Кризата изгони 3 милиона венецуелци от родината им

Всеки ден между 3000 и 5000 души напускат страната
Обновена: 21 май 2019 19:41 | 21 май 2019 19:40, Камелия Цветанова
37
Кризата изгони 3 милиона венецуелци от родината им
Снимка: Reuters, архив

Три милиона души са напуснали Венецуела от 2015 г. насам, бягайки от тежката икономическа и политическа криза в страната, съобщи днес ООН, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Още по темата
"Всеки ден виждаме средно между 3000 и 5000 души, които напускат Венецуела", заяви говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Лиз Тросел пред журналисти в Женева.

"Има около 3 милиона души, които са напуснали Венецуела от 2015 г.", добави Тросел.

Върховният комисариат смята, че общо 3,7 милиона венецуелци са в чужбина, като 700 000 са емигрирали преди 2015 г. В края на миналата година около 460 000 венецуелци са кандидатствали за убежище, главно в съседните латиноамерикански държави.

Около 1,4 милиона са получили различни разрешения или визи - например хуманитарни или работни визи, за да останат законно в приемащите ги страни в региона.

Според Тросел мнозинството от бежанците се нуждаят от системата за международна защита, заради влошаването на политическото, икономическото и хуманитарното положение и на ситуацията със човешките права във Венецуела.

"Това се дължи на заплахи за живота, сигурността и свободата им, поради обстоятелства, които сериозно нарушават обществения ред във Венецуела", подчерта Тросел.

Върховният комисариат за бежанците призовава държавите да гарантират, че венецуелците, независимо от правния им статут, няма да бъдат експулсирани или насилствено върнати във Венецуела.

Масовата емиграция на венецуелци, бягащи от катастрофалната икономическа ситуация, е смятана от ООН за най-масовото разселване на хора в най-новата история на Латинска Америка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
български тостер преди 4 години
А КОЛКО БЪЛГАРИ ИЗГОНИ ???!!!
23
4
 
5
 
! Отговори
Е не е кризата! преди 4 години
Блокираха им парите, откраднаха им златото, забраниха им да си продават нефта и други "такива"... Познайте от три пъти кой стори това! (Скрита подсказка - този път не е Путин)
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе , тролчетата пак започнаха да пишат хвалебствени лозунги за Венецуела. Сигурно руснаците ще им пратят пак няколко стратегически бомбардировача с провизии.
21
5
 
11
 
! Отговори
Плевенски преди 4 години
Абе, слугинажа пак започнаха да пишат за Венецуела в негативен план. Сигурно пак подготвят някой превратче или някой нов самообявил се ,,президент".Този се провали.
20
7
 
11
 
! Отговори
В Украйна скоро преди 4 години
До Анонименняма да останат "украинци"почти 80% от населението е подало документи за Руски ПаспортиУкропското малцинство си го зачука яко
19
5
 
9
 
! Отговори
Има надежда преди 4 години
До Анонимен 19: Сирийскийският народ е извън Сирия? Там, където я няма Ислямска държава вече се връщат. Ако Мадуро се справи с икономическите проблеми ще се връщат и във Венецуела. След неуспешния опит за преврат Гуайдо вече взе да заглъхва.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18Правителството на Асад си върна контрола над територията на Сирия, но сирийският народ е извън нея - 3, 5 млн. в Турция, 1 млн. в Европа, 2 млн. в Йордания, 1,2 млн. в Ливан, 1 млн. в останалия Свят !
17
7
 
21
 
! Отговори
Ще се оправят преди 4 години
И Сирия я бяха отписали като държава, но щом се намеси Путин правителството постепенно си върна контрола на повече от 80% от територията. Когато Путин се заема с нещо, не се проваля. А и Китай няма нищо против да купува евтин нефт от Венецуела.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но пък дойдоха "гости" от Русия..
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Венецуела е страната на милионерите. Там всеки вече е милионер благодарение на мъдрото социалистическо 20 годишно управление на другарите Чавес и Мадуро. Лично за мен е необяснимо защо след като всички без изключение са станали милионери трябва да напускат страната си панически. Единственото ми обяснение е че САЩ и ЦРУ са подлъгали богатите венецуелци да бягат от хубавия социализъм.
14
17
 
10
 
! Отговори
Там преди 4 години
Където стъпи съвецкия ботуш е така - Куба, Венецуела , Сирия са пример за това - само глад и мизерия.
13
9
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
В бг ес колко милиона изгониКонфуции е казал:" Сравнението е кражба на собствено щастие".
12
4
 
12
 
! Отговори
хъша преди 4 години
и у нас силно се толерира емиграцията ни към западни страни за да повишаваме и помпим вътрешния брутен властта я устройва че всяка год.бг емигранти вкарват над 2 1/2 млрд евроотделно се смучат еврофондове и всякакви други кинти от запада и пак не можем да ги стигнем
11
4
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ахаааа едва сега стана ясно защо руското население се е увеличило с 3млн от 15-та насамследващите 3млн заминават за китай,после 3млн за турция от там те изпращат 50% от супер високите си възнаграждения за благото на мадуро и военните и проблема с лошите американци приключва
10
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е тръгнало скоро Путин ще освободи и Мадуро от венецуелския народ, както и Асад от сирийския.
9
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ изгониха един милион и половина Българи.
8
7
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Не ревете на чужди гробища не са малко, но тези три милиона са около една десета от населението, а от нашата прекрасна "просперираща" родина се спасиха над два милиона направете сами сметка колко са от общото цяло.
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Бъркаш емигранти и гастарбайтери с бежанци, каквито са избягалите венецуелци !
6
9
 
22
 
! Отговори
komitata преди 4 години
Венецуела са 35 милиона и емигрирали 3 милиона -БГ бяха 8,7 мил и емигрираха 2,5 милиона .Още по -вече че сме в ЕС
5
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ще откъснат Мадуро на Путин !