Това ли е началото на студената технологична война?

Очаква се Китай да пусне собствена мобилна операционна система
21 май 2019 16:30, Бойчо Попов
70
Това ли е началото на студената технологична война?
снимка: Ройтерс

Това е моментът, който Huawei Technologies очакваше.

Производители на чипове, включително Qualcomm, Xilinx и Broadcom заявиха на служителите си, че няма да правят повече доставки за китайския гигант до следващо нареждане, писа късно снощи Bloomberg News. Тези компании ще се нуждаят от пояснение от администрацията на Тръмп за това дали могат да доставят компоненти на Huawei.

Подобен процес имаше и когато ZTE беше блокирана от покупки на американски продукти, след като сключи сделка със САЩ за приключване на спора, в рамките на който беше обвинена в нарушаване на търговски санкции. Служителите получиха нареждания да спрат доставките докато не стане ясно кое е позволено и кое не. Съединените щати в крайна сметка наложиха ембарго (а по-късно го вдигнаха), което засегна значително по-малката компания.

Възможността американското правителство да спре доставката на компоненти към Huawei е точно това, което мениджмънтът ѝ очаква от близо година, пише в анализ за Bloomberg анализаторът Тим Кълпан.

По думите му компанията разполага със запаси за най-малко три месеца. Това не е много, но говори за сериозността, с която базираната в Шънджън компания възприема заплахата.

Има надежда тази последна ескалация в отношенията да е само част от мерките на САЩ по отношение на търговската война и въпросът ще бъде решен при по-широките преговори. Huawei и китайските лидери едва ли ще са толкова наивни да споделят това. Дори и най-кратките забрани ще бъдат доказателство за тях, че Китай вече не може да разчита за дълго на външни играчи.

 Сега можем да очакваме Китай да удвои усилията си да пусне собствена мобилна операционна система, да създава собствени чипове, да разработи собствена технология за процесори и да имплементира свои технологични стандарти. Това може само да ускори процеса по създаване на дигитална желязна завеса, която да раздели света на две отделни, взаимно изключващи се технологични сфери.

Целия анализ четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Huawei
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
5
 
! Отговори
вгз преди 4 години
44, браузъра изпраща GET заявка и връща стандартен отговор, който може лесно да бъде редактиран. Така ще видиш дедовия, т.е. от какво устройство е изпратена.
44
1
 
10
 
! Отговори
вгз преди 4 години
Huawei е много качествена и силна марка в световен мащаб. Представете си колко са се спекли американосите, за да предприемат подобни мерки. Явно техните анализи показват, че докато телефоните на Huawei убиват IPhone, на други фронтове, например мрежовото или 5G оборудване, други американски фирми ядат яко бой (т.е. губят сделки). Тръмп е притиснат до стената и като всеки нормален плъшок, се опитва да хапе. Ще хапе, ще хапе, пък накрая ще фалира, защото не може да стартира 3-та свтовна война.
43
1
 
2
 
! Отговори
смях до 39 преди 4 години
8 % пазарен дял при пазар от 100 -200 - 300 млн бройки е огромно количество. Ябълките глобално имат около 20 %, но това не им пречи за сега да са номер едно по пара.
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ Е ВЪПРОС ЗА БРАУЗЪР. YOUTUBE КАТО ПЛАТФОРМА Е СОБСТВЕНОСТ НА GOOGLE. МОГАТ ДА БЛОКИРАТ СЪДЪРЖАНИЕТО ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ УСТРОЙСТВА И ТОГАВА ДА СЕ СКЪСАШ НЯМА ДА ГЛЕДАШ КЛИПОВЕ ОТ ХУАУЕСКИЯ ТЕЛЕФОН. НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ХАКНЕ, НО 99,99% ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НЕ ЗНАЯТ И НЯМА ДА ИМ СЕ ЗАНИМАВА. ПРОСТО ЩЕ СИ КУПЯТ ДРУГА МАРКА.
41
0
 
3
 
! Отговори
вгз преди 4 години
36, имам съмнение, че зад твоя анонимен профил стои кръгъл *** и платен ***. До сега написа поне 5 некомпетентни поста, които нямат общо с реалността. Продължавай да блееш, защото самото това успяваш да правиш някак си.
40
2
 
4
 
! Отговори
вгз преди 4 години
33, какви глупости пишеш? Искаш да кажеш, че Google на практика държи play-ването на какви да е online видеа, без значение от сайта? E wtf? Пиеш ли си редовно хапчетата?
39
1
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
В Китай американски телефони се продават много малко. Ябълките имат под 8% пазарен дял.
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами купувайте си тия китайски б*клуци за да направите напук на американците и после си късайте нервите с тях.
37
0
 
5
 
! Отговори
смях преди 4 години
+ това не знам как не схващате, че като резнат достъпа на китайски телефони до гугъл. Китайците ще резнат достъпа на телефони до китай. И най-големият пазар в света им заминава. С всички плюсове и минуси.
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ползвам Самсунг, това не ме интересува. Хуявей са си китайски пръчки. Бих дал 300-400 лв за техен флагман, но 1300-НИКОГА!
35
0
 
3
 
! Отговори
мдам преди 4 години
nexus 5x , телефон на гугул. Дърт. Гледам си youtube през браузъра всяка вечер.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без Google никой няма да ги купува, пътници са. Да не говорим, че ще им отрежат достъпа до фейса, туитър...
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не говорим колко приложения използват услугите на Гугъл за да работят. Всички приложения за таксита, маршрути, локации, тагване... всичко ползва Гугъл за да работи.
32
2
 
7
 
! Отговори
вгз преди 4 години
32, отново пишеш пълни глупости. Отварям си браузъра на 3 мобилни ОС за отрицателно време и си пускам каквото си искам от youtube. Google тук буквално няма никакво участие, нито от android страна, нито от страна на youtube. Ако толко ти харесва, си го настрой нато home page.Навигажията на Google не е лоша, но това са военни разработки. Ас лично ползвам еврейска навигация и една безплатна. Картите и за двете са безплатни. Много по-добри са от Google навигацията.
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Андроид не можеш да гледаш видеа от ютюб директно в браузъра. Трябва ти приложението, което е собственост на Гугъл.
30
8
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Айде опитай да си отвориш youtube през браузъра на телефона. Успех! Това не е Windows бе въглищарю.Да не говорим, че навигацията на Google няма безплатна алтернатива или ще си купиш телефон за 1000 лв и после ще платиш още 300 за карти за да направиш кег на някакви китайци?
29
2
 
15
 
! Отговори
вгз преди 4 години
28, това са пълни глупости. youtube можеш да си го отвориш в браузъра и не зависи дори от ОС. Аман от неграмотни постове.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне за момента, в Европа няма алтернатива на Google.
27
4
 
1
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Само за сведение. Чиповете вече са ги напривили и дори вече се ползват в последните им телефони.Само, че партията като направи накрая сметка и като види, че програмистите за ОС гълтат 10 пъти повече от всички останали отдели и телефоната им компания ще фалира.
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без услугите на Гугъл, никой в Европа няма да ги купува. Опитайте да убедите някой млад човек да даде 1000+ лв за телефон, на който дори няма да може да гледа клипове от Youtube. Не се ли споразуеят с Google, могат да забравят за продажби в Европа.