Тръмп: Докато съм на власт, Китай няма да е номер 1

Очевидно Китай не се справя така добре като нас в търговската война,
20 май 2019 13:39, Бойчо Попов
74
Тръмп: Докато съм на власт, Китай няма да е номер 1
снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е „много щастлив“ от търговската война и заради това, че Китай няма да се превърне в най-голямата световна икономическа сила в света, докато той е на власт, съобщава Bloomberg.

“Взимаме милиарди долари“, сподели Тръмп в ефира на Fox News Channel, след като беше попитан за развитието на търговската война. „Очевидно Китай не се справя така добре като нас“, добави още президентът.  

Коментарите на Тръмп сигнализират, че той явно не бърза да се върне към преговорите с Пекин, след като по-ранните разговори пропаднаха, давайки път на нова ескалация в търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

По-рано през май американската администрация повиши митата, наложени върху вносни китайски стоки за 200 млрд. долара, от 10% на 25%, с което даде начало на нов тласък на икономическите търкания между Вашингтон и Пекин. Китай отвърна с нови мита от 25% върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Търговските трусове продължиха с решението на Тръмп да наложи забрана на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. за достъп до американския пазар, както и блокиране на доставките от страна на доставчици от САЩ.

Китайската икономика „не е велика“ в момента, заяви още Тръмп, добавяйки: „Нашата икономика е фантастична. Защото те искаха да ни настигнат, да станат по-големи от нас. Ако Хилъри Клинтън беше станала президент, Китай щеше да има много по-голяма икономика от нас до края на нейния мандат. А сега дори не се доближават до това“.

Президентът на САЩ също посочи, че вярва, че Китай иска да измести Америка като световна водеща суперсила, „но това няма да стане с мен“.

„Смятам, че това е тяхното намерение“, подчерта той, добавяйки: „И защо да не стане? Имам предвид, че те са много амбициозни хора, много умни“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До anonАйде моля, моля. Тяхна ТЕРИТОРИЯ, ТЕХНИ ПРАВИЛАНАШАТА ТЕРИТОРИЯ ЧУДЖИ ПРАВИЛА. ТОВА Е ЧЕСТНО СПОРЕД ТЕБ ДА ЗАТРИЕМ НАЦИЯТА!КАТО НЕ РАЗБИРАТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНА ПОЛИТИКА И/ИЛИ КОНТИНЕНТАЛНА ЗА КАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ И ГОВОРИТЕ!
41
14
 
8
 
! Отговори
anon преди 4 години
а някой от вас поглеждал ли е какви бяха тарифите преди ескалацията им? китайските стоки имаха съвсем символични тарифи, докато за американските в китай някои достигаха до 40%... допълнително китайската ком партия не позволява чисто чужди фирми в китай- трябва да има китайско ръководно участие? това честно ли е според вас? образовайте се бе хора, да не ставате смешни в очите на тези от които зависите :)
40
3
 
17
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Русия и Китай търгуват в злато. Не на хартия, метално. Ако продават нещо в долари, то те са само междинен носител. Кадафи го свалиха само зарсди това че каза че ще продава нефта в евро. Кутай и Русия не могат да се нападнат с военна сила.
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 37 Какво ти е виновна Меркел пък на тебе?Вече дори автомобилите Мерцедес се произвеждат в Китай, а английската кралица дори облича червени тоалети да се хареса на китайския комунистически премиер на официална среща!
38
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По какво си приличат Тръмп и Путин?Май по това, че всеки иска да е номер едно.И точно по това се различава Китай - той Е номер 1, но не се хвали с този факт.Защото няма нужда.
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова и американците ще гласуват за Тръмп.
36
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ънннаааааахххххх ! Тръмби, то Китай отдавна е номер едно в света ! Само ти ли незнаеш !
35
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което прави Тръмп е гнусно. Бойкот на всичко американско
34
10
 
8
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
Меркел и Гражданите за Европейски Развитие продадоха Европа на Комунистите в Пекин - в България Летище Пловдив, подготвя се Летище София и АЕЦ Белене - в САЩ такива Обекти се Водят Национална Сигурност и не може да бъдат продаване на чужди агенти! Събудете се Овце!! Защото Националната Сигурност и Свободата нямат Цена - това най-добре в България трябва да го знаем с оглед Историята Ни!!!!
33
15
 
21
 
! Отговори
Заблуждавай се преди 4 години
Пальачо..КИТАЙ вингаи си е бил номер 1 и ще си остане н 1 на пазара и ще настръхвате пред нея,заплашвайте си я но не я бъркайте с Япония и ясрената атака... може да ви се разкатае цялата фсмилия
32
13
 
16
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
ми заминавай да бачкаш в Китай по 15 часа за 10 $
31
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко *** жълти коментатори има.....80% от китайското производство е на американски и европейски фирми. Използват ги за евтина работна ръка, а в името на някой долар китайците си отровиха природата
30
16
 
9
 
! Отговори
Тръмп е Велик преди 4 години
С тебе сме - мачкай Комунистите в Пекин, но не забравай и тези в Брюксел, там всичките са от Младежкото Сталинистко Движение - начело с ледерката му - Меркел!!
29
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като Китай е вече No 1, очевидно е, че моделът на китайския социализъм е най-успешен в историко-икономически план. Просто съчетава свободната инициатива с еднопартийното ръководство. Без монолитно политическо управление капитализмът става див, като у нас, без свободна инициатива социализмът загива, както стана в СССР. Китай взе доброто от двете системи и го приложи, това е. САЩ са вече у кереча.
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп нищо не споменава за Русия, че ще го надмине по нещо...прав беше Обама, като казваше, че Русия е само една регионална военна сила и нищо повече !
27
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мали..и..и какви умни червени *** имаме в България. Вече разбиват политиката на САЩ и Китай , а за нашата въобще не ги интересува. Хайде другари , дайте рецепта как пенсията да стане 1 000 лв. , а заплатата 4 000 лв. , ако не знаете питайте др. Нинова тя със заплата от 800 лв. купи Техноимпекс за милиони долари. Ура..а..а..а да живее комунизма.
26
8
 
17
 
! Отговори
бай х преди 4 години
американските дългови книжа се държат от Китай , след създадената от сащ търговска война Китай започна лека полека да ги разпродава и .... американската шарена хартийка наречена долар скоро ще струва колкото нейната хартиена стойност
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фащ вече не си фактор, Свиквай)) Най-много война ще обявиш на Китай..
24
11
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Това не зависи от субективните възгледи на един психясъл човек.Точно! САЩ не са виновни, виновен е Тръмп, когото *** възхвалява досега!
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно. Китай вече Е номер 1. Кисинджър на времето допусна капитална грешка, като обясни на Дън Сяо Пин, че оризът е само гарнитура към кюфтетата.