Това ли е началото на студената технологична война?

Очаква се Китай да пусне собствена мобилна операционна система
21 май 2019 16:30, Бойчо Попов
70
Това ли е началото на студената технологична война?
снимка: Ройтерс

Това е моментът, който Huawei Technologies очакваше.

Производители на чипове, включително Qualcomm, Xilinx и Broadcom заявиха на служителите си, че няма да правят повече доставки за китайския гигант до следващо нареждане, писа късно снощи Bloomberg News. Тези компании ще се нуждаят от пояснение от администрацията на Тръмп за това дали могат да доставят компоненти на Huawei.

Подобен процес имаше и когато ZTE беше блокирана от покупки на американски продукти, след като сключи сделка със САЩ за приключване на спора, в рамките на който беше обвинена в нарушаване на търговски санкции. Служителите получиха нареждания да спрат доставките докато не стане ясно кое е позволено и кое не. Съединените щати в крайна сметка наложиха ембарго (а по-късно го вдигнаха), което засегна значително по-малката компания.

Възможността американското правителство да спре доставката на компоненти към Huawei е точно това, което мениджмънтът ѝ очаква от близо година, пише в анализ за Bloomberg анализаторът Тим Кълпан.

По думите му компанията разполага със запаси за най-малко три месеца. Това не е много, но говори за сериозността, с която базираната в Шънджън компания възприема заплахата.

Има надежда тази последна ескалация в отношенията да е само част от мерките на САЩ по отношение на търговската война и въпросът ще бъде решен при по-широките преговори. Huawei и китайските лидери едва ли ще са толкова наивни да споделят това. Дори и най-кратките забрани ще бъдат доказателство за тях, че Китай вече не може да разчита за дълго на външни играчи.

 Сега можем да очакваме Китай да удвои усилията си да пусне собствена мобилна операционна система, да създава собствени чипове, да разработи собствена технология за процесори и да имплементира свои технологични стандарти. Това може само да ускори процеса по създаване на дигитална желязна завеса, която да раздели света на две отделни, взаимно изключващи се технологични сфери.

Целия анализ четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Huawei
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не купувам китайски телефони!
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свърши времето когато американците можеха да диктуват какво ще става. Могат да наложат санкции, Китайците ще направят собствени чипове. Андроид е опен сорс, ще отключат просто новите си телефони за custom rom-ове. Единственото което се постига е да се плашат плебеите и акциите на Хуявея да падат.
23
8
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Винаги могат да купят лиценз от:- LG WebOS (мега бо-к-лук)- Samsung Tizen (ужас) - Microsoft Windows Phone (Оле-ле)
22
1
 
17
 
! Отговори
вгз преди 4 години
Ще го напиша още веднъж:Android е Linux базирана OS. В света на Linux можеш да вземеш дадена дистрибуция и да си я mod-неш, както ти хареса. Единствения проблем след това идва с писането на ъпдейти, т.е. трябва да си създадеш своя Product Group, която да го прави. Huawei могат да го направят, просто трябва да създадат бързо C&C++ базиран програмен отдел и могат да игнорират Тръмп завинаги.Huawei правят и хардуер, т.е. и тук зависимостите от САЩ бързо ще отпаднат.
21
7
 
3
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Верно всички клетки са техни. Верно имат 200 патента за 5G. Верно са 2 години напред спрямо конкуренцията в областа на комунимационен хардуер за мобилните операторите. Няма как да ги махнат от пазара. Верно направиха най-добрия телефон(хардуер) Huawei Mate X.ОБАЧЕ!!! Сега като почнат да плащат за нова ОС и софтуер за чиповете. Телефончетата им ще поскъпнат до небето.
20
3
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Офф алигааа алигааа. Китай има 0 такса износ към целия свят или ако има то е 0.00001. Износа се субсидира от Китайската държава и е споразумение от всички световни икономики и най вече Щатите. Китай с годините станаха супер арогантни и си мислят че имат мозък да измислят нещо а всичко им е копие на западни и Японски технологии които и те са копие на западните но изменено драстично и подобрено. Та Китай започва да газирането си сега.
19
0
 
7
 
! Отговори
. преди 4 години
Следя новата технологична схватка,нямам страна. Бихте ли пояснили от колегията на днес.бг защо не актуализирате новините по тема, засягаща цял свят-че късно снощи, от американска страна обявиха 3 месечен период на китайците преди реално заплахата за бан да се случи,дори уточниха, че това не било отстъпление, въпреки че изглеждало такова. Справка ЕйБиСи
18
5
 
10
 
! Отговори
Не знам преди 4 години
Китайците защо ги бавят тия кравари, най добрите технологии са в Китай и най добрите кракери и хакери, ако поискат ще ги върнат век на зад и ще губят милиарди на ден.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми от кражба има ли файда?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За потребителите файда има от конкуренция. От война файда няма.
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Моли се чичко Китай да не резне износа за САЩ, че тогава американците ще реват като магарици.
14
7
 
7
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Сега ще видите едно ГОЛЯМ КИТАЙСКО О-С-И-Р-А-Н-Е-Крайно време беше.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10И тогава ще ядат редки метали.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нова ос не се налага никак лесно на пазара. В това се издъниха Майкрософт с уиндоус мобайл, а те не са кой да е. Ако на хуавей им резнат андроида, ударът ще бъде много тежък. Много мобилни операционни системи са правни, но в света има само 2 наложени на пазара. Без андроида, колкото и да са добри устройствата на хуавей, вероятно рязко ще свалят високия си ръст.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците ще разтоварят самосвала с американски ДЦК.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другаря Си е казал, че може да забранят износа за САЩ на редки метали, Китай контролира над 80% от световните редки метали с които се произвежда електроника и други високотехнологични стоки.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Написаното в последният абзац не може да се случи. Ако можеха отдавна да са го направили. А и там са големите разходи.Дори и да преправят нещо никой няма да поема риска и да купува неща с операционни системи с неясно бъдеще. Този път ги удариха точно където трябва.
8
3
 
14
 
! Отговори
вгз преди 4 години
Новата ОС може да си има свой store и приложенията да се качват там. Тя най-вероятно ще е базирана на open source проекта на Android, т.е. написания вече софтуер ще си върви без проблеми. Просто новите ъпдейти ще ги пишат китайци. В Linux обществото като си направиш своя дистрибуция, си я поддържаш и света не свършва. Така ще стане и с Huawei.
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам нищо против китайците,но явно не са си направили добре сметката.Със Щатски компоненти и софтуер се опитват да конкурират големи Щатски концерни.Трябва да са наясно ,че това не може да продължи дълго.
6
0
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
До Do 1Да бе! Ще й вземам МакБук! От какъв зор? Няма никакво значение с коя ОС ще сърфираш в нета. Няма да губя време да й давам уроци. Тукмо свикна с Уиндоус