Това ли е началото на студената технологична война?

Очаква се Китай да пусне собствена мобилна операционна система
21 май 2019 16:30, Бойчо Попов
70
Това ли е началото на студената технологична война?
снимка: Ройтерс

Това е моментът, който Huawei Technologies очакваше.

Производители на чипове, включително Qualcomm, Xilinx и Broadcom заявиха на служителите си, че няма да правят повече доставки за китайския гигант до следващо нареждане, писа късно снощи Bloomberg News. Тези компании ще се нуждаят от пояснение от администрацията на Тръмп за това дали могат да доставят компоненти на Huawei.

Подобен процес имаше и когато ZTE беше блокирана от покупки на американски продукти, след като сключи сделка със САЩ за приключване на спора, в рамките на който беше обвинена в нарушаване на търговски санкции. Служителите получиха нареждания да спрат доставките докато не стане ясно кое е позволено и кое не. Съединените щати в крайна сметка наложиха ембарго (а по-късно го вдигнаха), което засегна значително по-малката компания.

Възможността американското правителство да спре доставката на компоненти към Huawei е точно това, което мениджмънтът ѝ очаква от близо година, пише в анализ за Bloomberg анализаторът Тим Кълпан.

По думите му компанията разполага със запаси за най-малко три месеца. Това не е много, но говори за сериозността, с която базираната в Шънджън компания възприема заплахата.

Има надежда тази последна ескалация в отношенията да е само част от мерките на САЩ по отношение на търговската война и въпросът ще бъде решен при по-широките преговори. Huawei и китайските лидери едва ли ще са толкова наивни да споделят това. Дори и най-кратките забрани ще бъдат доказателство за тях, че Китай вече не може да разчита за дълго на външни играчи.

 Сега можем да очакваме Китай да удвои усилията си да пусне собствена мобилна операционна система, да създава собствени чипове, да разработи собствена технология за процесори и да имплементира свои технологични стандарти. Това може само да ускори процеса по създаване на дигитална желязна завеса, която да раздели света на две отделни, взаимно изключващи се технологични сфери.

Целия анализ четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Huawei
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
вгз преди 4 години
"Според информацията Huawei са използвали основата на Android, но са нанесли множество изменения и подобрения. Според изтеклата информация новата ОС ще работи с до 60% по-бързо от Android."
64
0
 
1
 
! Отговори
вгз преди 4 години
Последни новини:"Операционната система ще поддържа приложения за Android, както и уеб приложения.Това означава, че на разработчиците няма да се налага да създават отделни версии на своите приложения, защото те ще са напълно съвместими с ОС на Huawei. По този начин магазинът на китайската компания ще има точно толкова богато съдържание, колкото и Google Play."
63
0
 
6
 
! Отговори
вгз преди 4 години
Няма драма с ъпдейтите. Huawei ще намери начин да се оправи. А за новите телефони, явно ще ползва своята ос.Програмите и store ще работят нормално, просто няма да се казват Google Store, но други разлики няма да има. Тоест Тръмп няма да направи нищо, освен китайските фирми да си намерят алтернативни доставчици за хардуер, а сами да си пишат софтуера. Това само ще засили позициите им на световния пазар.Гледайте какви ще бъдат продажбите на iPhone vs Huawei в края на годината.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГоворяПравя снимкиПолзвам навигация. Here I go.Гуглето не го виждам наоколо.
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ типично по комунистически намесиха политиката в икономиката. Тръгнали да правят комунистически номера на Китай. Смях в залата.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой ли не се замисля, че ако гугъл предприеме такива драстични мерки срещу китайците ще загуби сериозно популярност?
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Студената технологична война" не е спирала от началото на миналия век, въпреки, че тогава глобализацията не е била толкова голяма. Това сега е изостряне, понеже някой не може да преживее факта, че е изостанал сериозно и губи с нокаут. А този, който е напред, не пуска гювеч на изостаналия...
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имам от тази марка телефон,доволен съм,защо щатите искат да бойкотират тази фирма не ми е ясно,май ми се струва,че са се уплашили от бързото и развитие и това,че не могат да я стигнат.Общо взето щатите искат да командват на всеки фронт и все да са първите,друг силен да няма,и опитват всякакви подли номера
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демек, от целия свят, само сащ произвежда компоненти и като монополист ще ги спре?! а загубите от огромния пазар в китай кой ще компенсира! китай са подготвени за подобен сценарий! ако направят собствена ос и наводнят света с евтини и що годе качествени телефони, кой ще изгуби повече!
56
3
 
16
 
! Отговори
вгз преди 4 години
Аз проблеми нямам, ползвайки продуктите на Huawei. Дори в момента си вземам най-новите таблет и телефон.
55
1
 
21
 
! Отговори
вгз преди 4 години
56, половината на iPhone е корейски части, другата половина - китайски. Само цената е американска.
54
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой нормален си купува китайски телефон?
53
4
 
2
 
! Отговори
нормален преди 4 години
Абе ако ми подарят телефона ще се занимавам да им преодолявам глупостите, ама ако ще го плащам предпочитам да си има всичко работещо от магазина. Прокси-мрокси да си се занимавах разни пропаднали хакерчета там.
52
9
 
3
 
! Отговори
До вгз преди 4 години
Нищо няма да извадят. Явно не си запознат или си прокитайски (проруски) ***. В Китай, услугите Гугъл са ЗАБРАНЕНИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЦЕНЗУРА. Ще пострадат китайските пръчки, които няма да се продават в Европа и в Австралия както преди.
51
0
 
13
 
! Отговори
вгз преди 4 години
44, ти ако искаш за по-сигурно си купи телефон с шайба. Всичко, което се предприеме като ограничения от Google. може да бъде преодоляно. Дали с междинни проксита, които да препращат заявките, дали по друг начин - има много начини. Ако Google са толко ***, че направят подобно нещо, ще сринат собствения си бизнес, който принципно е базиран на огромен брой посещения на ден. И вместо за изпишат вежди, ще извадят очи.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злоба и комплексарщина прозират в американските действия срещу Китай.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Google... фейса, туитър..." Ако се събудите и се разтърсите ще видите че за 2018-та 8% от запитванията в търсачките са били в Гугьл.... и 73% в Байду. Уейбо отдавна задмина западните социални мрежи.Докато янките плюеха по светът и се правеха на велики, светът просто ги игнорира.
48
6
 
3
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
ИМА РЕШЕНИЯ, НО МАСОВИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ НЯМА ДА СЕ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ. НИТО ЩЕ ХАКВА НЕЩО, НИТО ЩЕ ТЪРСИ КАРТИ... ХОРАТА ИСКАТ УДОБСТВО И НЯМА ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИ ЗАРАДИ НЯКАКВИ КИТАЙСКИ ТЕЛЕФОНИ, КОИТО ДОРИ НЕ СА И МНОГО ПО-ЕВТИНИ.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес а1 следобед бе в транс Сигорно щее от студената воина
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никакъв проблем да се отрежат всички гугъл приложения и съдържание от хардуер с чипсети на hislicon (китайски).