *** има фенове в български дивакистан който познава само две форми на управление диктатура и монархия демек маскирана диктатура.Че либралната демокрация тоест неолибералния фашизъм няма бъдеще е така.Но ще бъде заменена от нещо ново, а не от реанимирани тирании.