Чрез роботи Facebook прави изкуствения си интелект по-умен

Машините няма да бъдат пускани в продажба
21 май 2019 15:45, Нели Христова
2
Чрез роботи Facebook прави изкуствения си интелект по-умен
Снимка: Facebook

Facebook не е компания, която бихме свързали с разработването на роботи. Но точно с това се занимават част от експертите, работещи в социалната медия. Това не е нищо ново за технологичните гиганти – Google, Nvidia и Amazon също имат свои странични проекти, експериментиращи с роботи и изкуствен интелект.

Именно създаването на перфектното AI цели Facebook със своите роботи, които включват машина, подобна на паяк, роботизирана ръка и човешка ръка със сензори, които и помагат да докосва и усеща предметите. Всички те се самонаблюдават и се учат благодарение на алгоритъм, създаден от Facebook.

Според говорителите на компанията, това е начин да се усъвършенства изкуственият интелект по-прецизно, отколкото само в онлайн пространството. Да контролираш и учиш роботи е по-трудно, отколкото да накараш алгоритъма да играе видео игри. При тях няма преки пътища за поумняване.

"Хубавото на роботиката е, че се случва тук и сега – в реално време“, казва шефът на отдела по изкуствен интелект на Facebook, Антъни Бордърс, пред  Bloomberg News.

Машината с шест крака се учи сама да върви чрез проба и грешка. Роботизираната ръка ще развие „любопитството“ на роботите, а човешката чрез допир ще се учи да извършва прости задачи, като да бутне топка например.

Но не очаквайте да видите тези машини по магазините – Facebook няма да ги пусне в продажба, а единственото, за което ще ги използва е, да усъвършенства мисленето на изкуствения си интелект. Компанията от години се опитва да разработи свой перфектен AI и до сега се справя доста добре.

Преди две години нейните два бота станаха толкова умни, че измислиха свой собствен език, на който започнаха да си комуникират. Какво са си казали и до днес е мистерия за експертите на Facebook, но за да не си играят с огъня, те изключиха двата умни бота и продължиха с другите си задачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости. Никога няма да има ИИ!
1
0
 
3
 
! Отговори
Бати и Глупостите ! преди 4 години
пошло, плоско, патетично и 110% ЛЪЖА !!!Фейсбук е една от многото юдо-масонски компании за събиране на лични данни, шпионаж и подривно-пропагандна дейност